JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Frp stiller tøffe krav til neste års statsbudsjett

Frp-nestleder Sylvi Listhaug skal forhandle med regjeringspartiene om årets statsbudsjett.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug skal forhandle med regjeringspartiene om årets statsbudsjett.

Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Nå starter den reelle dragkampen.

kjell.werner@anb.no

Dette var klart lenge før budsjettet tirsdag ble lagt fram. Nå starter den reelle dragkampen. Færre kvoteflyktninger og avgiftskutt er to av Frp-kravene.

Men det er regjeringens planer om storstilt satsing på fangst og lagring av CO2 som blir den hardeste nøtta, for her har Frp varslet motstand. Det hjelper lite at det er flertall for enda mer ambisiøse planer på Stortinget, for statsbudsjettet må gjøres opp med Fremskrittspartiet. Et viktig klima- og industriprosjekt kan dermed gå i vasken.

Det var et korona-preget budsjett som onsdag ble presentert av finansminister Jan Tore Sanner (H). Regjeringen legger opp til å bruke 25 milliarder kroner på tiltak som skal bøte på korona-krisen. Derfor blir det et ekspansivt budsjett, men det skal brukes betydelig færre oljemilliarder enn det som blir tilfelle i år. Det legges opp til å bruke 313 oljemilliarder neste år, mot svimlende 404 milliarder i år.

Regjeringen lander dermed på den magiske handlingsregelen som sier at det skal brukes 3 prosent av oljefondet i et normalår. Til sammenlikning vil årets oljepengebruk bli 3,9 prosent. Regjeringen tegner et lysere bilde enn mange økonomer har spådd. Spørsmålet er om det er for optimistisk. Pandemien er ikke over, og det trengs nok flere krisepakker.

Mye av det som foreslås i budsjettet er velkjent politikk. Formuesskatten blir ytterligere redusert. Barnetrygden blir økt, og jernbanen får et løft. Tre eksempler på at regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre får gjennomslag for hjertesaker. Videre blir skatteregimet for vannkraft endret slik at det blir mer lønnsomt å oppgradere og modernisere anleggene. Det vil gi mer kraft av hver dråpe.

Den reelle opposisjonen kritiserer som forventet kuttet i formuesskatt. Her er det snakk om lettelser i såkalt arbeidende kapital. Men det er jo forholdet til Frp som blir avgjørende for hva slags budsjett landet ender opp med før jul. KrF og Venstre vil tviholde på så mange flyktninger som mulig, og bistandsbudsjettet er nærmest hellig. For disse to partiene blir det heller ikke lett å svelge billigere brus, alkohol og snus. Frp stiller videre krav om mer penger til eldreomsorg og pensjonister.

Vi merker oss at Frp-nestleder Sylvi Listhaug gjør et poeng av at KrF og Venstre har fått et større spillerom. Det er jo ikke så rart når Frp forlot regjeringen. Frp vil kort og godt ha mer enn det partiet fikk til i forhandlingene om den daværende firepartiregjeringen på nyåret i 2019. Mer skal ha altså mer.

Statsminister Erna Solberg må kanskje stille kabinettsspørsmål, altså true med regjeringens avgang, for å tvinge gjennom et justert og mer Frp-tilpasset budsjett.

Annonse
Annonse