JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Letestans er ikke svaret»

Oljefeltet Johan Sverdrup vil produsere olje i mange tiår framover.

Oljefeltet Johan Sverdrup vil produsere olje i mange tiår framover.

Equinor

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Effektiv klimapolitikk kan kombineres med fortsatt å lete etter olje.

kjell.werner@anb.no

Her er det ikke et enten eller, men ja takk, begge deler. Det grønne skiftet må bygges på skuldrene av dagens oljevirksomhet. Fornybar industri må springe ut av kompetansen som Norge har skapt gjennom femti års oljeeventyr på norsk sokkel. Det haster, og vi må få fart på omstillingen. Men leverandørindustrien må ikke ofres ved å gå for fort fram.

Klimapolitikk har blitt et sentralt tema i årets valgkamp. Flere partier tar til orde for at Norge må slutte å lete etter olje og gass. Verden har allerede funnet nok olje, er argumentet fra den kanten. Dette understøttes blant annet av en rapport fra Det internasjonale energibyrået IEA. Men Ap, Høyre og Sp holder fast ved fortsatt oljeleting, og dette er et syn som deles av flertallet i den norske befolkningen.

På denne bakgrunn er det interessant å merke seg en rykende fersk rapport fra Rystad Energi, bestilt av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass. Her er konklusjonen at et kutt i norsk olje- og gassproduksjon «med stor grad av sannsynlighet» vil øke de globale utslippene av CO2. Et kutt i norsk oljeproduksjon vil isolert sett gi «marginalt lavere» utslipp globalt, mens kutt i gassproduksjonen vil gi betydelig høyere utslipp globalt. Summen av å kutte i norsk olje og gass vil dermed bli økte utslipp i verden.

Samtidig er Norge strengt tatt bare ansvarlig klimamessig for utslippene som skjer ved produksjonen på norsk sokkel, ikke utslippene som skjer når norsk olje og gass forbrennes andre steder i verden. Den norske produksjonen er blant den reneste i verden. Enda bedre blir det etter hvert som flere installasjoner på sokkelen blir drevet med ren elektrisitet. Økt CO2-avgift vil presse fram en ytterligere elektrifisering av sokkelen, først med strøm fra land og så med strøm fra vindmøller til havs.

Oljeselskapene satser i større grad på fornybar energi. Nå snakker vi snart om energiselskaper i beste forstand. Men verden vil fortsatt trenge olje i mange tiår framover, selv når vi legger all vår energi inn på å nå de ambisiøse klimamålene som må oppfylles for at kloden ikke blir for varm. Forbrenning av olje, gass og ikke minst kull må reduseres kraftig. Samtidig er det et faktum at verden trenger olje og gass til å lage produkter som fortsatt etterspørres. Plast og syntetiske klær er bare to eksempler.

Det bør skapes nye arbeidsplasser ved å satse på gode klimatiltak som havvind, utslippsfri hydrogen pluss fangst og lagring av CO2. Oljealderen er på hell. Men ensidig norsk letestans er ikke svaret. Russisk gass tar da over for den norske. Både Norge og verden er tjent med en vi her til lands velger en myk overgang til det grønne Norge.

Warning
Annonse
Annonse