Vi står overfor en politisk og rettslig skandale som savner sidestykke i norsk historie, skriver Kjell Werner.
Stian Schløsser Møller / Samfoto / NTB
Kommentar
«Uverdig for Nav-ofrene»
Staten bør være raus, ikke smålig.
kjell.werner@anb.no
Nordmenn som har vært ofre for Nav-skandalen saksøker nå staten. Organisasjonen Nav-oppryddingen krever blant annet oppreisning og mer i forsinkelsesrente enn det staten er villig til å gi. Staten nekter Nav-ofrene oppreisningserstatning. Begrunnelsen er at det ikke er hjemmel i norsk rett for dette.
Forsinkelsesrenta er fastsatt ved lov, og den er nå på 9,25 prosent. Men Nav-ofrene får bare halv forsinkelsesrente. Organisasjonen Nav-oppryddingen krever 37 millioner kroner for 7.500 saker som så langt er meldt inn.
I oktober 2019 ble det kjent at Norge har feiltolket lovverket som gir nordmenn rett til å ta ut sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger i andre land i EØS-området. Nav-skandalen var da et faktum. Daværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) erkjente at Nav siden 2012 har truffet tusenvis av ugyldige vedtak. Og siden den gang har skandalen vokst i styrke og lengde. Høyesterett har nå slått fast at feilpraktiseringen har pågått helt siden 1994.
Nav-skandalen har vært gransket av et eget utvalg. Konklusjonen fra utvalget er at vi har hatt en problemstilling som ingen egentlig har sett. Utvalgets rapport har den treffende tittelen «Blindsonen». Nav har feilaktig tolket det slik at norsk trygdelovgivning har forrang foran EØS når det gjelder de aktuelle ytelsene. Den norske praksisen har pågått uten at noen instanser oppdaget feilen, inntil Trygderetten i 2017 luktet lunta. Og høsten 2019 ble det altså slått alarm.
Vi står overfor en politisk og rettslig skandale som savner sidestykke i norsk historie. Allerede på 1990-tallet burde det ha ringt noen bjeller. Men både politikere, jurister og andre eksperter sov i timen. Ulike regjeringer har latt det skure og gå. Stortingets kontroll har også vært fraværende. Påtalemyndighet og domstoler må også ta et medansvar. Og hvor har pressen vært?
Problemet er at norske myndigheter har vært mer opptatt av å innskrenke nordmenns muligheter enn å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen i den enkeltes favør. Blikket har vært rettet feil vei. Når man samtidig har skylapper på, blir blindsonen for stor. Minst 2.400 trygdemottakere har dermed urettmessig fått krav om tilbakebetaling. En rekke nordmenn har blitt uriktig dømt for trygdesvindel. 48 personer er dømt til ubetinget fengsel, 21 til betinget fengsel og ni personer har fått samfunnsstraff.
I denne situasjonen velger statlige myndigheter å være paragrafryttere. Det er smålig av staten å behandle Nav-ofrene på en slik uverdig måte. Her bør det gis en solid oppreisningserstatning og fullt ut med forsinkelsesrente. Det er skammelig at Nav-ofrene må gå en ydmykende runde i domstolene. Staten bør være raus når det er staten selv som har gjort urett mot uskyldige nordmenn.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB