JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Røe Isaksen er en ulv i fåreklær», skriver Arild Grande.

Høyre er fagforeningsfiendtlige. Og det går ut over vanlige folk.
Selv om Frp har gått ut av regjering og regjeringen har fått noen nye ansikter, ligger politikken fast: Same shit, new wrapping, skriver Aps Arild Grande.

Selv om Frp har gått ut av regjering og regjeringen har fått noen nye ansikter, ligger politikken fast: Same shit, new wrapping, skriver Aps Arild Grande.

Torgny Hasås

Torbjørn Røe Isaksen påstår at han heier på det organiserte arbeidslivet. I virkeligheten fører Høyreregjeringen en fagforeningsfiendtlig politikk. Den nye arbeidsministeren sier til FriFagbevegelse at han vil vurdere å få med Høyre på å inflasjonsjustere fagforeningsfradraget. Det er ikke særlig ambisiøst.

Det betyr ikke annet enn at det holdes på samme nivå og ikke øker. Etter at høyreregjeringen har gjort det dyrere å være medlem i en fagforening hvert eneste år mangler det 130 millioner i ordningen for å komme tilbake til 2013-nivå.

Den nye arbeidsministeren skal kjempe side om side med fagbevegelsen for å hindre EUs minstelønn

Vi får håpe statsråden mener det han sier, men vi tenker likevel som LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: Vi tror det ikke før vi får se det!

Same shit, new wrapping

Det er merkelig at regjeringen påstår å heie på det organiserte arbeidslivet når de samtidig styrer på en plattform som tydelig anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet. Altså det stikk motsatte. Selv om Frp har gått ut av regjering og regjeringen har fått noen nye ansikter har Erna Solberg gjort det klart at politikken ligger fast. Same shit, new wrapping.

Høyreregjeringen synes det er så slitsomt å jobbe for det organiserte arbeidslivet at de til og med har bedt om å få slippe å følge et vedtak Stortinget fattet i 2018, hvor regjeringen ble bedt om å fremme forslag som kan øke organisasjonsgraden. Det de i stedet gjør er å fjerne opplæring i den norske arbeidslivsmodellen i læreplanene og å gjennomføre sin politikk uten å involvere partene.

Vi vil doble fradraget

Det organiserte arbeidslivet avhenger av at flest mulig er medlem i en fagforening. Slik kan tillitsvalgte ivareta og styrke de ansattes rettigheter i møte med arbeidsgiverne. Vi kan ikke ha et arbeidsliv hvor arbeidsgiverne sitter med all makt. For å støtte opp under fagforeningenes arbeid burde politikerne føre en politikk som gjør det enda mer gunstig å være fagorganisert. Arbeiderpartiet vil derfor doble fagforeningsfradraget og ha en opptrapping til 100 prosent fradrag. Høyre prioriterer heller skattekutt til de rikeste.

I tillegg til å gjøre det billigere å være medlem i en fagforening vil Arbeiderpartiet gi fagforeningene og de tillitsvalgte mer makt. Vi vil styrke bedriftsdemokratiet og gjeninnføre kollektiv søksmålsrett som betyr at en fagforening kan reise sak på vegne av en arbeidstaker. Slik slipper den enkelte å stå alene, med lua i hånda. Særlig viktig er dette for unge på midlertidige avtaler og arbeidsinnvandrere som leies inn. Høyresidens svar er at hver enkelt selv må gå til retten.

Høyre foretrekker arbeidsgiverne

Arbeiderpartiet vil dessuten gi de tillitsvalgte mer makt på hver enkelt arbeidsplass. Det vil vi gjøre gjennom å kreve at arbeidsgivere ikke kan leie inn eller gjennomsnittsberegne arbeidstid uten at det er inngått avtale med tillitsvalgt, og at virksomheten er bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett (over 10.000 medlemmer).

Vi vil gjennomgå hele arbeidsmiljøloven for å se på hvordan vi kan styrke fagforeningenes innflytelse på arbeidslivet.

Røe Isaksen åpner for å øke fagforeningsfradraget

Men fagbevegelsen og de tillitsvalgtes kraft avhenger av at vi har et arbeidsliv med hele faste stillinger. Jo større andel av arbeidstakerne som er innleid, jo mindre blir fagforeningens innflytelse.

Jeg tror dette er en av grunnene til at høyresiden aldri tar tak i sosial dumping og innleie: De ønsker å svekke fagbevegelsens innflytelse til fordel for arbeidsgiverne. Derfor har Arbeiderpartiet varslet at vi vil sette i gang en storrengjøring i arbeidslivet og rydde opp i innleie en gang for alle.

Må hardere til verks

Det eneste grepet som er tatt fra nasjonalt hold for å få bukt med innleieproblemet, måtte Arbeiderpartiet og opposisjonen tvinge regjeringen med på. Da Stortinget vedtok endringer i arbeidsmiljøloven som innførte begrensninger på bruken av innleie beskrev Erna Solberg det som det største nederlaget for regjeringen det året. Et år senere er konsekvensene av stortingsvedtaket meget tydelig, bruken av innleie i byggebransjen i Oslo ble redusert med en fjerdedel.

Men der det fortsatt er innleie, florerer det med ulovlig innleie. Det betyr at regelverket ikke fungerer godt nok og at det må kraftigere lut til. Høyreregjeringens kuttpolitikk svekker Arbeidstilsynets mulighet til å drive forebyggende og oppsøkende arbeid.

Regjeringen er så lite interessert i saken at de ikke engang har sørget for at noen skal føre tilsyn med det nye regelverket. To år etter at Stortinget vedtok innstrammingene, og ett år siden de trådte i kraft har høyreregjeringen fremdeles ikke fremmet forslag om tilsyn. Det er utrolig svakt!

Med andre ord har denne regjeringen i liten grad støttet opp om arbeidet for et organisert arbeidsliv. De gir skatteletter til de rikeste, mens vanlige folk får regningen. De fjerner verktøyene fagforeningene har for håndtere problemer, og stritter imot når Stortinget ser seg nødt til å bruke lovverket for å løse problemene.

Det er på tide med et nytt flertall som er på lag med fagbevegelsen og arbeidsfolk.

Annonse

Flere saker

Annonse