JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har, sa Thorald Stoltenberg sommeren 2017.

- For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har, sa Thorald Stoltenberg sommeren 2017.

Roy Ervin Solstad

Kommentar

«Når de store partiene blir for små»

Verdien av politiske kompromisser må løftes fram.
03.12.2021
12:47
08.12.2021 09:13
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

kjell.werner@anb.no

Tilliten mellom de folkevalgte og folket i Europa er tynnslitt. Vi har de gule vestene i Frankrike i minne. Og enda ferskere demonstrasjonene og opptøyene mot koronarestriksjoner i flere land. 40.000 rasende østerrikere tok til gatene i Wien i forrige uke.

I de fleste europeiske landene står ikke lenger den politiske kampen mellom en moderat høyreside og en moderat venstreside. De store partiene har blitt små, eller i beste fall mellomstore. En-sakspartier har vunnet fram ved å være rene og ranke på klima, innvandring, populisme og farlig nasjonalisme. De brede folkepartiene står i en politisk spagat hvor kompromiss-politikk er vanskelig å selge. Jeg savner Thorvald og Jens Stoltenberg som snakket så varmt om verdien av kompromisser.

«For meg er kompromiss et av de vakreste ordene vi har», sa Thorvald Stoltenberg sommeren 2017. «Ofte har kompromisser i norsk politikk blitt sett på som noe negativt. Men å finne gode balanserte løsninger er noe jeg ser på som viktig», sa Jens Stoltenberg da far og sønn lanserte boken «Samtaler» før valget i 2009. De to uttrykte begge en stor stolthet over å inngå kompromisser.

Det ligger i sakens natur at store og brede partier internt må kompromisse seg fram på mange saksfelt. Når nå de store partiene har blitt mindre, må de også finne brede løsninger med andre partier. Det fordrer at også de små partiene er villige til å fire på sine krav og ofre noen absolutter for å skape enighet. Da blir velgerne fort skuffet. Derfor må partier også få noen blanke seire.

Sosialdemokraten Tarjei Skirbekk har skrevet en tankevekkende bok om de moderate folkepartienes fall i Europa. Og han bruker bevisst begrepet «moderate». Her tenker Skirbekk på de tradisjonelle konservative, sosialliberale, kristendemokratiske og sosialdemokratiske partiene.

Over hele Europa har moderate folkepartier, både til venstre og høyre i det politiske landskapet, tapt oppslutning eller kollapset. Det politiske landskapet har blitt mer fragmentert og polarisert. Derfor har det blitt vanskeligere å danne styringsdyktige regjeringer. Populistiske partier og ytterpartier har vokst. Og valgdeltakelsen har sunket drastisk. Nå er det hjemmesitterne som er det største «partiet» i mange europeiske land. Tilliten til politikere er gjennomgående lav og synkende.

Hvorfor er de moderate folkepartiene ikke lenger er så store som de var i sine glansdager? Skirbekks svar er at disse partiene har noe av skylden selv. De er medansvarlige for å ha åpnet opp rommet for populister og ytterliggående partiers vekst. Resultatet har blitt en forsterket politisk polarisering mellom liberale og nasjonalkonservative. Feilen er at de moderate partiene i flere tiår har ført en politikk for å tilpasse seg samfunnsutviklingen. Løsningen er å forme utviklingen, ikke bare la seg drive med på globalisering og kapitalistiske markedskrefter.

Hvordan er så situasjonen i vår egen andedam? Også her i Norge fikk vi et mer fragmentert og polarisert politisk bilde ved høstens stortingsvalg. Arbeiderpartiet er ikke lenger ørnen i norsk politikk. Det var Senterpartiet som i realiteten sørget for at Jonas Gahr Støre ble statsminister ved å kapre velgere på borgerlig side. SV, Rødt, MDG og Venstre gikk fram, mens Høyre gikk mest tilbake. By og land går heller ikke hand i hand. Dette er spesielt synlig for Oslos vedkommende. Råneren på bygda forstår ikke den urbane som drikker caffè latte på Grünerløkka. Og motsatt.

I så måte er det interessant å trekke paralleller til det nylig avholdte lokalvalget i Danmark. Her gjorde Socialdemokratiet det svært dårlig i de store byene, mens partiet holdt rimelig stand i distriktskommunene. Den store overraskelsen var at Enhedslisten (tilsvarende Rødt i Norge) ble største parti i København. Statsminister Mette Frederiksen har hatt delvis suksess med å legge sosialdemokratenes politikk til høyre i innvandringspolitikken og til venstre når det gjelder velferd. På den måten klarte Frederiksen å få tilbake mange av velgerne som hadde rømt til innvandringskritiske Dansk Folkeparti. Men nå røyner det altså på i de store byene.

Også i Sverige har det skjedd interessante ting den siste tiden, som viser at Skirbekk langt på vei har rett. Sosialdemokraten Magdalena Andersson ble nylig valgt til ny statsminister for en historisk svak mindretallsregjering. Socialdemokraterna styrer alene mens det er stort borgerlig flertall i Riksdagen. Centerpartiets aversjon mot å gi de sterkt innvandringskritiske Sverigedemokraterna politisk innflytelse er verdifaktoren som sikrer fortsatt sosialdemokratisk styre.

Det kan diskuteres hvor demokratisk det er å isolere Sverigedemokraterna, et parti som har 20 prosent av svenske velgere i ryggen. Til sammenlikning tok Erna Solberg Frp inn i varmen, og gjorde partiet mer ansvarlig i regjering. Men Frp fikk som kjent nok av grå politikk og forlot i fjor det gode selskap, for i stedet å blankpusse profilen. Noe av det samme var tankegangen da SV unnlot å gå inn i Jonas Gahr Støres regjering. Forskjellen er imidlertid at SV har en stor Rødt-gruppe til venstre for seg i Stortinget.

Framvekst av nye partier er selvsagt ikke noe negativt i seg selv, snarere tvert om. Nye partier får de etablerte til å skjerpe seg, slik at de kan ta opp i seg nye strømninger blant velgerne. De engang så store partiene må gå i seg selv. Men det bør være håp for de moderate folkepartiene. De må først skjønne at de har medvirket til å skape grobunn for kreftene som har ført til at de har blitt mindre i størrelse.

For Ap bør svaret være gode universelle velferdsordninger. Skattesystemet må bli mer progressivt ved at de rike må bidra mer til fellesskapet, slik Ap/Sp-regjeringen nå gjør gjennom budsjettforliket med SV.

Jonas Gahr Støre har gradvis lært av feilene som han og Jens Stoltenberg gjorde i 2000 og 2001 under den første Stoltenberg-regjeringen. Tankegodset som var inspirert av Tony Blairs New Labour og New Public Management er klokelig historie.

Arbeiderpartiet har lagt politikken litt mer til venstre, og slagordet «Nå er det vanlige folks tur» har tydeligvis slått an. Men bare delvis. Ap må passe seg for ikke å gå i den danske fella. By og land må gå bedre hand i hand enn det som nå er tilfellet. Her må det bygges bro via nye kompromisser. Og de må markedsføres i Thorvald og Jens Stoltenbergs vakre ånd.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2021
12:47
08.12.2021 09:13Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch