Kommentar:
«Tøffere tone fra Sp»
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha partiets landsmøte i sin hule hånd.
Vidar Ruud / NTB
Det er en Sp-flokk med stor selvtillit som samles digitalt til helgen.
kjell.werner@anb.no
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha landsmøtet i sin hule hånd. Strategien er den samme som vi har hørt lenge. Partiet ønsker en «Sp/Ap-basert regjering» til høsten. SV vil ikke bli nevnt med ord.
Meningsmålingene peker klart i retning av at det blir regjeringsskifte etter høstens valg. Ap, Sp og SV har lenge hatt flertall sammen på målingene. Vedum & co har imidlertid ikke gitt opp håpet om flertall uten SV. Alternativet for Sp-ledelsen er en mindretallsregjering med Ap og Sp.
Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker seg en flertallsregjering av Ap, Sp og SV. Det samme mener SV-leder Audun Lysbakken. Han advarer sterkt mot en mindretallsregjering som naturlig nok vil svekke SVs innflytelse på politikken. Årsaken er at en eventuell mindretallsregjering vil kunne søke vekselvis støtte til venstre og til høyre for seg i Stortinget. Også LO-familien misliker en slik løsning.
Sp-strategien kan begrunnes både taktisk og realpolitisk. Sp og SV er som hund og katt i noen politiske spørsmål, men det er mer som forener enn splitter. Det hører også med til historien at Ap, Sp og SV regjerte godt sammen i åtte år under Jens Stoltenbergs ledelse. Men nå ser Sp-ledelsen det som taktisk klokt å holde SV på armlengdes avstand. Poenget er nemlig at Sp har vokst mye ved blant annet å kapre velgere fra Høyre og Fremskrittspartiet.
Dersom Sp tar SV inn i varmen før valget, kan mange «borgerlige» velgere komme til å vende Sp ryggen. Ap-leder Jonas Gahr Støre er avhengig av et stort Sp for å få regjeringsmakt til høsten. Paradoksalt nok er Støre dermed tjent med at Vedum holder fast på strategien. Problemet er at velgere kan bli lurt, noe som fort kan straffe seg ved nye korsveier. Ærlighet varer lengst, også i politikken.
Dagbladet skrev mandag at Sp, ifølge sentrale kilder i partiet, vil forlate forhandlingsbordet hvis Ap krever at SV blir med i regjering. Dette karakteriserer Vedum som en ren spekulasjonssak. «Det å gå fra bordet er langt fra min tenking», sier Vedum til Aftenposten. Det er god grunn til å tro mer på Vedum enn anonyme kilder. På den annen side synes det klart at Sp vil selge seg dyrt. Sp-politikere er kjent for å være gode til å hestehandle politikk og posisjoner.
Mer overraskende er det at Vedum ikke vil avklare om han er partiets statsministerkandidat eller ikke. Senterpartiet er ikke lenger jevnstort med Ap. Vedum burde derfor, som Audun Lysbakken, peke på Jonas Gahr Støre. Det vil være ryddig å fjerne denne usikkerheten.