JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Ny epoke for Frp»

Sylvi Listhaug tar ventelig som Frp-leder etter Siv Jensen. Her smilende Frp-topper før landsmøtet i 2018.

Sylvi Listhaug tar ventelig som Frp-leder etter Siv Jensen. Her smilende Frp-topper før landsmøtet i 2018.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det blir lederskifte i Frp på landsmøtet i mai.

kjell.werner@anb.no

Siv Jensen går av og overlater stafettpinnen til Sylvi Listhaug. Siv Jensen overrasket mange da hun torsdag ettermiddag annonserte sin avgang. På den annen side var det noen som så for seg en avgang allerede i fjor. Frp forlot jo regjeringen til Erna Solberg for et drøyt år siden. Da var Frp lei den grå hverdagen som ansvarlig regjeringsparti og ville slippe ut av det som ble karakterisert som et fengsel.

Frp-grasrota savnet en blankpusset profil med rene og ranke kjernesaker i fokus. Men så langt har denne strategien slett ikke blitt noen suksess, snarere tvert om. Snittet på meningsmålingene viser nå skarve 7,8 prosent oppslutning om Frp. Slik sett er det naturlig at Siv Jensen kaster inn håndkleet. Nå er det en ny epoke, og da trengs det nye koster i ledelsen.

Siv Jensen har tatt seg den frihet å peke på hvem som bør overta. Hun anbefaler partiet å velge Sylvi Listhaug som ny leder og Ketil Solvik-Olsen som ny første nestleder. Det er høyst uvanlig at en partileder tyr til et slikt maktgrep, men Frp er ikke som andre partier. Samtidig synes det åpenbart at Listhaug og Solvik-Olsen vil bli valgt. En høyrøstet Listhaug og Solvik-Olsen med sin innestemme vil favne bredt i Frp.

Svaret på hvordan Frp har mulighet til å vokse finner vi i stor grad ved å se på hvor i landet partiet gjør det best. Sunnmøre og Rogaland er to eksempler. Derfor er det slett ikke dumt å satse på sunnmøringen Listhaug og rogalendingen Solvik-Olsen. Men det skal mer til for å få økt oppslutning.

Arven etter Siv Jensen vil være at hun klarte å få Frp inn i regjering. Partiet ble mer stuerent enn det var under Carl I. Hagens ledelse. Men nå synes regjeringsdrømmen å ha blitt satt på vent. Mange tidligere Frp-velgere har krøpet opp på gjerdet eller rømt til Senterpartiet. Noen er misfornøyd med at Frp kastet kortene mens andre savner det «gode gamle» Frp. Dermed står Frp-strategene i en spagat.

Det store spørsmålet er imidlertid i hvilken retning Sylvi Listhaug vil dra partiet. Vi kan nok vente oss en enda tøffere tone. Statsminister Erna Solberg har allerede fått merke at det har blitt vanskeligere å få Frp på kroken. Nå forhandles det ikke lenger slik som det har vært vanlig. Frp stemmer for det partiet er for, og mot det partiet er mot. Regjeringens støttehjul er på felgen. Det borgerlige alternativet er mer i det blå og kan i «beste» fall gjenoppstå foran valget i 2025.

Annonse

Flere saker

Annonse