JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har, sa Thorald Stoltenberg sommeren 2017.

- For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har, sa Thorald Stoltenberg sommeren 2017.

Roy Ervin Solstad

Kommentar

«Når de store partiene blir for små»

Verdien av politiske kompromisser må løftes fram.
03.12.2021
12:47
08.12.2021 09:13
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

kjell.werner@anb.no

Tilliten mellom de folkevalgte og folket i Europa er tynnslitt. Vi har de gule vestene i Frankrike i minne. Og enda ferskere demonstrasjonene og opptøyene mot koronarestriksjoner i flere land. 40.000 rasende østerrikere tok til gatene i Wien i forrige uke.

I de fleste europeiske landene står ikke lenger den politiske kampen mellom en moderat høyreside og en moderat venstreside. De store partiene har blitt små, eller i beste fall mellomstore. En-sakspartier har vunnet fram ved å være rene og ranke på klima, innvandring, populisme og farlig nasjonalisme. De brede folkepartiene står i en politisk spagat hvor kompromiss-politikk er vanskelig å selge. Jeg savner Thorvald og Jens Stoltenberg som snakket så varmt om verdien av kompromisser.

«For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har», sa Thorvald Stoltenberg sommeren 2017. «Ofte har kompromisser i norsk politikk blitt sett på som noe negativt. Men å finne gode balanserte løsninger er noe jeg ser på som viktig», sa Jens Stoltenberg da far og sønn lanserte boken «Samtaler» før valget i 2009. De to uttrykte begge en stor stolthet over å inngå kompromisser.

Det ligger i sakens natur at store og brede partier internt må kompromisse seg fram på mange saksfelt. Når nå de store partiene har blitt mindre, må de også finne brede løsninger med andre partier. Det fordrer at også de små partiene er villige til å fire på sine krav og ofre noen absolutter for å skape enighet. Da blir velgerne fort skuffet. Derfor må partier også få noen blanke seire.

Sosialdemokraten Tarjei Skirbekk har skrevet en tankevekkende bok om de moderate folkepartienes fall i Europa. Og han bruker bevisst begrepet «moderate». Her tenker Skirbekk på de tradisjonelle konservative, sosialliberale, kristendemokratiske og sosialdemokratiske partiene.

Over hele Europa har moderate folkepartier, både til venstre og høyre i det politiske landskapet, tapt oppslutning eller kollapset. Det politiske landskapet har blitt mer fragmentert og polarisert. Derfor har det blitt vanskeligere å danne styringsdyktige regjeringer. Populistiske partier og ytterpartier har vokst. Og valgdeltakelsen har sunket drastisk. Nå er det hjemmesitterne som er det største «partiet» i mange europeiske land. Tilliten til politikere er gjennomgående lav og synkende.

Hvorfor er de moderate folkepartiene ikke lenger er så store som de var i sine glansdager? Skirbekks svar er at disse partiene har noe av skylden selv. De er medansvarlige for å ha åpnet opp rommet for populister og ytterliggående partiers vekst. Resultatet har blitt en forsterket politisk polarisering mellom liberale og nasjonalkonservative. Feilen er at de moderate partiene i flere tiår har ført en politikk for å tilpasse seg samfunnsutviklingen. Løsningen er å forme utviklingen, ikke bare la seg drive med på globalisering og kapitalistiske markedskrefter.

Hvordan er så situasjonen i vår egen andedam? Også her i Norge fikk vi et mer fragmentert og polarisert politisk bilde ved høstens stortingsvalg. Arbeiderpartiet er ikke lenger ørnen i norsk politikk. Det var Senterpartiet som i realiteten sørget for at Jonas Gahr Støre ble statsminister ved å kapre velgere på borgerlig side. SV, Rødt, MDG og Venstre gikk fram, mens Høyre gikk mest tilbake. By og land går heller ikke hand i hand. Dette er spesielt synlig for Oslos vedkommende. Råneren på bygda forstår ikke den urbane som drikker caffè latte på Grünerløkka. Og motsatt.

