Millionlønn motiverer SV-lederen til å øke direktørskatten
Audun Lysbakken reagerer kraftig på tallene som viser at gjennomsnittslønna for en direktør i Norge nå har passert én millon kroner.
Oppi alt pratet om dugnad viser millionlønn til direktørene forskjells-Norge, og hvordan krisa rammer skeivt. Det er de lavtlønte, arbeidsledige og permitterte som merker krisa, mener SV-leder Audun Lysbakken.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
– Tallene gir et tydelig bilde på forskjells-Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Den endelige rapporten fra teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene viser at direktørlønningene det siste året har økt i gjennomsnitt med 2,8 prosent, mens vanlige lønnsmottakere i gjennomsnitt har hatt en lønnsvekst på 2,2, prosent.
Bakgrunn: Gjennomsnittsdirektøren har nå passert en million kroner i årslønn
Rammer skeivt
– Oppi alt pratet om dugnad viser dette forskjells-Norge, og hvordan krisa rammer skeivt. Det er de lavtlønte, arbeidsledige og permitterte som merker krisa. Vi hører fra arbeidsgiverhold krav om reallønnsnedgang. Samtidig viser det at det går så det griner for noen i dette landet. Det er store kontraster, sier SV-lederen.
Han mener at utviklingen i direktørlønninger viser at det er behov for å skifte styre i dette landet med en regjering som tar ulikhetene på alvor.
Mye delt: Sjekk lista over de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
Lønnstak i staten
– Disse tallene undergraver idéen om at vi alle er i samme båt, og det er fra direktørsiktet som har hatt størst lønnsvekst at kravet om reallønnsnedgang kommer, sier Lysbakken.
– Men hvordan vil et regjeringsskifte kunne påvirke dette. Dere kan vel ikke innføre et lønnstak for direktører i det private næringslivet?
– Nei, men vi kan innføre et lønnstak for direktører i staten. Det er mange direktører i staten som har høyere lønn enn statsministeren, og det blir helt feil.
Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor
Vil endre skattesystemet
Et annet tiltak for å minske forskjellene som SV har foreslått, er å øke dagpengene for de som er permittert og arbeidsledige. Partiet har foreslått på nytt og øke dagpengesatsene opp til 80 prosent for årsinntekter opp til 400.000 kroner.
– Disse tallene gjør meg enda mer motivert til å gjøre noe med skattesystemet. Det viser i alle fall at skatteevnen er svært god blant direktørene. Det kan være med på å få ned forskjellene. Det vi trenger er en radikal og rettferdig skattepolitikk, slår SV-lederen fast.
Flere tall fra TBU: Helseansatte er lønnsvinnerne de siste årene
4. februar var «kaksedagen»: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn
Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker