To menn spiller ball på en utbrent strand sør på Rhodos.
Petros Giannakouris / AP / NTB
Kommentar
Velkommen til helvete, idioter!
Syden brenner og alle returbilletter er kansellert.
De aller største krigstypene er tatt fram under denne sommerens hetebølger, skogbranner og varmerekorder. «Hellas brenner», sto det å lese i VG forrige uke. «Hellas gjennomgår et helvete», kunne vi lese i den tyrkiske avisa Hurriyet, skjønt skarpe tunger vil ha det til at tyrkere mener det om Hellas uavhengig av flammene som sluker Rhodos, Evia og Korfu.
«Reiseeksperter sier til TV2 at de tror sydenturisme om noen år vil være helt uaktuelt.»
Disse ordene skrives om morgenen på Kreta. Klokka er ni og gradestokken viser allerede 33 grader i skyggen. Innen teksten er ferdig, skal den opp i 42 grader. Denne onsdagen er den varmeste dagen så langt i Hellas i sommer. Alarmoverskrifter dominerer lokalavisene også («Ekstrem skogbrannfare!»), ved siden av tips til hvordan du skal håndtere heten (spis vannmelon!) og tragiske nyheter om mennesker og dyr som blir tatt av flammer, brannslukkingsfly som styrter, en gribb som har søkt tilflukt på motorveien i håp om å finne litt vann.
Det hjelper knapt å bade i sjøen heller. Mandag 24. juli ble det slått en ny rekord, med nesten 29 grader i gjennomsnitt i Middelhavet. Reiseeksperter sier til TV2 at de tror sydenturisme om noen år vil være helt uaktuelt. Det høres plausibelt ut i dag.
45 minutter og to bad senere viser gradestokken 35 grader.
En bekjent her glemte å følge rådene under forrige hetebølge på øya. Han jobbet utendørs fra morgen til ettermiddagen. Han hadde ikke drukket en dråpe alkohol, men likevel føltes det som om han hadde drukket en hel flaske raki på styrten. Han så trippelt. Og havnet på sykehuset. Legen sa han skulle ta en måned fri for å unngå varige skader. Den luksusen kan han ikke ta seg råd til, siden han lever av å stelle hager og svømmebasseng.
Ingen på Kreta har noen illusjoner om at dette er siste gang. Hetebølger, med ekstremtørke, heftige vinder og etterfølgende skogbranner, er den nye normalen.
«Det er klimaendringer, idiot!» lyder en overskrift i lokalavisa i Chania. Der kan vi lese at det forventes at måneden juli kommer til å sprenge varmerekorden i Europa fra oktober 2022.
Sicilias 48,8 grader 11. august 2021 forventes å forsvinne fra Guinness rekordbok. Det hjelper ikke å skrike ukvemsord til statsminister Mitsotakis i Athen eller TUI heller. Katastrofene er lokale, drivkreftene er globale.
Det antas at temperaturen på kloden på tampen av århundret vil stige et sted mellom 1,4 og 4,4 grader. La oss si 2 grader. Det vil gi en 62 prosent økning årlig i greske arealer som går opp i røyk og en økning på hele 478 prosent (!) i ekstreme hetebølger. «Klimaendringene truer gresk turisme», kan vi lese i avisa Kathimerini og det høres ut som en underdrivelse. Kreta, ditt ferieparadis, vil forvandles til et inferno med to grader økning.
36 grader nå, ti over ti, gresk tid. Tid for ny dukkert.
En grad senere: Svømmebasseng fem meter unna, aircondition på soverommene og kjøleskap som bugner av leskende vann og sånt, er en god påminnelse om at vi er blant de privilegerte. Vi er på ferie og kan ta det siga, siga, sakte, sakte, når heten er på sitt mest påtrengende.
Samtidig er det alle disse tingene som kjøler oss ned, som også varmer oss opp.
Vi er alle kronidioter. Uten global oppvarming ville makstemperaturen vært 2,5 grader lavere, kunne Aftenposten fortelle i går. Uten denne økningen, ville hetebølger knapt eksistert. I stedet ligger vi an til å slå alle tidligere rekorder sommeren 2023.
Føy til at vi har flydd hit, for midlertidig å unnslippe et land med en annen form for dysfunksjonell sommer. Kretere flest må stå i det. Tilbringe hver dag ute i sola for å bygge nye hotellkomplekser eller servere gyros-sultne tyskere halvannenliters krus med Mythos, mens de bekymrer seg for en mager olivenhøst og vinranker som modner for fort. I dag, onsdag, har arbeidsministeren erklært at det er forbudt å jobbe utendørs mellom klokka tolv og fem, men det er det få som kan ta seg råd til her. Kirurgavdelingen i Rethymno har vært uten klimaanlegg i en uke, så der står sykepleierne i dag ved siden av legen med håndvifter og magasiner når han opererer.
39 grader nå, og det er ennå ikke lunsjtid.
Samtidig er de idioter her også. Kretere flest må ha den eldste bilparken i universet, de er elendig på kildesortering og de er hekta på en av de mest forurensende industriene i verden: Turistindustrien.
Hver femte arbeidsplass i landet er avhengig av at mennesker flyr hit. Så vi forgifter alle vår felles drikkebrønn, med kloakk, batterisyre og terpentin.
Som Dagsavisen kunne fortelle tidligere i sommer, mistet over 60.000 mennesker i Europa livet i fjor av varmen. Over halvparten av innbyggerne på kontinentet vil være utsatt for farlig varme innen 2050, ifølge FN. Vi er kommet inn i æraen for «global koking», som FN-sjefen har karakterisert vår samtid.
Hetebølger i sommer har fått navn etter figurer i gresk mytologi. Kerberos var den trehodede hunden som sørget for at ingen kunne rømme fra helvete, mens Kharon var fergemannen som brakte de døde til helvete over elva Styx.
Begge deler treffende symboler på hvor vi er på vei: Til helvete, uten returbillett.
(Gradestokken endte ikke på 42 grader denne onsdagen, men på 44).
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Stian Lysberg Solum / NTB