Sebastian Christiansen / Forsvaret
Debatt
«Regjeringen bidrar til en urimelig behandling av ansatte i forsvaret», skriver Torbjørn Bongo og Jens B. Jahren
I norsk arbeidsliv er det et prinsipp om at pensjonsordningene skal gjenspeile nivået på lønn og inntekt fra yrkeslivet.
Etter lønnsoppgjøret 2019 har arbeidstakerorganisasjonene i fellesskap krevd at lønn utbetalt etter ATF (Arbeidstidsavtalen for Forsvaret) skal være med i pensjonsgrunnlaget. Forsvarssjefen og Forsvarsstaben ønsker å imøtekomme dette.
Forsvarsdepartementet (FD) og regjeringen sier nei, og bidrar til en urimelig behandling av forsvarets ansatte, og svekker forsvarsevnen gjennom å gjøre det enda vanskeligere å beholde kvalifisert personell.
Det er et prinsipp i norsk arbeidsliv at pensjonsordningene, samlet sett, skal gjenspeile det lønns- og inntektsnivået som du har hatt i din yrkesaktive karriere, og det har over tid etablert seg en norm for hvor høyt dette nivået skal være. Et nivå som gjør at du som pensjonist skal kunne leve noenlunde på samme nivå som yrkesaktiv.
Det er også et prinsipp at prosesser etter Hovedtariffavtalen foregår mellom partene. Her er departementet sin innblanding utidig og ikke i tråd med det som er en etablert norm.
I 2018 forhandlet hovedorganisasjonene og staten om en ny offentlig tjenestepensjon, tilpasset pensjonsreformen fra 2000-tallet. Resultatet av disse forhandlingene ble sendt til uravstemning også blant forsvarets ansatte, og det var et stort flertall blant forsvarets ansatte som sluttet seg til denne ordningen. Den nye ordningen trådte i kraft fra 1. januar 2020.
De som stemte for, hadde nok en klar forventning om at regjeringen og Forsvarsdepartementet skulle følge opp denne også i Forsvaret. To viktige prinsipper i denne omleggingen var overgang til en innskuddsordning fra et tidligere sluttlønnsprinsipp, og alle års opptjening.
Disse to endringene gjør det viktig at dine årlige innbetalinger til din fremtidige pensjon, tar utgangspunkt i all din inntekt, og ikke bare deler av denne. Og helt konkret, at lønnsutbetalinger i medhold av arbeidstidsavtalen for forsvaret er med i pensjonsgrunnlaget.
Hvis dette ikke gjøres, risikerer enkelte av Forsvarets ansatte, med basis i dagens regler og praksis, å få en fremtidig alderspensjon på under 40 prosent av tidligere inntektsnivå, og i de mest ekstreme tilfellene, ned mot 20 % av tidligere inntektsnivå. Et nivå som du ikke finner i noen annen del av norsk arbeidsliv.
Du skal ikke ha mye innlevelse for å kunne forstå at slike perspektiver på fremtidig pensjon, vil kunne gjøre det svært utfordrende å beholde kvalifisert og tilstrekkelig antall personell i Forsvaret, noe som allerede i dag er en utfordring. Og uten tilstrekkelig antall og kvalifisert personell, vil vi svekke landets samlede forsvarsevne. Dermed er dette et spørsmål som bør engasjere også utover hva som er rett og rimelig pensjon for forsvarets ansatte.
Forsvarets ansatte, særlig de yngste, og forsvarets ledelse ser denne utfordringen og ønsker å løse dette. Dette er dokumentert blant annet gjennom behandlingen i Statens lønnsutvalg sin behandling av bruddet i lokal lønn i Forsvaret i 2019. Forsvarssjefen ønsker en løsning. Men FD og regjeringen sier nei. Også dette er dokumentert gjennom skriv som er gått mellom FD og Forsvarsstaben, samt mellom FD og Kommunal – og moderniseringsdepartementet.
Det er også skuffende at forsvarssjefen som etatssjef og formell part i saken, ikke har stått opp for det synet han har fremmet og avtalen som er inngått sentralt for hele Staten, men velger å ikke ta fram en løsning som sikrer Forsvarets ansatte en pensjon på lik linje med alle andre i staten.
Arbeidstakerorganisasjonene har flere ganger det siste året forsøkt å få til en konstruktiv dialog med både departement og statsråd, men uten hell. Vår opplevelse er at man ikke har ønsket å forholde seg til den nye ordningen som er avtalt i staten, og den meget utfordrende situasjonen som Forsvaret her står overfor. Denne saken må løses, og det raskt.
Evner vi ikke å finne en rask og hensiktsmessig løsning gjennom dialog, er det vår oppfatning at den holdning som Forsvarsdepartementet har inntatt i denne saken, ikke er innenfor de avtaler som regjeringen selv har avtalt, og ei heller innenfor de lover som Stortinget har vedtatt. Disse forholdene kan vi ikke leve med.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen