Kommentar:
«Kvinner i Forsvaret er en suksess»
Kvinners inntog Forsvaret har vært en suksess. Foto: Anette Ask, Forsvaret
Foto: Anette Ask, Forsvaret
Saken oppsummert
Verneplikt for kvinner har styrket Forsvarets stridsevne.
kjell.werner@anb.no
Det mener avtroppende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Kvinnelige soldater er en ressurs. Sommeren 2016 startet innkallingen av kvinner til førstegangstjeneste, og nå sier forsvarssjefen at dette har blitt en suksess.
– De kvinnelige vernepliktige soldatene er meget dyktige. I mange sammenhenger er de bedre på såkalt multitasking enn det vi menn er. Det er ferdigheter vi trenger i mange sammenhenger, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen til NRK. Forsvaret har styrket sin stridsevne ved at kvinnene har fått komme inn.
Stortinget fattet vedtak om kjønnsnøytral verneplikt i 2013. Ap, SV, Sp og Venstre var klare på et ja, og så fulgte et flertall på Høyres landsmøte opp med det samme. Det hører med til historien at Høyre-leder Erna Solberg ville opprettholde den gamle ordningen, mens Ine Eriksen Søreide var blant dem som kjempet for likestilling på dette området.
Det har vært nok av skeptikere, også innenfor Forsvarets rekker. Men ifølge forsvarssjefen har det gått over all forventning. Samarbeidet i avdelingene, miljøet og holdningene har blitt langt bedre etter at det ble vernepliktige kvinner i tillegg til menn. Andelen kvinnelige soldater utgjør i dag opp mot 30 prosent av den totale styrken i Forsvaret.
Men det er for få kvinner som gjør karriere i Forsvaret. Ved krigsskolene nærmer man seg målet om 30 prosent, men det er et stykke igjen for befalsskolen hvor den kvinnelige andelen nå er bare 12 prosent. I tillegg er seksuell trakassering og seksuelle overgrep overfor soldater og ansatte i Forsvaret en stor utfordring. Dette problemet øker dessverre i omfang, spesielt for kvinners del. Her trengs det en kraftig holdningsendring for å skape en enda bedre kultur i de militære rekker. Det er ikke minst viktig for å gjøre Forsvaret mer attraktivt for kvinner.
Åpningen for kvinner i Forsvaret har skjedd gradvis. Obligatorisk sesjon ble innført i 2010, men bare et fåtall av kvinnene som ble ansett som tjenestedyktige valgte å fullføre førstegangstjenesten. Så ble altså kjønnsnøytral verneplikt igangsatt i 2016, og det har gitt positive resultater. Og stadig flere kvinner går til topps i det militære hierarkiet. Eksempel på dette er at Louise Kathrine Dedichen i fjor ble sjef for den norske militærmisjonen ved Nato-hovedkvarteret i Brussel.
Moderne krigføring er avhengig av mye mer enn bare muskelstyrke og hurtighet. Det handler vel så mye om å ha situasjonsforståelse, orientere seg, inngå i et lag og håndtere våpen. Debatten om kvinner i Forsvaret synes heldigvis å være et tilbakelagt stadium. Motstanden har i stor grad vært basert på myter. Forsvarssjefen har forbilledlig bidratt til å avlive dem.


Nå: 0 stillingsannonser