JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått en ny mulighet til å diskutere distriktspolitikk med statsminister Erna Solberg.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått en ny mulighet til å diskutere distriktspolitikk med statsminister Erna Solberg.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Regjeringens gavepakke til Sp»

Regjeringen ha nylig lagt fram en ny stortingsmelding om distriktspolitikk.
21.10.2019
14:00
21.10.2019 10:38

kjell.werner@anb.no

«Levende lokalsamfunn for framtiden» er tittelen på meldingen, som ble presentert av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Stø kurs er svaret fra en regjering som føler at det meste går riktig vei. Det vises til at næringslivet i mange distriktsområder går godt, at arbeidsledigheten er lav og at folk bor der verdiene er og skapes.

– Noen vil sikkert etterlyse et linjeskifte, en kursendring med andre virkemidler. Men når konklusjonene er at mange av dagens virkemidler fungerer godt, må vi ikke endre politikk bare for endringens skyld, sier Monica Mæland. Hun poengterer at samferdselsbudsjettet har økt med over 80 prosent siden 2013. Videre er skatter og avgifter redusert med 25 milliarder kroner, skattelettelser som har lagt til rette for lønnsom næringsvirksomhet i hele landet. Regjeringen skryter også av at det gis mer i tilskudd til bredbånd og at statlige arbeidsplasser er flyttet ut av Oslo i større omfang enn under den rødgrønne regjeringen.

Følg oss på Facebook

Men alt er ikke i sin skjønneste orden. Medaljen har absolutt en bakside. Typiske utkantkommuner rammes ekstra hardt av eldrebølgen. Mens det i landet som helhet er 3,5 personer i yrkesaktiv alder bak hver pensjonist, vil det om tjue år bare være 1,7 yrkesaktiv per pensjonist i distriktene. Her kan fire av ti komme til å jobbe i kommunen. Samtidig er det allerede i dag mangel på fagfolk i distriktskommuner.

Med dette som bakteppe skal regjeringen teste ut ny politikk gjennom såkalte piloter. Den ene skal se på hvordan utdanningstilbudet i distriktene kan tilpasses bedriftenes etterspørsel. Den andre piloten skal teste ut større samlokalisering av statlige arbeidsplasser. I tillegg setter regjeringen to utvalg i sving. Det ene skal sette fokus på den aldrende befolkningen, mens det andre utvalget skal se på næringslivets betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn.

Når vi snakker om distriktspolitikk, kommer vi ikke unna Senterpartiet. Regjeringen har vitterlig tatt noen fornuftige grep, men de store reformene har virket motsatt på velgerne. I tillegg har regjeringen strippet Innovasjon Norge for regionale utviklingsmidler. Mange lokalsamfunn har ikke tid til å vente på forsøk og utredninger. Mens gresset gror, så dør kua.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Sp har gjort suksess på å markere tydelig opposisjon til politireformen og regionreformen, bare for å nevne noe. Her burde Ap funnet et rom for en politikk som både tar avstand fra regjeringens reformiver og Senterpartiets konserverende linje. Problemet for Ap er at mange velgere fristes til å satse på originalen i form av Sp framfor Ap som en dårlig kopi. I distriktspolitikken synes all reklame å være god reklame for Senterpartiet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2019
14:00
21.10.2019 10:38