Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
Kommentar
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Nicolai Tangen har skrevet seg inn i norsk historie.
kjell.werner@anb.no
Oljefondet gikk på et rekordstort tap i fjor. Det ble en negativ avkastning på svimlende 1.637 milliarder kroner.
I et jafs forsvant det dermed oljepenger tilsvarende et helt statsbudsjett. Den forrige rekorden ble satt i finanskriseåret 2008. Da tapte Oljefondet «bare» 633 milliarder.
70 prosent av Oljefondets verdier er plassert utenlands i aksjer verden over. 27 prosent står i rentepapirer og 2,7 prosent er investert i eiendom. Oljefondets markedsverdi er i dag på drøye 13.500 milliarder, så det er heldigvis litt å ta av.
Men fjorårets tap bør uansett være en tankevekker for nordmenn generelt og våre politikere spesielt. Oljefondet er ingen utømmelig kilde. Sareptas krukke må vi se langt etter.
Oljefondsjef Nicolai Tangen har skrevet seg inn i norsk historie. Det rekordstore tapet vil for all framtid bli hengende ved ham.
Samtidig dreier det seg om en varslet baksmell. Tangen har flere ganger forberedt oss på at fondet vil gå på et solid tap, før eller siden.
Klarest kom dette fram i NRKs nyttårsintervju med ham i romjulen 2021. «Fondet har gått opp i 25 år. Det vil ikke fortsette sånn de neste 25.», sa Tangen da.
Det er også på sin plass å minne om hva daværende sentralbanksjef Øystein Olsen sa om Oljefondet i sin siste årstale 17. februar 2022.
Olsen la da fram beregninger som viste at vi kan forvente at avkastningen vil variere innenfor et intervall på pluss-minus ti prosent. «Ikke helt sjelden – anslagsvis hvert sjette år – må vi regne med å tape mer enn dette», sa Olsen.
Fasiten for 2022 ble minus 14,1 prosent. Oljefondet er for øvrig underlagt Norges Bank.
Oljefondet er en suksess. Det første innskuddet ble foretatt i 1996. Fondet har vokst seg mye større enn noen så for seg den gang. Takket være fondet kan politikerne smøre statsbudsjettene med oljepenger.
Utgiftene i årets statsbudsjett beløper seg til 1.700 milliarder kroner. 317 av dette er oljemilliarder. Til sammenlikning går det 290 milliarder til alderspensjon.
Mer enn femti år som oljenasjon har lært oss at oljeprisen svinger. Derfor var det en genistrek av Stoltenbergs første regjering å innføre handlingsregelen våren 2001.
Denne regelen har sikret gradvis innfasing av oljepenger i norsk økonomi - samtidig som den skjermer offentlige budsjetter fra store svingninger i oljeinntekter.
Men nå er situasjonen annerledes.
I flere år har det nemlig vært Oljefondets rolle som finansiell investor som har bidratt mest til fondets vekst. Men i fjor ble det altså en stor baksmell.
Før var det oljeprisen som var risikofaktoren. Nå er det svingningene i finansmarkedene som må være fokuset. Fjorårets nedtur som investor må være en lærepenge.
Men vi må ikke bli like gjerrige som Onkel Skrue. Alt med måte.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie