JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Stort behov for nye hjelpetiltak»

Puber og restauranter over hele landet er rammet av strengere korona-tiltak.

Puber og restauranter over hele landet er rammet av strengere korona-tiltak.

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Søndag strammet regjeringen inn med enda tøffere tiltak for å begrense korona-smitten.

kjell.werner@anb.no

Vi må alle ta et ekstra krafttak i to uker. Nå må vi holde oss mest mulig hjemme. Sosial kontakt med andre er nærmest bannlyst. På den annen side rammes mange bedrifter av forbud og påbud. Det blir nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder. Kjøpesentre og butikker blir pålagt adgangskontroll. Bare for å nevne noe.

Det er høyst forståelig og fornuftig å begrense den sosiale omgangen. Smitten har bredt seg urovekkende mye de siste tre ukene. Det synes tydelig at vi var for slepphendte under jule- og nyttårsfeiringen. Etter den søte kløe kommer den sure svie. Folk flest klarer et slikt skippertak greit. Alternativet er verre.

Problemet er at store deler av næringslivet har blitt påført begrensninger som i mange tilfeller kan bety oppsigelser og konkurser. Verst er det for reiselivsbransjen og restaurantene. Skjenkeforbudet kombinert med oppfordringen om at vi skal holde oss mest mulig hjemme kan fort bety døden for mange spisesteder. Næringslivet ber om at berørte bedrifter må kompenseres på en bedre måte. Korona-tiltakene må utvides og tilpasses den nye situasjonen.

Vaksineringen er i gang, og vi ser lyset i enden av tunnelen. Men det er fortsatt en vei å gå. Sunne bedrifter må derfor reddes over den nye kneika som vi nå er på vei opp i. Da er en permitteringsordning en fornuftig hjelp. Alternativet for mange bedrifter vil være oppsigelser, og da blir veien tilbake for til arbeidslivet ekstra krevende.

Samtidig er det urimelig at bedrifter må betale for permitterte i ti dager når årsaken til nedstenging i realiteten er forbud og anbefalinger fra myndighetene. Men permitteringer må ikke bli en sovepute. Derfor er det en god idé å forbedre ordningen med lønnstilskudd. På den måten kan bedrifter stimuleres til å ta inn igjen permitterte tidligere enn det som ellers er økonomisk forsvarlig.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lansert tre nye grep. Han foreslår at maksimal periode for permitteringer utvides fra 12 til 18 måneder. Videre mener Sp at antall dager som arbeidsgiver må betale ved permitteringer halveres fra ti til fem dager. I tillegg går Sp inn for at gjeldende kompensasjonsordning for korona-rammede bedrifter forlenges til over sommeren, altså ikke stoppe 1. mars slik regjeringen og Frp har lagt opp til.

Sp-forslagene er fornuftige grep som flertallet på Stortinget bør slutte seg til. Regjeringen må ikke la det gå prestisje i stopp-datoen som har blitt satt. Veien ut av krisen synes å bli lengre enn det vi alle trodde i sommer. Vi må ikke la kua dø mens gresset gror.

Annonse
Annonse