FORBUNDSLEDERE: «Kvinner og menn fortjener lik lønn for arbeid av lik verdi.» Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Debatt
«Lar vi dagens utvikling fortsette vil det ta minst femti år før vi har likelønn i Norge»
Når LO-kongressen er igang er vårt viktigste samfunnsoppdrag det samme som alltid: Å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller.
Når våre felles kjerneverdier er truet, er det bare én ting vi i fagbevegelsen kan gjøre. Vi må samle oss om solidaritet og likeverd, og jobbe for et inkluderende samfunn der samfunnsgodene er rettferdig fordelt.
Ikke tro på de som sier at vi må sette privat sektor opp mot offentlig sektor. De som setter de med høyere utdanning opp mot fagarbeideren. Vi har alle en viktig rolle i samfunnet og må kjempe sammen, ikke mot hverandre. Styrken i fagbevegelsen ligger nettopp i dette samholdet.
Ulikelønn er en forskjell vi må utjevne
Likestilling og økonomisk selvstendighet er nært knyttet sammen. Norge er blant de mest likestilte landene i verden. Likevel tjener ikke kvinner og menn det samme for likt eller likeverdig arbeid. Fremdeles er det slik at for hver hundrelapp en mann tjener, får kvinner i snitt bare rundt 87 kroner. Forskjellene er mer eller mindre uforandret de siste årene.
Konsekvensene av manglende likelønn blir tydelige i et livsløpsperspektiv. 25 prosent av kvinnelige pensjonister var i 2020 blant dem med lavest pensjon her til lands, mens det samme gjaldt for kun fire prosent av de mannlige pensjonistene. Dette viser hvordan de systematiske økonomiske forskjellene mellom kvinner og menn forplanter seg gjennom livsløpet.
Derfor var krav om pensjon fra første krone en felles kamp, selv om det i hovedsak var et krav for de med deltidsstillinger. Vi trenger fellesskap, ikke alles kamp mot alle. Den felles kampen må vi også ta sammen for likelønn. Lar vi dagens utvikling fortsette vil det ta minst femti år før vi har likelønn i Norge. Så god tid har vi ikke.
Økende forskjeller skader samfunnet vi sammen har bygd de siste 123 årene. LO har alltid hatt en viktig samfunnsrolle og det er derfor vi alltid har tatt kampen for likelønn og heltid, mot lavlønn og deltid.
Frontfaget og likelønnslandet
Velferdsstaten består av en velfungerende og sterk offentlig og privat sektor, og er avhengig av et godt samspill mellom dem. Frontfagsmodellen er en måte å forhandle lønn på som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe.
I land der ulike yrkesgrupper forhandler lønn hver for seg blir forskjellene større, arbeidsledigheten høyere og lavtlønte tjener stadig mindre. I et Norge uten frontfagsmodellen hadde vi ikke hatt mange av godene vi har i dag. Som likestilling, fem uker ferie, rimelige helsetjenester, økonomisk hjelp når vi blir syke og et samfunn med små forskjeller.
Men de kollektive avtalene har vært under press. Blant annet gjennom anbudskonkurranser og konkurranseutsetting, «oppstykking» av arbeidsgiveransvaret og individuelle lønnsavtaler. Dette svekker fagbevegelsen og tariffavtalenes betydning. Det er derfor nødvendig å sikre det kollektive avtalesystemet, og en sterk fagbevegelse som en garantist mot den økende ulikheten. Usolidariske krefter kan vi bare bekjempe i fellesskap.
Det er når våre felles kjerneverdier er truet vi må hegne om det som har tjent oss så godt i mange år. Det å forkaste selve suksessoppskriften for velstandsutviklingen i Norge vil ikke sørge for at vi oppnår lik lønn for arbeid av lik verdi. Det er bare innenfor den norske modellen vi kan bygge likelønnslandet Norge!
Vi trenger en helhetlig likelønnsplan
Selv om vi har blitt ganske likestilte i Norge, har vi fremdeles en vei å gå. I dag er det nesten like mange kvinner i arbeid som menn, men kvinner jobber langt oftere deltid. Mer enn dobbelt så mange kvinner enn menn jobber deltid, og tallene er høye.
Faktisk så arbeider 35 prosent kvinner deltid, mot 15 prosent menn. Uten fast hel stilling er det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, en får mindre pensjonsopptjening og i jakt på vakter blir det liten tid til fritid og avkobling.
I 2020 fikk Norge et nytt verktøy i verktøykassen – aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP). ARP gir myndighetene, offentlige virksomheter og større private bedrifter en plikt til å kartlegge blant annet egne lønnsforskjeller og deltid. ARP pålegger arbeidsgivere en plikt til å jobbe målrettet med likestilling og likelønn. Dette er et godt grunnlag for samarbeid om likestilling på den enkelte virksomhet.
Likevel kan ikke vi i LO være fornøyd når ulikelønna fremdeles er stor. LO skal kjennetegnes ved at vi alltid prioriterer lavtlønte og likelønn. Vi trenger derfor en strategisk og systematisk plan for å nå målet om full likestilling.
Kvinner og menn fortjener lik lønn for arbeid av lik verdi.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Kommentar
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere
Chris Anderson/AFP/NTB
«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.
Martin Guttormsen Slørdal
Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox