JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fellesforbundets Jørn Eggum håper på et EØS-kompromiss.

Fellesforbundets Jørn Eggum håper på et EØS-kompromiss.

Colourbox.com

Kommentar:

«Vi må utrede alternativer til EØS. Det er på tide å få mer fakta på bordet»

Forbundsstyret i Fellesforbundet vil ha utredet alternativer til EØS-avtalen.
26.06.2019
13:00
27.06.2019 10:58

kjell.wener@anb.no

Dette kan være kompromisset som hindrer at høstens landsmøte i forbundet lander på et krav om at Norge må si opp denne avtalen. Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor. Dersom dette forbundet sier nei til EØS, er det stor sannsynlighet for at også LO-kongressen i 2021 ender på samme standpunkt. Transportarbeiderforbundets inntreden i Fellesforbundet fører til større EØS-motstand i det sammenslåtte forbundet.

På denne bakgrunn har ideen om å få utredet alternativer til EØS dukket opp. Det ligger an til at Fellesforbundet vil kreve en offentlig utredning der en handelsavtale med EU eller et medlemskap i EU skisseres som alternativer til gjeldende EØS-avtale. Spørsmålet er så om det er mulig å få flertall for dette blant de folkevalgte her til lands.

Følg oss på Facebook

SV har foreslått en liknende utredning og bare fått støtte fra Senterpartiet og Rødt. Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere avvist denne tanken med at det vil være som å si til sin kone at man skal utrede et alternativ til ekteskapet. Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet har likevel håp om å få Ap med på notene. Samtidig advarer han sine egne mot å trumfe gjennom et EØS-nei på høstens landsmøte.

– De som ønsker å si opp avtalen, må svare på om de ønsker å si den opp før en ny er på plass. Vi må erkjenne at Storbritannia har havnet i et uføre ved å si opp medlemskap uten å ha noe klart alternativ, sier Krogstad.

Parallellen til britenes brexit-floke bør være et tankekors for noen hver. Alternativene til EØS er en handelsavtale eller et fullt medlemskap i EU. Begge deler er det liten stemning for i den norske befolkningen, skal vi tro meningsmålingene.

EØS er derimot godt forankret, både i befolkningen og for øvrig blant LOs medlemmer.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

En offentlig norsk utredning kan gi noen svar til dem som tror at Norge vil klare seg bedre uten EØS. Europautredningen fra 2012 har grundig oppsummert erfaringene med EØS-avtalen, men det er begrenset hva eksperter kan trylle fram når det gjelder alternativene. Bare nye forhandlinger med EU vil gi konkrete svar. Videre kan det innvendes at en offentlig utredning kan skape tvil om EØS-avtalens legitimitet.

På den annen side kan det gi en mer ryddig og opplyst debatt om alternativene til EØS blir klarere. Vi vet godt hva vi har, men vet mindre om hva Norge kan få som erstatning.

Derfor kan det være fornuftig å få en konsekvensutredning på bordet. Mer fakta bør ingen frykte. Norge må for all del unngå å havne i brexit-fella.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.06.2019
13:00
27.06.2019 10:58