JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Norge får stryk av utenlandske arbeidstakere

32 prosent utenlandske arbeidstakere beskriver nordmenn som direkte uvennlige. (Illustrasjonsfoto)

32 prosent utenlandske arbeidstakere beskriver nordmenn som direkte uvennlige. (Illustrasjonsfoto)

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Kun Kuwait rangeres som et verre land å jobbe i. Det er skumle tall for Norge.

Norge er det nest verste landet i verden å være utenlandsk arbeidstaker i. Det viser en fersk rapport fra selskapet InterNations.

De har spurt 12.000 mennesker med arbeid i utlandet om hvordan de trives der de jobber. Undersøkelsen har rangert 53 land basert på blant annet lokalbefolkningens vennlighet og personlig økonomi.

I årets måling kommer Norge på 52. plass, 18 plasser lavere enn ved fjorårets måling. Kun Kuwait rangeres som et verre land å jobbe i, primært på grunn av manglende ytringsfrihet.

Norge beskrives av mange som både svært dyrt og uvennlig mot utlendinger. 62 prosent rangerer levekostnadene i Norge negativt, mot 35 prosent globalt. Spesielt kostnaden på offentlig transport trekkes frem.

50 prosent sliter med å få seg venner i Norge, mens 32 prosent beskriver nordmenn som direkte uvennlige.

På den positive siden trekkes det fram at Norge er et politisk stabilt land, har høy luftkvalitet og gir høy jobbsikkerhet. Samtidig som mange er misfornøyde med sine personlige karrieremuligheter.

Vi nordmenn er til tider overdrevent opptatt av hva utlendinger mener om oss. At mange av de som kjenner oss best ikke trives særlig godt hos oss kan slik sett gi et bidrag til å jekke vårt selvbilde noe ned.

Det er ikke nødvendigvis av det vonde, men det er det definitivt dersom dette bildet av Norge fører til at færre mennesker ønsker å komme hit for å jobbe eller bo.

Arbeidsinnvandringen gir i dag svært viktige bidrag til å holde hjulene i gang innen sentrale næringer som reiseliv, bygg og landbruk. Også en rekke yrker som krever høy kompetanse er etter hvert blitt nødt til å hente denne i utlandet.

Innvandring gir også et viktig bidrag til å holde folketallet oppe i mange distriktskommuner.

Ikke alle de negative siden ved å bo her i landet kan rettes opp i; Norge er og vil for eksempel forbli et dyrt land å bo i. Vi har også et språk som for mange vil være vanskelig å lære seg, men det finnes yrker der det likevel må være en forutsetning at de ansatte snakker forståelig norsk.

At vi har en tendens til å behandle mange utlendinger negativt og skyve dem fra oss er det verre med. Det er noe vi bør kunne gjøre noe med, om vi legger godviljen til. Og det begynner å haste.

Kombinasjonen av høye levekostnader og en svak krone gjør det stadig mindre lønnsomt å jobbe i Norge, og mange utlendinger har allerede begynt å kreve høyere lønn.

Heller ikke det er nødvendigvis av det onde, det er verre om de gir opp og flytter hjem igjen. Da kan det være for sent å snu trenden, og derfor bør vi ta de negative tallene fra InterNations på største alvor.

Warning
Annonse
Annonse