JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Strømstøtten er en seier for regjeringen»

Symptomatisk nok er opposisjonens fremste innvending at strømstøtteordningen bare varer ut året, skriver Stein Sneve.

Symptomatisk nok er opposisjonens fremste innvending at strømstøtteordningen bare varer ut året, skriver Stein Sneve.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Fredag kom støtteordningen for norske bedrifter endelig på plass.

Ordningen vil treffe rundt 20.000 bedrifter sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han la fram tiltakspakken.

Det kanskje viktigste grepet er statlige garantier for 90 prosent av nye banklån til bedrifter med akutt likviditetsmangel på grunn av høye strømutgifter.

Det etableres også en søknadsordning til energisparing der bedrifter kan søke om tilskudd til å betale strømregningen og investere i energitiltak.

Og bedrifter der utgiftene til strøm er ekstra store målt mot omsetning, kan få inntil 3,5 millioner kroner i direkte støtte.

Det har tatt lang tid å få denne strømstøtten på plass. Det skyldes blant annet harde dragkamper mellom staten, NHO og LO.

NHO insisterte blant annet på at bedrifter også måtte få penger, ikke bare lån og slik endte det. Mens LO fryktet at ordningen kunne blir misbruk til utbetaling av utbytte og bonuser.

Resultatet ble et krav om at de som mottar tilskudd ikke kan ta utbytte i 2023. Slik endte forhandlingene med en strømstøtte både NHO og LO slutter opp om.

Ordningen er slik sett en stor seier for det norske trepartsamarbeidet, billedgjort ved at Vestre la den fram flankert av NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Men ordningen er også en stor seier for regjeringen.

Særlig viktig er det nok at den fikk NHO med på laget. Kritikken mot ordningen har nemlig kommet allerede. Både fra enkeltbedrifter som havner utenfor og fra organisasjoner som SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter.

Den kritikken blir lettere å håndtere når NHO har gått god for ordningen. Det samme blir kritikken fra opposisjonen. Å angripe denne ordningen blir fort et angrep på selve trepartssamarbeidet, noe LO-lederen alt har understreket.

Under pandemien så vi flere ganger at opposisjonen tvang fram bredere støtteordninger enn regjeringen ville ha. De vil nok komme nå også, men blir lettere å møte med støtte både LO og NHO.

Symptomatisk nok er derfor opposisjonens fremste innvending at ordningen bare varer ut året. Som et slags omvendt ekko situasjonen under pandemiene, der Ap presset på for lengre støtteperioder, mens Høyre ville se situasjonen an.

Nå er situasjonen nå slik at det meste tyder på at støtteordningen etter hvert vil bli forlenget inn i neste år, noe Vestre og regjeringen er åpne for. Dermed ligger det meste til rette for at denne ordningen blir vedtatt av Stortinget, uendret, eller med minimale endringer.

Det vil være en stor seier for en regjering som til nå har vært anklaget for handlingslammelse i strømpolitikken.

Og ikke minst vil det være en triumf for det unike norske trepartssamarbeidet.

Annonse
Annonse