Kronikk
«Til kamp for felles helsetjenester»
På et halvt år har vi allerede staket ut en ny kurs for norsk helsepolitikk, skriver Ingvild Kjerkol.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter åtte år med sterke høyrekrefter i regjeringskontorene har vi nå en regjering som prioriterer vår felles helsetjeneste, og som setter vanlige folk over hele landet først.
Privatiseringsreformen Høyre-regjeringen satt i gang kunne blitt vanskelig å reversere om de fikk fortsette. Heldigvis blir de borgerlige partienes politikk bare en historisk påminnelse om at kampen for vår felles helsetjeneste for alle, alltid må tas hver eneste dag. Og vi tar den sammen.
Så hvorfor er Norge et av verdens beste land? Et åpenbart svar er fagbevegelsen og at mange er organisert slik at vi deler jevnere på overskuddet og profitten mellom arbeidsfolk og de som eier. Det har også gjort at vi bruker penger og overskudd til å gi folk gratis utdanning, velferdstjenester når de trenger det og en solid helsetjeneste alle kan få hjelp fra.
Fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har et felles politisk prosjekt om å styrke vår felles offentlige helsetjeneste. Vi alle tjener på en så frisk og sykdomsfri befolkning som mulig. Og nettopp derfor er det viktig å stoppe privatiseringa av norsk velferd, så vi istedenfor bygger opp en trygg og tilgjengelig helsetjeneste for alle. På den måten er det ikke størrelsen på lommeboka som avgjør om du har råd til å få helsetilbudet du ønsker eller ikke.
Hvordan får vi til det?
Vi gjør flere viktig grep nå. Ordningen med såkalt «Fritt behandlingsvalg» avvikles fra 1. januar 2023. Høyre lagde den her modellen hvor flere hundre millioner kroner har blitt tappet ut fra våre sykehus til private helsetjenester som fritt kan konkurrere om helsetilbud. Hadde den politikken fått fortsette kunne det bygd ned viktige tilbud i det offentlige, noe også flere sentrale skikkelser i sykehus-Norge har varslet om. Høyre kaller det provoserende nok valgfrihet, men sannheten er at det stort sett er rundt de store byene det er økonomi til å etablere seg med private alternativer. Det betyr at privatiseringen også flytter helsekroner fra distrikt til by, noe Arbeiderpartiet og dagens regjering er imot.
Et annet viktig poeng er fagfolka. Mennesker som har gode rammer for arbeidshverdagen og trives på jobb, gjør det bedre og står lenger i arbeid. Høyresidens politikk bidrar til at fagfolks lønnsvilkår blir en salderingspost i konkurransen om «kunder», mens vi ser på det som en investering i kompetente fagfolk som vil styrke vår felles helsetjeneste. Derfor bruker vi de store pengene på å investere i helsetjenestens hjerte og hjerne, fagfolkas arbeidsforhold og vilkår slik at tjenestene som gis er av høyeste kvalitet.
Et tredje poeng er Arbeiderpartiets viktige kamp for tillitsreformen, som gir fagfolka i det offentlige tid og rom til å gjøre oppgavene sine og sette faget i front. I bydel Nordre Aker i Oslo har hjemmehjelpstjenestene nå innført forsøk med en modell der fagfolka, ikke lederne, tar flere beslutninger om tilbudet som skal gis. En slik måte å rigge helsetjenesten på gjør at beslutningene tas nærmest mulig pasientene av de med fagkunnskap og kjennskap til deg, fremfor standardiserte løsninger som ikke er godt nok tilpasset den enkelte. Og det er det tillitsreformen vår handler om; å sette fagfolka og pasientene i fokus.
På et halvt år har vi allerede staket ut en ny kurs for norsk helsepolitikk. Vi stopper Høyres privatisering av helsetjenesten. Vi har styrket basisbevilgningene til sykehusene. Vi sikret manuellterapeutene autorisasjon. Vi satser på psykisk helse gjennom vår prioriterte opptrappingsplan med øremerkede midler. Vi har gitt flere gratis tannhelsetjenester. Og vi utdanner flere fagfolk til tjenesten så dere som i dag jobber i tjenesten kan få flere kompetente kollegaer.
Fremover står både utfordringene og forventningene i kø, og vi er klare til å levere på Hurdalsplattformens ambisjoner for vår felles helsetjeneste. Gjennom det fagpolitiske samarbeidet og trepartssamarbeidet skal vi finne løsninger og se muligheter som tar oss til mål.
Men først skal dere i LO gjennomføre den 35. ordinære kongressen. Lykke til med politikkutvikling – vi gleder oss til fortsatt godt samarbeid!