JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Støre har selv skapt det største problemet

Jonas Gahr Støre er selv på valg. Da er det utilbørlig at han egenrådig forsøker å peke ut sine nærmeste, skriver Kjell Werner.

Jonas Gahr Støre er selv på valg. Da er det utilbørlig at han egenrådig forsøker å peke ut sine nærmeste, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ap-lederen har fått den minst ønskede oppstarten til helgens landsmøte.

kjell.werner@anb.no

Striden om partisekretærposten har fullstendig overskygget de sakene som står på Jonas Gahr Støres politiske dagsorden. Men personkamp er også en del av den politiske hverdagen. Det har statsministeren smertelig fått erfare.

Problemet er bare at det er Støre selv som har skapt det største problemet. Han skjøt seg selv i foten ved å ta telefonen til Helge Pedersen. Hun er av mange ønsket som ny partisekretær og var en periode villig til å utfordre Kjersti Stenseng, som ønsker gjenvalg.

Valgkomiteens enstemmige innstilling på ny partiledelse er et skjørt kompromiss. Bak ligger et bredt ønske om fornyelse i ledelsen, som skal bestå av leder, to nestledere og partisekretær. Lenge lå det an til at fornyelsen bare skulle bli kunnskapsminister Tonje Brenna inn på den ledige nestlederposten.

Men trykket fra grasrota var større enn som så. Mange ville ha næringsminister Jan Christian Vestre på den andre nestlederposten. Dermed måtte den sittende nestlederen, fiskeriminister Bjørnar Skjæran, ofres mot sin vilje. Et lite hint fra valgkomiteens leder, Peggy Hessen Følsvik, var nok. Da kastet Skjæran lojalt inn håndkleet.

Valgkomiteen klarte dermed å legge fram en enstemmig innstilling. Mange trodde at personkampene var over, men den gang ei. Tidligere nestleder og nåværende Tana-ordfører Helga Pedersen sa seg nemlig villig til å bli partisekretær. Da ble det ulmebrann i leiren.

I et overivrig forsøk på å slukke brannen, tok Ap-lederen en telefon til Helga Pedersen. Støre bedyret at han ikke presset henne til å trekke sitt kandidatur. Men Pedersen skjønte beskjeden og proklamerte raskt at hun likevel ikke vil ta kampvotering.

«Det er riktig at han ikke eksplisitt ba meg trekke meg, men signalet var veldig klart og jeg skjønner hvordan en slik samtale må tolkes», skrev Pedersen på Facebook. Dermed skulle man tro at det ble ro i rosenes leir. Men nei. Nå er det full fyr.

Det store spørsmålet nå er om Kjersti Stenseng får mange blanke stemmer mot seg eller om landsmøtet bilegger striden. Stenseng er uansett sterkt svekket.

Jonas Gahr Støre gjorde vondt verre ved å «presse» Helga Pedersen. Han har tidligere hevdet at valgkomiteen må få jobbe i fred og at alle verv skal være oppe til vurdering. Støre lovte å ha en armlengdes avstand til prosessen. Men det klarte han dessverre ikke.

Støre er selv på valg. Da er det utilbørlig at han egenrådig forsøker å peke ut sine nærmeste. Dersom Ap-landsmøtet vil ha en ny partisekretær, må Støre pent ta til takke med den som velges. Alternativt må han trekke seg.

Annonse
Annonse