Kommentar:
«Urokråkene i Frp-leiren»
Frp-leder Siv Jensen har tatt et dramatisk grep for å rydde opp i egen leir.
Jan-Erik Østlie
Frp-ledelsen har tatt grep for å stoppe uroen i partiet.
kjell.werner@anb.no
Geir Ugland Jacobsen er ikke lenger leder i Oslo Frp. Partilaget i hovedstaden er også satt under ny administrasjon, midlertidig ledet av Ketil Solvik-Olsen.
Nok er nok. Dette var den klare beskjeden da lederen i Oslo Frp tirsdag ble ekskludert. Geir Ugland Jacobsen har opptrådt illojalt og skadet omdømmet til partiet. Det har skapt sterke reaksjoner at han i sommer gikk langt i å antyde at Frp-leder Siv Jensen ikke burde stå øverst på stortingsvalglista til Oslo Frp. Bakteppet er også ønsket om å bli et «patriotisk fyrtårn» og gjøre Frp til et «nasjonalkonservativt parti».
Dette opprøret ble i første omgang slått tilbake ved at partiets landsstyre gjorde det klart at Frp er og skal være et «liberalistisk folkeparti». Det hører med til historien at Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde har støttet den linjen som Oslo Frp har lagt seg på. Og de ble begge «sjokkert» over eksklusjonen av Geir Ugland Jacobsen. Men så har det blitt stille fra den kanten. De to vil nok ikke ødelegge for videre stortingskarriere.
Carl I. Hagen har mang en gang sørget for å renske ut urokråker i Frp, men nå er altså sjuende far i Frp sjokkert over at Siv Jensen & co bruker den samme metoden. Det skyldes at han ikke lenger er sjef i partiet og at han er uenig i kursen som kjøres.
Dagens Frp-strid handler både om politikk og organisasjonskultur. Frp-nestleder Sylvi Listhaug får frysninger av ordet nasjonalkonservativ på grunn av miksen mellom nasjonal og ideologier. «Nasjonalsosialisme er fra gammelt av det mest kjente begrepet», sier Listhaug illustrerende. Men Ketil Solvik-Olsen, som altså skal lede ryddejobben i Oslo, mener det bare er snakk om en organisatorisk ukultur og manglende respekt for fattede vedtak.
Det hører med til bildet at Per-Willy Amundsen, som også er med i ryddekomiteen, har endret syn på hva Frp bør være. Sommeren 2018 definerte Amundsen seg selv som nasjonalkonservativ, men den merkelappen vil han ikke lenger bruke. Samtidig er Amundsen fortsatt en slags garantist for Fremskrittspartiets ekstra strenge innvandringspolitikk.
Problemet med Listhaugs strategi er at den kan skremme velgere bort fra Frp. Mange trofaste kan komme til å sette seg på gjerdet i ren frustrasjon. I så måte er det mer ufarlig å argumentere med at Geir Ugland Jacobsen er et organisatorisk problem. En slik strategi kan også bidra til å beholde Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde i folden. Hagen har riktignok vært leit hår i suppa for Siv Jensen lenge, men det vil likevel være alvorlig for Frp om partiveteranen vender partiet ryggen.