JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Sp er i hundre»

Sp-leder Trygve Slagsvold kan smile bredt når Senterpartiet torsdag markerer at partiet har rundet 100 år.

Sp-leder Trygve Slagsvold kan smile bredt når Senterpartiet torsdag markerer at partiet har rundet 100 år.

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Senterpartiet runder 100 år med god luft under vingene.

kjell.werner@anb.no

Med Trygve Slagsvold Vedum som leder har Sp klart å løfte seg. Partiet kan nå notere målinger på 14 prosent. Etter en opprivende intern konflikt gjorde Sp et historisk dårlig valg i 2013. Partiet fikk da bare 5,5 prosent, og på et ekstraordinært landsmøte i april 2014 ble Vedum valgt til ny partileder. Siden den gang har pilene pekt rakt oppover - både på målinger, i valg og i antall medlemmer.

Senterpartiet har en broket historie. Partiet ble stiftet på landsmøtet i Norsk Landsmandsforbund 19. juni 1920 og tok raskt navnet Bondepartiet. Partiet brøt etter hvert de formelle båndene til Bondelaget og skiftet i 1959 navn til Senterpartiet. Partiet har en brun fortid med en nasjonalistisk fløy som på 30-tallet hadde sympati for fascismen og nazismen. Men det er historie.

Mer interessant i dag er at partiet i 1935 inngikk et kriseforlik med Arbeiderpartiet. Det ledet til at Ap-mannen Johan Nygaardsvold ble statsminister, og at det ble ført en aktiv motkonjunkturpolitikk for gjenreisning av landet. Ap hadde i 1933 hatt suksess med slagordene «Hele folket i arbeid» og «By og land, hand i hand». Det nye samarbeidet mellom arbeidere og bønder satt imidlertid langt inne i begge partiene, for dype klassemotsetninger var en del av det historiske bakteppet.

Følg oss på Facebook

Men etter andre verdenskrig var Sp igjen solid tilbake på den gamle siden i politikken. I 1965 ble Gerhardsen-epoken avløst av en borgerlig regjering med Senterpartiets Per Borten som statsminister. Men våren 1971 ble det regjeringskrise. Den såkalte lekkasjesaken var den utløsende årsaken, men i realiteten lå EF-saken under som en bombe. Og dette brukte Senterpartiet til sin fordel, og partiet gjorde det derfor godt ved stortingsvalget i 1973.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Neste gang EU-saken ble en varm potet, sørget strategene i Senterpartiet å utnytte situasjonen enda bedre til egen fordel. Da partiet gikk med i den borgerlige Syse-regjeringen ble det nemlig lagt inn en selvmordsparagraf knyttet til EU-forhold. Paragrafen ble brukt, og det ble nok en gang krise på denne saken. Høyres Jan P. Syse ble avløst av Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland som statsminister. Dette ble i realiteten Senterpartiets brudd med Høyre.

«Det står ikke i stein at Sp for alltid skal bli på rødgrønn side», hevder lederen i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet. Mulig det, men da er i tilfelle tidshorisonten svært lang. Riktignok er Sp-folkene en pragmatisk gjeng, men den politiske avstanden til Høyre har økt betydelig siden Clemet satt i Syses regjering.

Det hører med til det politiske bildet at Senterpartiet har deltatt i to sentrumsregjeringer sammen med KrF og Venstre. Dette er mer som parenteser å regne, for både Korvald-regjeringen og Bondeviks første regjering ble til «takket være» at Ap-statsministrene Bratteli og Jagland selv kastet kortene.

Senterpartiets største glansperioder kan altså knyttes til EF/EU-saken. Men her har det blitt opp som en løve og ned som en skinnfell. Oppslutningen i valg falt hver gang saken ikke lenger var brennaktuelt. Ved valget i 1993 fikk Sp rekordhøye 16,7 prosent og ble det nest største partiet på Stortinget. Fire år senere var oppslutningen halvert.

Men nå er Senterpartiet tydeligvis i en mye bedre situasjon. EU-saken er lite aktuell, og likevel står Senterpartiet sterkt. Vedum & co har klart å løfte fram en stor bredde av saker som appellerer. Stikkordet er nærhet til folk flest. Nei til sentralisering og sammenslåing. Senterpartiet er den fremste kritikeren av politireformen. Nei til å slå sammen kommuner og fylker er en annen sak som slår an. Vedum bruker også Oslo-eliten som skyteskive for på den måten å løfte seg som distriktenes talsmann.

Et drøyt år før stortingsvalget i 2021 forteller meningsmålingene oss at det kan gå mot regjeringsskifte. Erna Solberg må i tilfelle overlate statsministerkontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Spørsmålet er bare hva slags regjering landet da får. Det synes foreløpig ganske uklart. Støre holder kortene tett til brystet. Han nøyer seg med å si at Ap har gode erfaringer med å regjere sammen med Sp og SV. Disse tre partiene var jo med i Stoltenbergs rødgrønne regjering i åtte år.

Sp-leder Vedum svarer at Sp vil ha en Sp/Ap-basert regjering, men han utelukker ikke å ta SV med på laget. Vedum er samtidig krystallklar på at det er uaktuelt å regjere på Miljøpartiet De Grønnes eller Rødts nåde dersom disse partiene kommer på vippen. MDG og Sp er som gårdshund og huskatt. Det er umulig for disse to å være i samme politiske bås.

Et flertall av Ap, Sp og SV er innen rekkevidde. Senterpartiet er nøkkelen til regjeringskontorene, for det er i første rekke Sp som trekker velgere over den politiske midtstreken. Med rødgrønne øyne er det slik sett god grunn til å ønske jubilanten lykke til.

Annonse
Annonse