JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Norge trenger importvern på landbruksprodukter

Jeg håper virkelig at forslagene til Høyre og Venstre ikke blir vedtatt av Stortinget, skriver Anne Berit Aker Hansen.

Jeg håper virkelig at forslagene til Høyre og Venstre ikke blir vedtatt av Stortinget, skriver Anne Berit Aker Hansen.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det pågår nå en debatt om sammenhengen mellom norsk landbrukspolitikk, vårt importvern og norske mat- og drikkevarepriser.

Dette er kompliserte sammenhenger, som det ikke finnes enkle og populistiske svar på.  

Høyre og Venstre har i et forslag for Stortinget åpnet for å myke opp det norske landbrukets importvern. De to partiene mener at importvernet er en «hellig ku» i norsk landbrukspolitikk og at Stortinget må tørre å snakke om justeringer som kan få ned matprisene.

I påsken uttalte Ole Robert Reitan i REMA 1000 at en hovedgrunn til at matvareprisene her på berget er verdens høyeste, er det norske importvernet på landbruksprodukter. Reitan sa videre at REMA 1000 i Danmark drives etter samme modell som i Norge og at prisene der er 30-40 prosent lavere enn i Norge.

Hvis dette er riktig, hvordan kan det være mulig? Noe av forklaringen er selvsagt valutaforskjeller og at den nåværende svake norske krona gjør at alle importerte varer blir dyrere her.

Varer som ikke produseres i Norge, slik som kaffe, sukker, ris, og en rekke tropiske frukter, kan importeres tollfritt. I tillegg kan betydelige mengder av ost, kjøtt og en rekke andre produkter importeres uten toll innenfor tollfrie kvoter. Er dette blitt glemt i regnstykkene til Reitan?

Hvis en appelsin, kiwi eller avokado er 30-40 prosent billigere i Danmark enn i Norge, så skyldes ikke dette tollvernet, men andre forhold.

Til Nationen 21. april sa konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli, at han ikke er enig med Venstre og Høyres forslag om tollreduksjoner og at slike endringer i tilfelle må gjøres etter internasjonale forhandlinger med EU.

Faktum er at importen til Norge dekker over 50 prosent av den maten vi spiser. Store deler av importen er av landbruksprodukter, som vi allerede produserer mye av i Norge. En fast kronetoll har medført at verdien av tollen har blitt redusert i årenes løp. Den har derfor gjort det vanskeligere for norskproduserte landbruksvarer i konkurransen med importerte varer og således vært en trussel mot arbeidsplasser, produksjon i distriktene og norsk landbruk.

NNN mener at import- og tollvernet skal og må sørge for at norske landbruksvarer og norske mat- og drikkevarer, som vi har forutsetninger for å produsere selv, ikke skal bli utkonkurrert av billig importert mat.

Samtidig er matsikkerhet, basert på egen, nasjonal matproduksjon, viktigere enn noen gang i dagens krevende situasjon med krig, klimaendringer og ustabile internasjonale markeder.

Jeg er opptatt av hele verdikjeden for mat- og drikkevareproduksjon, og importvernet må sees i en større sammenheng enn kun prisen på f.eks. argentinsk biff i REMA-butikker. I tillegg til viktigheten av selvforsyning og matsikkerhet, må vi huske at det er lite antibiotika bruk og god dyrevelferd i norsk landbruk sammenlignet med andre lands. Ved en åpning for enda mer import av landbruksvarer, vil denne situasjonen endres.

NNN mener at vi må produsere så mye mat og drikke som mulig i Norge. Vi ønsker å ha bønder og norsk næringsmiddelindustri over hele landet.

Uten importvernet, blir det færre bønder i Norge. Uten importvernet, blir det færre arbeidsplasser. Jeg håper virkelig at forslagene til Høyre og Venstre ikke blir vedtatt av Stortinget.

Warning
Annonse
Annonse