JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Ingen misforståelse om sykepleierlønna»

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener at jeg har misforstått utviklingen i sykepleierlønna.

Det skriver hun i et innlegg som ble publisert her på FriFagbevegelse 29. mars. Hun kommenterer min artikkel som ble publisert 26. mars.

Sykepleierforbundet har gjennom lengre tid kjørt en kampanje kalt Sykepleierløftet. Som en del av denne kampanjen har de kritisert frontfagsmodellen. Frontfagsmodellen er modellen for lønnsdannelse i Norge, som tar utgangspunkt i lønningene i eksportindustrien. Formålet er at det ikke skal bli for dyrt å ha arbeidsfolk ansatt i Norge, og unngå at eksportindustrien legges ned.

Les Sverresdatter innlegg her: «Misforstått om sykepleiernes lønn»

Mot frontfagsmodellen

Unio og Sykepleierforbundet sier at de er for frontfagsmodellen, men den skal gjelde for alle andre, bare ikke for deres medlemmer. I retorikken og spesielt etter at tallene for fjorårets lønnsvekst ble lagt fram, ble en sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter.

Illustrerende er innlegget som fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Viken, Linda Lavik, skriver til sine medlemmer: «Provoserande at industrien får meir enn sjukepleiarane. Det er nesten ikkje til å tru, men det har altså skjedd igjen. Industrien og privat sektor har fått betre lønnsutvikling enn offentleg sektor i 2020».

Bakgrunn for debatten: Helseansatte er lønnsvinnerne de siste årene

Lønnsutviklingen

Er dette virkelig sant?

Enhver journalist bør se det som en av sine viktigste oppgaver å stille spørsmål ved vedtatte sannheter. Det spørsmålet jeg derfor stilte meg var: Er det slik at frontfagsmodellen har gjort sykepleierne til lønnstapere? For å finne svaret på dette tok jeg utgangspunkt i de tallene som Sykepleierforbundet selv kommenterte, lønnsutviklingen for ansatte i helseforetakene i Spekter. Ja, det er svakheter ved å bruke de tallene. Kommunale og private sykepleiere er utenfor, og statistikken omfatter mer enn bare sykepleiere. Men så lenge Sykepleierforbundet bruker disse tallene, burde det være mulig for FriFagbevegelse å bruke dem også.

Mye lest: Millionlønn motiverer SV-lederen til å øke direktørskatten

Industriarbeideren er lønnstaperne

Resultatet av min undersøkelse, som jeg skriver i min artikkel, var at fra 2013 og framover har ansatte i helseforetakene hatt en betraktelig bedre lønnsutvikling enn for eksempel industriarbeiderne.

Frontfagsmodellen har ikke gjort dem til tapere. Sammenlignet med industriarbeiderne er sykepleierne lønnsvinnere.

Annonse

Flere saker

Annonse