JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Staten må ta ansvar for alle fagforeningene»

FORHANDLINGER: Statsoppgjøret er i gang, og forhandlerne fra de ulike hovedsammenslutningene skal sammen med statens personaldirektør prøve å komme fram til en enighet.

FORHANDLINGER: Statsoppgjøret er i gang, og forhandlerne fra de ulike hovedsammenslutningene skal sammen med statens personaldirektør prøve å komme fram til en enighet.

Eirik Dahl Viggen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
NTL-tillitsvalgt Marc Gayorfar ved Folkehelseinstituttet mener potten til de uorganiserte skal følge den største hovedsammenslutningen i staten.

Det er leit at Unio går over til den andre avtalen, men det verserte rykter om at det skulle skje allerede for en god stund siden.

At det i utgangspunktet har vært to ulike tariffavtaler i staten har vært uheldig i seg selv, men Unios skifte bidrar etter min mening til enda mer splitting av fagbevegelsen.

Det er cirka 166.000 statsansatte. Av disse er det 140.000 som er organiserte. LO Stat har 44.000 medlemmer, og har den største medlemsmassen og dermed den største avtalen.

Unio og Akademikerne har uttalt at de forventer at potten som settes av til lokale forhandlinger for de uorganiserte nå skal følge deres avtale, om de nå finner sammen. Dermed kan de forhandle om disse pengene lokalt. Skal de uorganiserte følge den største avtalen, må de følge LO Stat. Dette er viktig, også av andre grunner:

Ta FHI som eksempel: Ved FHI er det hele 15 ulike fagforeninger, og mange av dem er fagforeninger med en mindre medlemsmasse. NTL ved FHI er nest størst, men etter Unios overgang til Akademikerne, vil det sitte igjen kun to fagforeninger i vår avtale, NTL og Parat. Dersom de uorganiserte skulle gå over, betyr det i praksis at vi sitter lokalt og forhandler om en bitte liten pott med veldig lite handlingsrom. Det er etter min mening fagforeningsknusing.

Det er heller ikke lengre slik at alle med høyere utdanning er organisert hos Akademikerleiren. Det store flertallet av NTLs medlemmer ved FHI har akademisk utdanning, men det gjelder jo 80 prosent av alle statsansatte i dag. Det er viktig staten tar et solidarisk ansvar her og ser dette. Alle fagforeninger skal ha mulighet til både å utøve sitt virke og aktivitetsnivå, samt ivareta sine medlemmer på en god måte. Dersom de uorganisertes pott skulle gå over til Akademikerne og Unio, vil det etter min mening ikke lengre være likeverdige parter i staten, når det gjelder lokale lønnsforhandlinger. Lønnsvilkår er en viktig del av de ansattes vurderinger når de skal velge fagforening.

Men jeg er veldig optimistisk med tanke på at de uorganiserte kommer til å følge LO Stat-avtalen. Det er det eneste riktige.

Annonse
Annonse