JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango, skriver kommentatoren.

Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango, skriver kommentatoren.

Leif Martin Kirknes

Kommentar

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk»

Norske medier tar side for NHO og eierne i lønnsoppgjøret.
08.04.2021
14:13
12.04.2021 12:27
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Det er vår og det ligger streik i lufta. Dersom meklingen i årets lønnsoppgjør havarerer søndag, vil nærmere 30.000 fagorganiserte legge ned arbeidet sitt. Koronaramma virksomheter innenfor servering og reiseliv blir skjermet, mens ansatte innenfor bygg, industri og særlig offentlig kommunikasjon nå må forberede seg på å bli tatt ut i streik.

Bakgrunnen for konflikten er NHO-direktør Ole Erik Almlids krav om reallønnsnedgang, det vil si at arbeidsfolk skal få mindre å rutte med neste år. LOs motkrav er et nulloppgjør, det vil si at lønnsveksten følger prisveksten.

Til tross for LOs forsiktige krav er mediene allerede i gang med å legge skylda for en eventuell streik over på de ansatte. I intervju etter intervju stilles fagbevegelsen til veggs: Er de virkelig klare til å gå til streik nå, midt under en global pandemi? Bør vi ikke alle sammen holde fred nå til krisa er over?

De kritiske spørsmålene til LO er forbausende like NHOs talepunkter. Like før påske ble konstituert LO-leder Peggy Følsvik intervjuet i VG. Hun varsler at det blir streik, dersom NHO ikke gir opp sitt krav om at norske arbeidsfolk skal gå ned i lønn for å redde bedriftene gjennom pandemien. Følsvik får kontant svar fra NHOs direktør Ole Erik Almlid. Han «er sikker på at folk vil reagere sterkt hvis LO tar Norge ut i streik i den krisen vi står i».

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Like talende som spørsmålene mediene stiller til de fagorganiserte, er spørsmålene de ikke stiller til NHO. Hvorfor spør ikke journalistene Ole Erik Almlid om han virkelig er klar for å kaste landet ut i streik nå, midt i en global pandemi? Er det forsvarlig under koronakrisen å gå til klassekrig og kreve reallønnsnedgang for helsearbeidere, lærere og industriarbeidere? Hvorfor er NHO så ansvarsløse at de vil risikere at hele samfunnet stopper opp midt under korona bare for å øke medlemsbedriftenes overskudd (og eiernes formuer)?

Men disse spørsmålene stiller merkelig nok ingen norske journalister til NHO-sjefen. Mens arbeidsfolk som står på krava må stå til ansvaret for hele samfunnets liv og helse når de vil opprettholde sin egen kjøpekraft, kan Ole Erik Almlid fremme så ublu krav han vil uten at noen finner på å ansvarliggjøre ham for følgene av det han sier.

Det er påfallende å se hvordan ansvaret for arbeidskonflikter i mediene på denne måten utelukkende legges på de ansatte. I virkeligheten kreves det to parter for å ha en arbeidskonflikt, akkurat som man må være to stykker for å danse tango. Dersom Ole Erik Almlid og NHO ikke hadde fremmet sitt krav om reallønnsnedgang, så ville det ikke vært noen konflikt. Da ville streikefaren vært avblåst for lenge siden. Det er altså ikke LO som har brakt uro til landet midt under en global pandemi. Det er det arbeidskjøperne og de store kapitaleierne som har gjort.

Likevel er det altså bare fagbevegelsen som får de kritiske spørsmålene om hvilke følger en streik vil få for resten av samfunnet, mens Ole Erik Almlid og NHO slipper unna. Man stiller de avmektige til veggs, og lar de mektige slippe unna. Det er sløvt journalistisk håndverk, og det får en grov politisk slagside.

Det er heller ikke et engangstilfelle. Tvert imot føyer det seg inn i et mønster der mediene – helt sikkert ubevisst – tar eiernes parti i arbeidskonflikter. Under busstreiken i fjor så vi hvordan mediene løp i flokk for å finne vanlige mennesker som var blitt rammet av streiken. Det viste seg å være vanskelig, for et stort flertall i Norge støttet opp om bussjåførenes krav. Men det hindret likevel ikke utskremte reportere fra alle redaksjoner i å tråle bussholdeplasser landet over på jakt etter streikeofre.

På NRK Debatten hentet man til og med inn en sykepleier i et forsøk på å sette bussjåfører og helsearbeidere opp mot hverandre. Dersom busstreiken rammet heltene i helsevesenet, ville det jo være sjakk matt for de streikende. Dessverre for NRK viste det seg at sykepleieren de hadde hanket inn også var Høyre-politiker, og ellers ikke snakket på vegne av noen. Norges Sykepleierforbund ga tvert imot full støtte til de streikende bussjåførene.

Debatt: «Ingen misforståelse om sykepleierlønna»

Hvorfor er det ingen medier som reiser til nærmeste bussholdeplass for å høre hva vanlige folk synes når NHO går ut med krav om at arbeidsfolk skal gå ned i lønn? Hadde det ikke vært interessant å høre hva heltene i helsevesenet synes om Ole Erik Almlids utspill om at de bør få mindre i lønningsposen? Jeg tror det kunne blitt en nydelig reportasje, med minst like mye human touch som Høyre-politikeren NRK dro inn i Debatten. Se det for deg: Inn på pauserommet på Ullevål sjukehus. Utslitte tryner med dype spor etter munnbind i ansiktet. Journalisten som spør: Hva synes du om at NHO vil at du skal gå ned i lønn?

Men ikke én journalist tenker i disse banene. Vanlige folk blir bare dratt inn i streikedekningen dersom det kan skade de som streiker. Derfor er det aldri interessant å høre hva fem på gata synes om reallønnsnedgang. I stedet overlates den type spørsmål til eksperter, tankesmeder og kommentatorer – kort sagt folk med veldig høy lønn.

Selvfølgelig kan streiker ramme en såkalt uskyldig tredjepart. Men alt i alt har det store flertallet av uskyldige tredjeparter i Norge tjent godt på at andre streiker. Det er kjipt når bussen står. Men det er enda kjipere å jobbe titimersdager eller å ikke ha helg eller betalt ferie. Streik er en sentral del av den norske modellen, og en avgjørende grunn til at vi har både velferd, arbeidsmiljølov og faktisk også demokrati i Norge. Slik sosiolog Isak Lekve tidligere har tatt til orde for, bør mediene derfor vel så ofte skrive saken «Slik tjener streiken deg!» som de bringer overskrifter av typen «Slik blir du rammet av streiken».

Men denne vinkelen er merkelig nok sjelden å se i de såkalt venstrevridde norske mediene. Så merkelig!

Nesten ingen grupper dekkes så skeivt i mediene som arbeidsfolk som kjemper for sin rettferdige del av kaka. Skylda for streiken legges alltid på arbeiderne, aldri på de med makta i bedriftene. Det er på tide at norske medier tar seg sammen og gjennomfører sitt samfunnsoppdrag. Da må de stille kritiske spørsmål ikke bare til LO og fagbevegelsen, men også til NHO og eierne.

Kommentaren ble først publisert i Agenda Magasin.

Les også: «Rødt vil kjempe for en likelønnspott. Kan dette løftet innfris med et regjeringsskifte?»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2021
14:13
12.04.2021 12:27Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering