Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la torsdag fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
«Renta er en faktor som det er farlig å spøke med»
Regjeringen går fra gass til brems i den økonomiske politikken.
kjell.werner@anb.no
De to foregående årene var det fornuftig å bruke ekstra mange oljemilliarder for å dempe de negative konsekvensene av pandemien. Nå peker imidlertid de økonomiske pilene oppover igjen. Da er det nødvendig å holde igjen på pengebruken. Alternativet er at renta fyker mer i været enn det som sunt er.
Dette er bakteppet for det reviderte 2022-budsjettet som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte torsdag formiddag. Regjeringen legger opp til å bruke 352 oljemilliarder i år. Det er skarve to milliarder lavere enn det som ble fasiten for 2021. Og det er 30 milliarder kroner mer enn det som var anslaget i fjor høst.
352 oljemilliarder innebærer at politikerne bruker 2,9 prosent av Oljefondet til gode formål. Dermed plasserer regjeringen seg hårfint under det magiske tretallet, som er rettesnoren i den såkalte handlingsregelen. I dårlige tider kan det brukes mer enn tre prosent. Motstykket er at det skal brukes mindre i gode tider.
Flere økonomer mener at budsjettet ikke er stramt nok. Resultatet kan bli høyere prisvekst enn forventet. Dette vil i neste omgang tvinge Norges Bank til å øke renta mer enn det som hittil har vært signalet fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Finansminister Vedum gjør imidlertid et poeng av at Norges Bank har basert sine renteprognoser på at politikerne vil legge seg på 3,0 prosent i pengebruk, mens altså regjeringen svarer med et revidert budsjett som bare innebærer at det brukes 2,9 prosent.
I så måte mener finansministeren at budsjettet er på riktig side – og dermed ikke vil bidra til økt rente. Samtidig er Vedum nøye med å understreke at det er Norges Bank som, på uavhengig grunnlag, må gjøre denne vurderingen. Vedum viser stolt til at budsjettimpulsen, som de økonomiske ekspertene er mest opptatt av, er svak negativ. Dette er beviset på at regjeringen bremser, om enn ørlite.
Regjeringen varsler at flere store byggeprosjekter blir redusert i omfang. Det gjelder spesielt det nye regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Dette kuttet får riktignok ikke effekt i år, men det gir likevel et klart signal om en politisk kuvending som Senterpartiet nå kan innkassere æren for. Et annet signal som peker framover, er forslaget om at dyre elbiler ikke lenger skal subsidieres like mye av staten.
På den annen side har pandemien, rekordhøy strømpris og krigen i Ukraina ført til at regjeringen allerede har måttet omprioritere. Sykehusene blir tilført 700 millioner kroner ekstra. Strømstøtten blir videreført, og Forsvaret styrkes. Samlet er det snakk om ekstraordinære regninger som beløper seg til 60 milliarder kroner. Men bare halvparten blir «dekket inn».
Regjeringens reelle kutt er på snaue 18 milliarder kroner, men dette er likevel et historisk høyt tall til revidert nasjonalbudsjett å være. Regjeringen har også litt flaks. Staten henter dermed ut 7,8 milliarder i utbytte fra statlige selskaper. Og siden kommunene får større skatteinntekter er først forutsatt, kan regjeringen rappe litt fra det holdet også.
Ifølge finansministeren vil kommunene likevel sitte igjen med over fire milliarder mer i frie inntekter. På den annen side er det skuffelse å spore over at kommunene ikke får kompensert for koronautgifter i år. Videre får regjeringen kritikk for å bruke bistandsmilliarder på Ukraina-flyktninger i Norge.
Det ligger i kortene at regjeringen må forhandle med SV for å få flertall for et justert statsbudsjett. SVs Kari Elisabeth Kaski etterlyser nye tiltak for å ta ned ulikhetene og hjelpe folk med økte utgifter. Her ligger det altså an til en tøff dragkamp i ukene framover.
Norge er inne en økonomisk høykonjunktur. Sysselsettingen er høy, og arbeidsledigheten er lav. Mange bedrifter melder om økende mangel på arbeidskraft. Det ligger også an til at arbeidstakere flest får økt kjøpekraft. Det er samtidig et faresignal at husholdningenes gjeld i flere år har økt mer enn inntektene. En vanlig familie har i snitt en gjeld på 3,4 millioner.
Isolert sett burde politikerne derfor holde enda mer igjen på pengebruken. Men det er neppe politisk mulig for en mindretallsregjering som presses fra to kanter. Opposisjon vil plusse på til mange ulike formål. Og regjeringen har sine hjertesaker.
Finansministeren må ta hensyn til summen av gode ønsker. Dersom summen blir for stor, vil markedet og Norges Bank straffe oss alle fra hver sin posisjon. Renta er en faktor som det er farlig å spøke med.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm