Det er et problem for hele samfunnet at lønnsnivået til sykepleierne ikke er tilpasset situasjonen og at tariffoppgjørene gir lite rom for nødvendige lønnsløft, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Sunniva Tønsberg Gaski
Debatt
«Misforstått om sykepleiernes lønn»
Torgny Hasås i FriFagbevegelse skriver at «Sykepleierne har ikke blitt hengende etter på lønn, snarere tvert imot».
Når krybben er tom bites hestene, og denne artikkelen kan nesten ikke forstås annerledes enn at noen ønsker å misforstå sykepleiernes lønn.
Det er litt vanskelig å si om artikkelen er en kommentar fra Hasås eller en objektiv journalistisk artikkel, men den inneholder noen premisser som er direkte feil og som må påpekes.
Bakgrunn: Helseansatte er lønnsvinnerne de siste årene
For det første, statistikken sammenligner alle ansatte i helseforetakene, hvor det jobber mange andre grupper enn sykepleiere, mot industriarbeiderne. Sykepleierne i kommunene er ikke med i statistikken som er valgt. Likevel velger Hasås å nevne sykepleierne spesielt i sin kommentar.
Om så sykepleierne hadde vært lønnsvinnere gjennom flere år, så er ikke tariffoppgjør en konkurranse. Lønnsøkning henger nært sammen med behov for kompetanse, marked hvor din kompetanse er mangelvare, ansvar, risiko og belastning. Etter pandemiåret er det ingen som kan betvile sykepleiernes belastning, risiko og ansvar. Ingen annen gruppe er vanskeligere å beholde og rekruttere. Sykepleiermangelen er i dag på over 5 000 årsverk. I 2035 er den anslått til å ha nådd 28 000. Dette er ikke noe NSF hevder i en lønnskamp. Det er dramatiske tall hentet fra NAV, KS og SSB. Vi styrer mot en varslet krise.
Her svarer Torgny Hasås: «Lederen for Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
I dag slutter en av fem sykepleiere de første ti årene etter endt utdanning. De oppgir for lav lønn opp mot arbeidsbelastning og risiko som hovedårsak. Generelt har sykepleiere flest negative arbeidsmiljøeksponeringer ifølge Statens Arbeidsmiljøinstitutts Faktabok 2018. Arbeidsmiljøeksponeringer er eksempelvis høyt arbeidspress og høye jobbkrav, lav jobbkontroll, emosjonelle krav og rollekonflikter. Sintefrapporten fra 2020 viser akkumulert belastning med risikofaktorer som PTSD-symptomer og søvnproblemer. Dette kan ikke fortsette. Arbeidsbelastningen må ned, men det tar tid å få gjort strukturelle grep som reduserer belastningen. I mellomtiden må vi gjøre det som forskning viser virker kjapt - øke lønna for å beholde livsnødvendig kompetanse.
I andre deler av arbeidsmarkedet fungerer markedet; er det mangel på ingeniører i oljesektoren så må man betale hva det koster for å beholde og rekruttere ingeniører dit. Det er lønnsomt for samfunnet. Markedet for sykepleiere har vist seg å ikke fungere, blant annet fordi de store offentlige arbeidsgiverne som Spekter og KS får diktat og rammer fra sine eiere – helt opp til Regjering, Storting og Riksmekler – om å ikke gi et komma mer enn det frontfaget legger opp til.
Mye lest: Millionlønn motiverer SV-lederen til å øke direktørskatten
Derfor er det blant annet slik at en ansatt i industrien med fagutdanning tjener 579 480 kroner.
Det er mer enn ansatte i helseforetak med til og med 4 års høyskole/universitetsutdanning. De tjener 575 400 medregnet tillegg for å arbeide kveld, natt, helg og høytid. Hvis en velger å sammenligne med ansatte i industrien med tilsvarende utdanningslengde, så tjener disse 738 240 kroner – over 160 000 mer enn tilsvarende utdanningslengde i helseforetak. Det er dette problemet som må adresseres om ikke sykepleiermangelen skal vokse ut av kontroll. Da kan ikke politikerne som er ansvarlige for helsetjenestene abdisere og tenke at dette må partene finne ut av på egen hånd.
Det er et problem for hele samfunnet at lønnsnivået til sykepleierne ikke er tilpasset situasjonen og at tariffoppgjørene gir lite rom for nødvendige lønnsløft. Derfor trenger vi som befolkning at politikere og arbeidsgivere sikrer en livsviktig investering i livsnødvendig kompetanse - et nasjonalt sykepleierløft.
Mest lest
For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.
Brian Cliff Olguin
Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.
Simen Aker Grimsrud
Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar reddet trolig livet til en skiløper i Oslo-marka
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte må begynne å jobbe turnus: – Veldig mange søker seg bort
Martin Guttormsen Slørdal
Både arbeidsfolk og hjemløse går sultne: – Newcastle er et drittsted
Debatt
Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE, skriver, skriver Rebekka Thoresen.
Privat
«Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo på brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Kommentar
Vannkrafta vår har gitt velstand og velferd. Nå selges den til høystbydende, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Fyller 75 år
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Valla forsvarer arbeidslinja, kaller strømprisene uholdbare og tror ikke bunnen er nådd for Ap
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.
AHMED GABER / Reuters / NTB
Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl