JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opprop

«Stopp lavlønnskonkurransen – sikre faste ansettelser og økt produktivitet i byggebransjen»

Bakteppet for årets tariffoppgjør i byggebransjen er et arbeidsmarked som i lang tid har vært preget av lavlønnskonkurranse og hvor andelen faste ansatte i produksjonsbedriftene har sunket.
Byggebransjen trenger en kursendring, og i denne må det organiserte arbeidslivet vise vei, skriver innsenderne.

Byggebransjen trenger en kursendring, og i denne må det organiserte arbeidslivet vise vei, skriver innsenderne.

Håvard Sæbø

Samtidig har innleie fra bemanningsbyråer og bortsetting til underentreprenører med helt andre lønns- og arbeidsvilkår har økt kraftig.

Nylig kom også FAFO-rapporten «Hvem er de lavtlønte?», som viser at andelen lavtlønte (altså de som tjener under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn) har økt i senere tid, og at økningen av både andelen og antallet lavtlønte jobber har økt betraktelig innenfor byggebransjen.

Arbeidsgiverne har de siste oppgjørene strittet imot å heve minstelønna ytterligere, fordi det nå er så mange flere enn tidligere som går på minstelønn.

Men hva er det egentlig de sier her?

Arbeidsgiverne sier ikke annet enn det som slås fast i FAFO-rapporten, nemlig at lavlønnskonkurransen har nådd langt i byggebransjen, og de er ikke snauere enn at de bruker det som et argument mot å heve de lavest lønte i bransjen vår. Dette må avvises, og kan ikke være inngangen til årets oppgjør. Vi aksepterer ikke at store deler av bransjen blir hengende etter, minstelønna må følge etter og skal opp på 85 % av gjengs lønn!

Det er ikke bare minstelønna som må heves om vi skal stoppe lavlønnskonkurransen i byggebransjen. Arbeidsgivernes mulighet til å «outsource» arbeidskrafta, enten til bemanningsbyråer eller til underentreprenører med betydelig dårligere lønns- og arbeidsvilkår, utgjør den største trusselen mot et anstendig arbeidsliv. Derfor må årets oppgjør få på plass seriøsitetsbestemmelser som faktisk endrer på den utviklingen vi har sett de siste 15 årene med færre egne ansatte og mer innleie og bortsetting.

Vi krever at det ikke skal være adgang til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyrå eller sette bort arbeid dersom det undergraver faste ansettelser i bedriften. Innleie eller bortsetting av arbeid bedriften selv driver med, skal skje til bedrifter med tariffavtale og på like vilkår.

Det kan ikke være sånn at tariffbedrifter skal kunne bidra til lønnsdumping ved å sette bort arbeid til dårligere vilkår i neste ledd.

Motvekten til lavlønnskonkurranse og lav produktivitet, er akkordarbeid. Partenes eget produktivitetssystem som fremmer selvstendige fagarbeidere, riktig bemanning, kompetanse i alle ledd, og en rettferdig lønn. Vi ser en økende interesse for akkorden blant våre medlemmer, men samtidig er det merkelig at ikke arbeidsgiverne bidrar mer til det mest produktivitetsfremmende lønnssystemet vi har, særlig med tanke på det fallet i produktivitet vi har sett i byggebransjen siden starten av 2000-tallet. Akkordsystemet er partssammensatt og fungerer dersom begge parter investerer i det, og nå må arbeidsgiverne følge opp sin del av ansvaret.

Vi går også samla og godt forberedt inn i årets tariffoppgjør med rettferdige og nødvendige krav. Byggebransjen trenger en kursendring, og i denne må det organiserte arbeidslivet vise vei. For å få til denne endringen må vi ha gjennomslag i årets oppgjør, og det er vi beredt til å streike for!

Underskrivere, opprop tariffoppgjøret 2022:
Leder, avd. 44: Nils Helge Slethei, Sandnes & omegn
Leder, avd. 91: Bernhard Brunes, Jæren
Leder, avd. 650: Håkon W. Gillerhaugen, Innlandet
Leder, avd. 730: Terje Håland, Stavanger
Leder, avd. 2: Vidar Schei, Fredrikstad
Leder, avd. 670: Jan Wiggo Hageløkken, Lillehammer
Leder, avd. 53: Kyrre Næstby, Nordre Nordland og Sør-Troms
Leder, avd. 747: Jorge Alex Dahl, Bergen
Leder, avd. 176: Roger Myklebust, Egersund
Leder, avd. 8: Roald Stykket, Telemark
Leder, avd. 75: Jan Erik Ahlsen, Halden
Leder, avd. 43: Terje Berghagen, Buskerud
Leder, avd. 28: Simon Myhr Gulstad, Nord-Trøndelag
Leder, avd. 1: Magne Glimdal, Oslo Akershus
Leder, avd. 762: Ørjan Antonsen, Trondheim rør
Leder, avd. 764: Marius Tønnesen, Trondheim mal
Leder, avd. 601: Alexander Hopland Wøien, Oslo Akershus
Leder, avd. 3: Christian Justnes, Agder
Leder, avd. 74: Julie Wilhelmsen, Troms, Finnmark og Svalbard
Leder, avd. 194: Keith Lunde, Lister
Leder, avd. 768: Terje Eriksen, Trondheim Bygning
Leder, avd. 600: Joachim Espe, Oslo Akershus
Leder, avd. 614: Rune Ask, Drammen
Leder, avd. 851: Stiga Hansen, Østfold
Leder, avd. 765: Torbjørn Graneggen, Trondheim
Leder, avd. 194: Keith Lunde, Lister
Leder, avd. 768: Terje Eriksen, Trondheim Bygning
Leder, avd. 600: Joachim Espe, Oslo Akershus
Leder, avd. 614: Rune Ask, Drammen
Leder, avd. 851: Stiga Hansen, Østfold
Leder, avd. 765: Torbjørn Graneggen, Trondheim
Leder, avd. 103: Jarl Kurud, Ringsaker
Leder, avd. 31: Terje Trulssen, Sunnmøre
Leder, avd. 19: Bjørn M Kormeseth. Sogn og Fjordane
Leder, avd. 12: Ståle Lund, Trøndelag

OBS! Lista vil bli oppdatert med flere

Annonse
Annonse