I så måte er det interessant å trekke paralleller til det nylig avholdte lokalvalget i Danmark. Her gjorde Socialdemokratiet det svært dårlig i de store byene, mens partiet holdt rimelig stand i distriktskommunene. Den store overraskelsen var at Enhedslisten (tilsvarende Rødt i Norge) ble største parti i København. Statsminister Mette Frederiksen har hatt delvis suksess med å legge sosialdemokratenes politikk til høyre i innvandringspolitikken og til venstre når det gjelder velferd. På den måten klarte Frederiksen å få tilbake mange av velgerne som hadde rømt til innvandringskritiske Dansk Folkeparti. Men nå røyner det altså på i de store byene.

Også i Sverige har det skjedd interessante ting den siste tiden, som viser at Skirbekk langt på vei har rett. Sosialdemokraten Magdalena Andersson ble nylig valgt til ny statsminister for en historisk svak mindretallsregjering. Socialdemokraterna styrer alene mens det er stort borgerlig flertall i Riksdagen. Centerpartiets aversjon mot å gi de sterkt innvandringskritiske Sverigedemokraterna politisk innflytelse er verdifaktoren som sikrer fortsatt sosialdemokratisk styre.

Det kan diskuteres hvor demokratisk det er å isolere Sverigedemokraterna, et parti som har 20 prosent av svenske velgere i ryggen. Til sammenlikning tok Erna Solberg Frp inn i varmen, og gjorde partiet mer ansvarlig i regjering. Men Frp fikk som kjent nok av grå politikk og forlot i fjor det gode selskap, for i stedet å blankpusse profilen. Noe av det samme var tankegangen da SV unnlot å gå inn i Jonas Gahr Støres regjering. Forskjellen er imidlertid at SV har en stor Rødt-gruppe til venstre for seg i Stortinget.

Framvekst av nye partier er selvsagt ikke noe negativt i seg selv, snarere tvert om. Nye partier får de etablerte til å skjerpe seg, slik at de kan ta opp i seg nye strømninger blant velgerne. De engang så store partiene må gå i seg selv. Men det bør være håp for de moderate folkepartiene. De må først skjønne at de har medvirket til å skape grobunn for kreftene som har ført til at de har blitt mindre i størrelse.

For Ap bør svaret være gode universelle velferdsordninger. Skattesystemet må bli mer progressivt ved at de rike må bidra mer til fellesskapet, slik Ap/Sp-regjeringen nå gjør gjennom budsjettforliket med SV.

Jonas Gahr Støre har gradvis lært av feilene som han og Jens Stoltenberg gjorde i 2000 og 2001 under den første Stoltenberg-regjeringen. Tankegodset som var inspirert av Tony Blairs New Labour og New Public Management er klokelig historie.

Arbeiderpartiet har lagt politikken litt mer til venstre, og slagordet «Nå er det vanlige folks tur» har tydeligvis slått an. Men bare delvis. Ap må passe seg for ikke å gå i den danske fella. By og land må gå bedre hand i hand enn det som nå er tilfellet. Her må det bygges bro via nye kompromisser. Og de må markedsføres i Thorvald og Jens Stoltenbergs vakre ånd.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2021
12:47
08.12.2021 09:13Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Privat

Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Leif Martin Kirknes

Mimir Kristjánsson skapte storm etter å ha kalt energiministeren «Komiske-Marte»

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Janne Cecilie fikk sjokk da hun skjønte at sjefen hadde snoket i helseopplysningene hennes

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

Frilanser 3

Slik gikk det med lønna vår i 2021. Se nye tall fra SSB

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sykt barn-dager: Dette er reglene for 2022

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Jan-Erik Østlie

LO raser over historisk togkontrakt

Jan-Erik Østlie

Ny strømpakke: – Dette vil virkelig hjelpe dem som sliter, mener forbundslederen

Leif Martin Kirknes

Snart avgjøres det om Peggy Hessen Følsvik kan forlenge sin periode som LO-leder