JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Marit Arnstad får fortjent kritikk fra mange hold»

Senterpartiets parlamentariske lede, Marit Arnstad, åpner for å skyve på klimamålet.

Senterpartiets parlamentariske lede, Marit Arnstad, åpner for å skyve på klimamålet.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Klimamålet må ligge fast.

kjell.werner@anb.no

Senterpartiets Marit Arnstad åpner for å skyve på regjeringens klimamål. År 2030 er ikke lenger ei hellig ku. Arnstad mener det er på tide å snakke om elefanten i rommet og antyder derfor at klimamålet kan bli «noe utsatt». Hun mener det er riktig å problematisere den planlagte elektrifiseringen av plattformene på norsk sokkel. Bakgrunnen er den nye situasjonen som har oppstått med vinterens rekordhøye strømpriser.

«Det er helt urealistisk å elektrifisere alle installasjonene på sokkelen med kraft fra fastlandet», sa Marit Arnstad og traff tydeligvis en nerve på Senterpartiets landsstyremøte mandag. Men her var Arnstad i overkant frekk, for det er ingen som har tenkt å elektrifisere hele sokkelen. Det er snakk om å elektrifisere 24 av 94 felt med kraft fra land for å nå klimamålene. 16 av dem har allerede fått konsesjon. Og flere felt er allerede elektrifisert. Blant dem er det store Johan Sverdrup-feltet.

Marit Arnstad får fortjent kritikk fra mange hold. Statsminister Jonas Gahr Støre er krystallklar på at klimamålene ligger fast. I Hurdalsplattformen lover Ap/Sp-regjeringen å kutte norske utslipp med 55 prosent mot 2030. Det er åpenbart behov for å diskutere hvordan Norge skal komme dit. Men det er sterkt beklagelig at Senterpartiet, etter under et halvår i regjering, sår tvil om en så sentral målsetting.

Utgangspunktet er at utslippene fra olje- og gassproduksjonen fra norsk sokkel skal kuttes med 50 prosent innen 2030 og til netto null i 2050. I Hurdalsplattformen lover regjeringen videre elektrifisering av olje- og gassfelt, samtidig som det sikres tilstrekkelig fornybar kraft til ny- og eksisterende industri på fastlandet. Elektrifiseringen av sokkelen skal «i størst mulig grad» skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen.

For å lykkes klimamessig blir det avgjørende viktig å få større fart på utbyggingen av vindkraft til havs. Oljeselskapene bør få et større ansvar til selv å stille opp med slik kraft. Men det tar tid å få bygd nok vindmøller på sokkelen, og det er bare åtte år til 2030. Norsk vannkraft blir derfor overgangsløsningen i flere år framover. Utfordringen er å fordele denne strømmen og samtidig unngå at prisene går i taket. Det er å håpe at den regjeringsoppnevnte energikommisjonen kan gi noen gode svar i så måte.

Høy elektrisk spenning får det til å slå farlige gnister innad i regjeringen. Marit Arnstad må regne med at de singler i rommet når hun opptrer som en elefant i glassbutikken. Problemet er at debatten sporer av. Det er i ingen tjent med. Klimamålet må stå fast. Klodens klima blir ellers den største taperen.

Annonse
Annonse