JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango, skriver kommentatoren.

Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango, skriver kommentatoren.

Leif Martin Kirknes

Kommentar

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk»

Norske medier tar side for NHO og eierne i lønnsoppgjøret.
08.04.2021
14:13
12.04.2021 12:27
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Det er vår og det ligger streik i lufta. Dersom meklingen i årets lønnsoppgjør havarerer søndag, vil nærmere 30.000 fagorganiserte legge ned arbeidet sitt. Koronaramma virksomheter innenfor servering og reiseliv blir skjermet, mens ansatte innenfor bygg, industri og særlig offentlig kommunikasjon nå må forberede seg på å bli tatt ut i streik.

Bakgrunnen for konflikten er NHO-direktør Ole Erik Almlids krav om reallønnsnedgang, det vil si at arbeidsfolk skal få mindre å rutte med neste år. LOs motkrav er et nulloppgjør, det vil si at lønnsveksten følger prisveksten.

Til tross for LOs forsiktige krav er mediene allerede i gang med å legge skylda for en eventuell streik over på de ansatte. I intervju etter intervju stilles fagbevegelsen til veggs: Er de virkelig klare til å gå til streik nå, midt under en global pandemi? Bør vi ikke alle sammen holde fred nå til krisa er over?

De kritiske spørsmålene til LO er forbausende like NHOs talepunkter. Like før påske ble konstituert LO-leder Peggy Følsvik intervjuet i VG. Hun varsler at det blir streik, dersom NHO ikke gir opp sitt krav om at norske arbeidsfolk skal gå ned i lønn for å redde bedriftene gjennom pandemien. Følsvik får kontant svar fra NHOs direktør Ole Erik Almlid. Han «er sikker på at folk vil reagere sterkt hvis LO tar Norge ut i streik i den krisen vi står i».

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Like talende som spørsmålene mediene stiller til de fagorganiserte, er spørsmålene de ikke stiller til NHO. Hvorfor spør ikke journalistene Ole Erik Almlid om han virkelig er klar for å kaste landet ut i streik nå, midt i en global pandemi? Er det forsvarlig under koronakrisen å gå til klassekrig og kreve reallønnsnedgang for helsearbeidere, lærere og industriarbeidere? Hvorfor er NHO så ansvarsløse at de vil risikere at hele samfunnet stopper opp midt under korona bare for å øke medlemsbedriftenes overskudd (og eiernes formuer)?

Men disse spørsmålene stiller merkelig nok ingen norske journalister til NHO-sjefen. Mens arbeidsfolk som står på krava må stå til ansvaret for hele samfunnets liv og helse når de vil opprettholde sin egen kjøpekraft, kan Ole Erik Almlid fremme så ublu krav han vil uten at noen finner på å ansvarliggjøre ham for følgene av det han sier.

Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango. Dersom Ole Erik Almlid og NHO ikke hadde fremmet sitt krav om reallønnsnedgang, så ville det ikke vært noen konflikt. Da ville streikefaren vært avblåst for lenge siden. Det er altså ikke LO som har brakt uro til landet midt under en global pandemi. Det er det arbeidskjøperne og de store kapitaleierne som har gjort.

Likevel er det altså bare fagbevegelsen som får de kritiske spørsmålene om hvilke følger en streik vil få for resten av samfunnet, mens Ole Erik Almlid og NHO slipper unna. Man stiller de avmektige til veggs, og lar de mektige slippe unna. Det er sløvt journalistisk håndverk, og det får en grov politisk slagside.

Det er heller ikke et engangstilfelle. Tvert imot føyer det seg inn i et mønster der mediene – helt sikkert ubevisst – tar eiernes parti i arbeidskonflikter. Under busstreiken i fjor så vi hvordan mediene løp i flokk for å finne vanlige mennesker som var blitt rammet av streiken. Det viste seg å være vanskelig, for et stort flertall i Norge støttet opp om bussjåførenes krav. Men det hindret likevel ikke utskremte reportere fra alle redaksjoner i å tråle bussholdeplasser landet over på jakt etter streikeofre.

På NRK Debatten hentet man til og med inn en sykepleier i et forsøk på å sette bussjåfører og helsearbeidere opp mot hverandre. Dersom busstreiken rammet heltene i helsevesenet, ville det jo være sjakk matt for de streikende. Dessverre for NRK viste det seg at sykepleieren de hadde hanket inn også var Høyre-politiker, og ellers ikke snakket på vegne av noen. Norges Sykepleierforbund ga tvert imot full støtte til de streikende bussjåførene.

Debatt: «Ingen misforståelse om sykepleierlønna»

Hvorfor er det ingen medier som reiser til nærmeste bussholdeplass for å høre hva vanlige folk synes når NHO går ut med krav om at arbeidsfolk skal gå ned i lønn? Hadde det ikke vært interessant å høre hva heltene i helsevesenet synes om Ole Erik Almlids utspill om at de bør få mindre i lønningsposen? Jeg tror det kunne blitt en nydelig reportasje, med minst like mye human touch som Høyre-politikeren NRK dro inn i Debatten. Se det for deg: Inn på pauserommet på Ullevål sjukehus. Utslitte tryner med dype spor etter munnbind i ansiktet. Journalisten som spør: Hva synes du om at NHO vil at du skal gå ned i lønn?

Men ikke én journalist tenker i disse banene. Vanlige folk blir bare dratt inn i streikedekningen dersom det kan skade de som streiker. Derfor er det aldri interessant å høre hva fem på gata synes om reallønnsnedgang. I stedet overlates den type spørsmål til eksperter, tankesmeder og kommentatorer – kort sagt folk med veldig høy lønn.

Selvfølgelig kan streiker ramme en såkalt uskyldig tredjepart. Men alt i alt har det store flertallet av uskyldige tredjeparter i Norge tjent godt på at andre streiker. Det er kjipt når bussen står. Men det er enda kjipere å jobbe titimersdager eller å ikke ha helg eller betalt ferie. Streik er en sentral del av den norske modellen, og en avgjørende grunn til at vi har både velferd, arbeidsmiljølov og faktisk også demokrati i Norge. Slik sosiolog Isak Lekve tidligere har tatt til orde for, bør mediene derfor vel så ofte skrive saken «Slik tjener streiken deg!» som de bringer overskrifter av typen «Slik blir du rammet av streiken».

Men denne vinkelen er merkelig nok sjelden å se i de såkalt venstrevridde norske mediene. Så merkelig!

Nesten ingen grupper dekkes så skeivt i mediene som arbeidsfolk som kjemper for sin rettferdige del av kaka. Skylda for streiken legges alltid på arbeiderne, aldri på de med makta i bedriftene. Det er på tide at norske medier tar seg sammen og gjennomfører sitt samfunnsoppdrag. Da må de stille kritiske spørsmål ikke bare til LO og fagbevegelsen, men også til NHO og eierne.

Kommentaren ble først publisert i Agenda Magasin.

Les også: «Rødt vil kjempe for en likelønnspott. Kan dette løftet innfris med et regjeringsskifte?»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2021
14:13
12.04.2021 12:27Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»