Kommentar:
«Oljepakken virker godt», skriver Kjell Werner
Norsk leverandørindustri går litt lysere tider i møte, takker være politikernes oljepakke.
Håvard Sæbø
Saken oppsummert
Et bredt flertall har blitt enige om midlertidige skattegrep som hjelper oljebransjen over krisen.
kjell.werner@anb.no
Det handler i hovedsak om utsatt skatt. Formålet er at prosjekter som er satt på vent likevel skal kunne realiseres. Og nå ser det ut til at olje-pakken virker slik den var tenkt. Mange arbeidsplasser i en presset industri blir sikret.
Aker PB har besluttet å starte en utbygging i tilknytning til Valhall-feltet. Det gir et kjærkomment arbeidsoppdrag til Kværner Verdal. Videre har Equinor og Aker BP omsider kommet til enighet om å gå videre med planene for Noaka-feltet i Nordsjøen. Dette kan innebære investeringer på 50–60 milliarder kroner og vil dermed kunne bli en skikkelig vitamininnsprøyting for norsk leverandørindustri. Det hører så langt med til historien at Equinor også har gitt grønt lys for at Sleipner feltsenter skal elektrifiseres.
Stortingsflertallet har samlet seg om en fornuftig løsning. Oljeselskapene får utgiftsføre investeringer umiddelbart, ikke avskrevet over seks år som normalt. I tillegg økes den såkalte friinntekten som avregnes mot oljeselskapenes særskatt. Flertallet har klokelig latt være å røre den ordinære selskapsskatten, for det kunne ha ført til at også andre bransjer ville ha bedt om tilsvarende skattelettelser for seg.
Oljebransjen, godt assistert av LO og NHO, har drevet aktiv lobbykamp for å få midlertidig lettelse i oljeskatten. «Det hele minner om et godt regissert PR-opplegg», skriver Dagens Næringsliv. Her ligger det mellom linjene at stortingsflertallet har blitt lurt. Det er en grov påstand og undervurdering av seriøse politikere i Høyre, KrF, Venstre, Ap, Frp og Sp.
Oljeselskapene leker heller ikke butikk og politikk. Dersom prosjekter synes ulønnsomme, ut fra dagens krisesituasjon, blir de satt på vent eller skrinlagt. Det midlertidige skattegrepet gjør prosjektene lønnsomme, også når selskapene tar høyde for at de må betale mer skatt når midlertidigheten er over.
Hele kloden må selvsagt ta klimatrusselen på alvor. Fornybar energi er løsningen. Men verden vil etterspørre olje og gass i flere tiår framover. Vi kan like det eller ikke. Da vil det være strutsepolitikk om Norge ensidig stenger igjen oljekranene fortest mulig. Det vil bare føre til at andre land tar over denne produksjonen, med større CO2-utslipp som resultat. Viktig verdiskapning uteblir i Norge.
Økonomer og politikere strides om hvor klokt det er å gi skattefordeler til en oljebransje som uansett er på hell. Det ropes om direkte overgang til grønne arbeidsplasser i stedet for å bære havre til en døende hest. På den annen side blir det hevdet at Norge trenger en høyst oppegående industri for å klare den grønne overgangen. Da gjelder det ikke å kaste barnet ut med badevannet.


Nå: 0 stillingsannonser