Arbeiderpartiet er fortsatt i krise, men partiet er på vei opp, skriver Lars West Johnsen.
Terje Pedersen / NTB
Kommentar
Valget Støre ikke kunne vinne
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet spurtet godt på en forlengst tapt distanse. Valgresultatet er langt bedre enn fryktet.
Politisk redaktør i Dagsavisen
Tallene lyver ikke.
Da de 1,3 millioner forhåndsstemmene var telt opp klokken 21 valgkvelden og TV2s tallknusere hadde gjort sine analyser, hadde Høyre en oppslutning på 26,8 prosent.
Høyre styrter fram, og er nå Norges største parti. Erna Solbergs parti er valgets vinner.
Også Frp og Venstre ser ut til å gjøre gode valg. De borgerlige opposisjonspartiene på Stortinget har surfet på en bølge av misnøye og sjokk over den økonomiske virkeligheten. Dette preget også lokalvalget.
Endring siden 1925
Det betyr at Arbeiderpartiet ikke lenger er landet mektigste politiske parti. Siden kommunevalget i 1925 har sosialdemokratene samlet størst støtte i landet. Det holdt i 49 valg på rad.
Da statsminister Jonas Gahr Støre ankom Folkets Hus til valgvake sa han «Arbeiderpartiet er på vei opp. Og det skal folk få merke». Støre kan puste ut etter en god spurt. Partiet har løftet seg fra krise til et slags godkjent resultat. Marerittet med å bikke under 20 prosent er unngått. Et resultat på rundt 23 prosent, som TV2 antyder, er relativt bra. Med stor vekt på relativt.
Men i dag begynner en ny valgkamp. Den som ender i stortingsvalg i september 2025. Det er gode grunner for Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum å se hverandre dypt i øynene og tenke at de som ler sist, ler best. De kan heve sine halvfulle glass og skåle.
Begge har gjort gode TV-sendte debatter, og særlig Støre skal være fornøyd med innspurten siden den første TV-debatten i Arendal for en måned siden. Skal vi tro avisenes terningtrillere, har han vært best.
Fått juling fra start
Det handler nå om perspektiv for de to og partiorganisasjonene deres, og særlig for statsminister Støre. Om hvordan legge hodene på skakke og se på tallene velgerne har levert. Glasset kunne like gjerne vært definert som halvtomt, men med lokalvalget unnagjort, har de to åpen sikt mot september om to år.
Jonas og Trygve har fått juling i praksis siden de tiltrådte i oktober 2021. Paret var knapt ferdig med bryllupsreisen før hverdagen banket alle minner om bryllupsfest og framtidstro ut av dem. De har ligget nede, fått juling av renta og kronekurs, av strømpriser og drivstoffkost, gått på habilitetssmeller og fått en russisk bombe i fanget.
Og vanlige folk har mistet litt troa.
45 prosent av oss mener at Norge er i ferd med å bli et verre land å leve i. Åtte år på rad har Ola og Kari hatt reallønnsnedgang. Det kan bare ikke bli verre.
En lunefull verden
Derfor er det ikke bare fattig trøst for regjeringspartiene at Høyre har tatt et svalestup på målingene siden høysommer. Mageplasket til Erna Solberg er ikke voldsomt, men Høyre treffer slett ikke vannskorpa vinkelrett.
Siden mars har partiet krympet med fem prosentpoeng på snittmålingene. På vår egen måling i mars fikk Erna Solberg 36,9 prosent. Jonas Gahr Støre 15,5. Det var en differanse på utrolige 21,4 prosent på de to partiene. Nå, et halvår senere, er differansen på vår Opinion-måling 7,6 prosentpoeng. Halvfullt, vil noen si.
Verden har knapt vært mer lunefull enn den er nå, men alt tyder på at den motvinden statsminister Støre har hatt midt i fleisen i to år er i ferd med å løye. Og på et tidspunkt vil den snu. Og med den, stemninga i landet.
De økonomiske meteorologene har allerede kommet med mange spådommer som tyder på at Støres historiske motvind kan bli medvind før valget i 2025. For velgerne er mer troløse enn de har vært. De er medgangssupportere.
Bør samarbeide med SV
Rentetoppen skal komme om et par uker. Renta vil ikke på noen måte stupe mot de nivåene vi er blitt bortskjemt med, men den skal sakte ned. Hver kvarting som kuttes vil løfte Jonas Gahr Støre.
Mandag kom det nyheter om at prisveksten er på vei ned. Og strømkostnadene vil i vinter ikke være like krakilske som de har vært.
Gasslagrene i Europa er fulle, en enda bedre strømstøtteordning er innført av regjeringen og vannmagasinene skvulper over. Kriseopplevelsen vil avta, pilene vil peke oppover. Og er Støre og Vedum kloke inviterer de SV, som så ut til å gjøre sitt beste valg på svært lenge, med seg inn i regjering.
Arbeiderpartiet er fortsatt i krise, men partiet er på vei opp.
Senterpartiet er tilbake der det har vært tradisjonelt. 7,8 prosent klokka 21 i går er katastrofalt målt mot 14,5 i 2019, men altså brukbart gitt et annet perspektiv.
For Jonas Gahr Støre var ikke gårsdagens valg ei mållinje. Det var halvgått løp.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie