JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahr Støre må spille på lag med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fram mot stortingsvalget om to år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre må spille på lag med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fram mot stortingsvalget om to år.

Helge Rønning Birkelund

Kommentar:

«Ny rødgrønn allianse?»

Årets lokalvalg gir en pekepinn om hvordan det vil gå ved stortingsvalget om to år.
10.09.2019
13:00
10.09.2019 13:41

kjell.werner@anb.no

Det politiske landskapet er kraftig endret. De fire borgerlige partiene må se langt etter flertall ved neste korsvei. Derfor blir det ekstra interessant å reflektere over situasjonen på rødgrønn side, og da i utvidet forstand hvor både Miljøpartiet De Grønne og partiet Rødt tas med i vurderingen. Arbeiderpartiet gikk kraftig tilbake ved årets lokalvalg, mens Senterpartiet ble den store vinneren i Distrikts-Norge og MDG vant fram i de store byene.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) mener det er på tide at Ap tar MDG med i regjering dersom det skulle bli aktuelt i 2021. Men han møter kraftig motstand fra Fellesforbundets Jørn Eggum, som for øvrig sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. Eggum avviser ideen om å samarbeide med et parti som vil avvikle oljenæringen. Fellesforbundets leder har ikke lenger tillit til Espen Barth Eide som Arbeiderpartiets klimapolitiske talsmann. Det hører med til historien at også tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen mener at Ap bør innlemme MDG i en eventuell regjering i 2021.

Følg oss på Facebook

Denne saken viser med all tydelighet hvilken politisk spagat Arbeiderpartiet står i fram mot stortingsvalget om to år. Arbeiderpartiets utfordring er å forene god klimapolitikk med god industripolitikk. Det er lettere sagt enn gjort, spesielt i en situasjon der Ap har mistet velgere til Senterpartiet på flere industristeder. Da må ikke Ap komme på kant med fagbevegelsen i privat sektor, snarere tvert om.

Dersom valgresultatet ved stortingsvalget blir tilnærmet likt årets kommunevalg vil Ap-leder Jonas Gahr Støre bli statsminister. Spørsmålet er bare hva slags regjering han da vil lede. Ved første øyekast synes det naturlig at Ap, Sp og SV går sammen slik som under Jens Stoltenbergs regime. En slik regjering vil ventelig være avhengig av MDGs støtte. Ap-nestleder Hadia Tajik mener at det ikke er «en aktuell problemstilling nå» å åpne for regjeringssamarbeid med MDG nå. Hun holder klokelig fast på at det er et samarbeid med Sp og SV som er det mest naturlige i 2021.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Men for Støre kan også en Ap+Sp+SV-regjering bli et krevende prosjekt, for Sp og SV vil samlet kunne få flere mandater enn Ap på Stortinget. Ap kan da komme i mindretall i en Ap-ledet regjering. Det vil i tilfelle bli historisk. Selv om to år er lang tid i politikken, er det fristende å forsøke seg på litt kvalifisert gjetting. Et aktuelt alternativ er nemlig at Ap og Sp danner en mindretallsregjering som i all hovedsak må støtte seg på SV og MDG. De to sistnevnte partiene må da nøye seg med litt innflytelse framfor ingen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.09.2019
13:00
10.09.2019 13:41