JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Rystende dokumentar»

Grisen må ha det godt hos svinebøndene.

Grisen må ha det godt hos svinebøndene.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det er mildt sagt grisete tilstander hos flere av landets svinebønder.

kjell.wener@anb.no

Det blir grundig dokumentert av NRK Brennpunkt. Ved bruk av skjult kamera fikk vi en rystende fortelling om en rekke tilfeller av grov mishandling av griser. Klare lovbrudd ble avslørt. Nortura har allerede anmeldt en grisebonde for kastrering av hanngriser uten bedøvelse.

Videoopptakene er gjort av to dyrevernsaktivister som brukte skjult kamera på åtte gårder over flere år. NRK forsvarer bruken av skjult kamera med at dette var eneste mulighet til å avdekke holdninger og handlinger, for her har Mattilsynets tilsynsmetoder kommet til kort. Dette er en presseetisk begrunnelse som holder mål. Mer tvilsomt er det at dyrevernsaktivister har stått for filmingen. De har hatt en klar egeninteresse av å avdekke kritikkverdig dyrehold.

Følg oss på Facebook

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) er opprørt og sint over det hun fikk se på dokumentaren. Hun slår fast at dyreplageri er et lovbrudd som det må slås hardt ned på. Bønder som ikke behandler dyrene sine bra, har ikke noe i landbruket å gjøre. Nå ber hun om et møte med næringen og Mattilsynet. Norges Bondelag har forbilledlig tatt avstand fra det som har blitt dokumentert av overgrep i norske grisefjøs.

Det hører med til historien at de siste videoopptakene til dokumentaren ble tatt opp i 2016. Mattilsynet startet høsten 2016 en kampanje i Rogaland som synes å ha hatt positiv effekt i form av færre skadde og syke dyr. Svinenæringen har for egen del utarbeidet et nasjonalt program for bedre dyrevelferd. Det betyr slett ikke at svinenæringen er friskmeldt. Dokumentaren bør uansett være en vekker både for myndighetene og de aktuelle svinebøndene. Det er i dag rundt 2.000 svinebønder her til lands.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Mattilsynet må settes i stand til å kunne utføre hyppigere kontroller og da spesielt uanmeldte kontroller. Samtidig må bransjen jobbe med å skape gode holdninger til dyr blant de aktuelle bøndene. Her hviler et spesielt ansvar på Norges Bondelag og Norsk Svineavlslag. Videre blir det et spørsmål om hvordan norsk landbrukspolitikk kan innrettes slik at dyrevelferd settes enda mer i høysetet.

Norske forbrukere ønsker naturlig nok lavest mulig pris på norske kjøttvarer. Dette prispresset slår inn i hele matvarekjeden, fra produsent via slakteri til butikk. Lav pris må ikke gå på bekostning av hensynene til kvalitet og dyrevelferd. Her må det likevel bli en balansegang. Selv om norsk landbruk er beskyttet med både tollvern og andre reguleringer, er Norge ingen isolert øy. Mange nordmenn valfarter nemlig over til Sverige for blant annet å handle kjøtt. Derfor er det grenser for hva Ola og Kari er villig til å betale i en norsk kjøttdisk.

Annonse

Flere saker

Annonse