JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Britene strever fortsatt med å finne en farbar vei ut av EU.

Britene strever fortsatt med å finne en farbar vei ut av EU.

Colourbox

Kommentar:

«Ny utvikling for brexit»

På tross av nye initiativ, synes britenes løsning på brexit-floken fortsatt å være uløst.
12.07.2019
14:17
13.07.2019 13:22

kjell.werner@anb.no

Labour-leder Jeremy Corbyn åpner for en ny folkeavstemning. På den annen side truer Boris Johnson med å sette Parlamentet til side dersom han blir statsminister i Storbritannia. Tidligere statsminister John Major vil ta Johnson til retten dersom han forsøker seg på en slik vri.

Johnson gikk riktignok tapende ut av en tv-duell med utenriksminister Jeremy Hunt, men Johnson ligger likevel best an til å bli ny konservativ partileder – og dermed ny statsminister i Storbritannia. Da blir det i tilfelle enda hardere fronter i brexit-kampen. Johnson vil trekke Storbritannia ut av EU, koste hva det koste vil. Hvis han ikke får en god nok avtale med EU, går britene ut av unionen uten avtale. 31. oktober er en endelig deadline som Johnsen vil holde fast på.

Følg oss på Facebook

På den annen side er det en viss bevegelse å spore i Labour. Partileder Jeremy Corbyn har kommet med litt mer klar tale. Etter massivt press fra den EU-vennlige fløyen i Labour er Corbyn nå klar for å støtte en ny folkeavstemning om britenes EU-tilknytning. Han vil heller bli værende i EU dersom alternativet er ingen avtale eller en dårlig løsning framforhandlet av en konservativ statsminister.

Storbritannias fire største hovedsammenslutninger av fagforbund ber samtidig om folkeavstemning dersom det blir en ny EU-avtale framforhandlet av en eventuell Labour-regjering. Det hører imidlertid med til historien at Labour gjør det historisk dårlig på meningsmålingene. Boris Johnson har mye større muligheter til å vinne et eventuelt nyvalg.

Det er tre år siden britene sa ja til å forlate EU i en folkeavstemning. Foranledningen var at daværende statsminister David Cameron, i et svakt øyeblikk, mente at han kunne få folkets støtte til fortsatt medlemskap og dermed roe gemyttene i eget parti. Theresa May fikk oppgaven med å forhandle fram en skilsmisseavtale med EU, men løsningen var ikke god nok for Parlamentet. De folkevalgte har bare klart er å si nei tre ganger. En aktivt flertall har det ikke vært mulig å skape.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Oppdraget med å finne en ny løsning går ventelig videre til urokråka Boris Johnson. Men det er tvilsomt at EU vil gi britene noen «bedre» avtale enn den May fikk. Her blir det nok bare kosmetiske forandringer. Spørsmålet er så om det er nok for en ny konservativ regjering. Alternativet er en hard brexit, med de negative følger det vil få økonomisk og praktisk for hele Europa – Norge inkludert.

Britene visste hva de hadde, ikke hva de kunne få. Men det synes dessverre fåfengt å håpe på en ny folkeavstemning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.07.2019
14:17
13.07.2019 13:22