Etter min mening er det slett ikke merkelig at det er en sterk binding mellom Arbeiderpartiet og LO. Snarere tvert om, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
Partienes rike onkler og tanter
Kristin Clemet kaster et mistenksomhetens slør over LOs støtte til Ap.
Vi nærmer oss valgkamp. Da kommer alltid debatten om partienes rike onkler. Og tanter.
«Valgkamp koster, men hvem betaler?» er overskriften på kronikken Civita-leder Kristin Clemet har i Aftenposten.
Hun mener at Arbeiderpartiet står i en særstilling på grunn av de økonomiske bidragene fra LO og de store fagforbundene.
«Høyres rike onkler» var overskriften på et innlegg i Dagsavisen, forfattet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum.
Bakteppet er det faktum at de politiske partiene får pengegaver fra ulikt hold til å drive valgkamp.
Og det er naturlig nok de to største partiene det er størst oppmerksomhet rundt i denne sammenhengen. For det er jo Høyre og Arbeiderpartiet som får størst bidrag fra rike onkler og tanter.
Partiene har i hovedsak tre inntektskilder: Statsstøtte, kontingenter fra medlemmene og pengegaver fra organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner. Og det er den sistnevnte kategorien som det nesten alltid blir debatt om i opptakten til valgkampen.
I Dagbladet kunne vi nylig lese at Høyre så langt i år har fått inn 11 millioner kroner i valgkampstøtte.
Brorparten av disse pengene kommer fra det som bør kunne gå under betegnelsen Høyres rike onkler. Flere av disse har også flyttet til Sveits og gir derfor pengene via familiekontrollerte selskaper.
Øverst på denne lista troner Christen Sveaas. Han har gitt 2,5 millioner kroner til Høyre via Kistefos AS. På andreplass kommer Stein Erik Hagens Canica AS med 2 millioner.
Ifølge den offisielle nettportalen partifiansiering.no har Fagforbundet i år gitt 6,5 millioner til Arbeiderpartiet, 3 millioner til SV og 2,5 millioner til Senterpartiet.
Kristin Clemet gjør et poeng av at mens partiene på venstresiden fikk 72 millioner kroner i gaver i 2021, fikk partiene på venstresiden «bare» 35 millioner. Det hører med til historien at NHO ikke lenger gir støtte til borgerlige partier. Den gavmildheten forsvant i 2005.
Kristin Clemet mener «det kan virke paradoksalt at LO yter stadig mer støtte til de partiene som tradisjonelt tilhører venstresiden, samtidig som LOs medlemmer i stadig mindre grad stemmer på disse partiene».
Clemet forstår at medier er opptatt av Høyres rike onkler. «Men det er merkelig at de ikke også setter mer kritisk søkelys på relasjonen mellom Ap og LO», skriver hun avslutningsvis.
Etter min mening er det slett ikke merkelig at det er en sterk binding mellom Arbeiderpartiet og LO. Snarere tvert om.
Det er helt naturlig at LO og Ap spiller på lag siden det dreier seg om sammenfallende interesser. LO og Ap har i hovedsak samme mål for samfunnsutviklingen.
Samtidig ser jeg det som helt naturlig at de rike her til lands ser seg tjent med at Høyre får gjennomslag for lavere formuesskatt. Bare for å nevne noe.
Kristin Clemet serverer en liten frekkas når hun skriver følgende: «Indirekte er vi alle med på å gi gaver til Ap, siden det gis fradrag i skatten for fagforeningsfradrag».
Den jevne leser vil måtte forstå dette dithen at det bare er LO-medlemmene som får fradrag i skatten for kontingenten. Men det er beviselig feil. Alle fagorganiserte har denne muligheten, enten de er Unio-medlemmer, YS-medlemmer eller sorterer under Akademikernes paraply.
Clemet kaster også et mistenksomhetens slør over LO-familiens økonomiske støtte til partiene på venstresiden, og da spesielt Arbeiderpartiet. LO har nå over 1 million medlemmer.
Det må innrømmes at det finnes Høyre-velgere blant disse, ja til og med noen Høyre-medlemmer. Og det er «til og med» Frp-velgere i LOs medlemsmasse.
Men disse borgerlige røstene er nedstemt i LOs interne medlemsprosesser. LOs handlingsprogram den fagligpolitiske linjen er nemlig behandlet og demokratisk vedtatt på LO-kongressen.
Det vil være en forsømmelse å ikke følge opp disse vedtakene, både verbalt i valgkampen og med økonomiske muskler. Alternativet er at Høyres rike onkler får utnytte gavemuligheten alene.
Kristin Clemet skriver videre: «Hvis giveren stiller politiske betingelser for å gi en gave, og partiet er avhengig av giveren, kan dette true partiets autonomi og partidemokratiet.»
Jeg er helt enig, og legger godviljen til i et håp om at formuleringen ikke er et hint om forholdet mellom Ap og LO.
Faktum er at LO-familien gir økonomisk valgkampstøtte i full åpenhet. Det er samtidig en styrke ved det norske systemet at finansieringen av partiene skjer i full åpenhet. Her er det ikke noe hemmelighetskremmeri.
«Tante LO» vil selvsagt ha uttelling politisk, akkurat som Høyres rike onkler. Ap/Sp-regjeringen har i stor grad fulgt opp kravene fra Folkets Hus på Youngstorget, men LO-familien har ikke fått fullt gjennomslag.
Tilsvarende ble Høyres gode givere tilfredsstilt under Erna Solbergs åtte år, men heller ikke de fikk full uttelling.
Fortell med hvem du omgås, og jeg skal si deg hvem du er. Rike onkler og tanter er gode å ha, men de får ikke alt de peker på. Så enkelt er det. Og godt er det.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie