JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Våre skattepenger går rett i lomma til mennesker som bevisst driver butikk på noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vi hadde aldri akseptert at en hjertekirurg på Rikshospitalet ikke hadde nok kompetanse, og sendte oss videre til en privat spesialist. Hvorfor aksepterer vi da at de mest sårbare barna blir sendt til kommersielle barnevernsinstitusjoner?

Visste du at en av de mest lukrative bransjene i Norge er den kommersielle barnevernsbransjen?

Det er faktisk mer lønnsomt med kommersiell barnvernsvirksomhet enn olje.

Markedet er dominert av fem store selskaper: Aleris, Humana, Team Olivia, Unicare og Aberia. Disse selskapene hadde en omsetning på 3,2 milliarder i 2016, og gikk med et overskudd på 270 millioner kroner. Og mens helsesektoren har privatisert enkle inngrep som kneoperasjoner og øre/nese/hals-problemer er det totalt motsatt innenfor barnevern. Her er det de mest sårbare barna som blir plassert på barnevernsinstusjoner som baserer seg på profitt.

Hvordan kan det ha seg at vi har tillatt en slik ansvarsfraskrivelse fra det offentlige?

Grenser for profitt

Det statlige Barne-, ungdoms- og familie-direktoratet (Bufdir) har i løpet av de siste årene hatt en kraftig privatisering av barnevernssektoren, og dette har pågått omtrent uten en kritisk offentlig debatt. I 2017 kjøpte Bufdir barnevernstjenester for drøyt 2,4 mrd kroner fra private aktører, noe som er en nesten fordobling siden 2010.

p

Dette betyr at våre skattepenger går rett i lomma til mennesker som bevisst driver butikk på noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt. Den største utgiften innenfor offentlig omsorg er lønn til ansatte. Dette betyr at disse institusjonene har færre ansatte, færre i fast jobb, billigere arbeidskraft, og at man ikke kaller inn vikarer ved sykdom. Det gir dårligere omsorg. Det burde være grenser for hva man kan tjene seg rik på i Norge, men det er det altså ikke.

Oslo viser vei

Innenfor barnevernssektoren er Oslo kommune i en særstilling, ettersom vi er den eneste kommunen som kjøper inn institusjonsplasser til barnevernet direkte og ikke via Bufdir. I 2016 utlyste kommunen en konkurranse om forhandling i forbindelse med anskaffelse av rammeavtaler for plasser i barnevernsinstitusjoner. Vi valgte å reservere denne anbudsrunden til å kun gjelde ideelle aktører, ikke kommersielle. Dette fikk sju kommersielle aktører til å vifte med advokatkortet, de påstod at denne utestengelsen var lovstridig.

Disse aktørene tapte på alle punktet i retten, med dette eksemplet viser hvor mye penger som står på spill og hvor langt bransjen er villig til å gå. Nå er er det snart valg igjen, og da er det viktig å sørge for at de pengene kommunen bruker på barnevern blir brukt til å gjøre tilbudet bedre, ikke til å bygge større formuer hos de som allerede har mest. Det er ikke noe galt å tjene penger, men det er altså forskjell på biler og barn.

p

Lager du biler, kan du øke inntekten ved å selge flere biler. Driver du en barnevernsinstitusjon er eneste måten å kutte kostnader på å kutte lønn og pensjon til de ansatte. Det går ut over de ansatte, og det går ut over tryggheten til barna. Det vil ikke vi i SV godta, derfor går vi til valg på å stoppe kommersielle selskapers muligheter til å hente ut profitt fra midler som felleskapet bevilger til felles velferd.

Annonse
Annonse