Kommentar:
«Vi trenger en sterk fagbevegelse»
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kan glede seg over at LO-familien har fått nesten 20.000 nye medlemmer hitttil i år.
Jan-Erik Østlie
Fagbevegelsen er i medvind og får en ekstra dytt som følge av korona-pandemien.
kjell.werner@anb.no
LO har fått nesten 20.000 flere medlemmer hittil i år. I tillegg er det oppløftende å lese en undersøkelse som Opinion har utført for LO. Åtte av ti spurte er helt eller delvis enige i påstanden om at uten sterke arbeidstakerorganisasjoner ville vanlige folk hatt det verre enn i dag. Dette spørsmålet er naturlig nok myntet på korona-pandemien.
Folk flest mener videre at korona-situasjonen har vist at samfunnet løser utfordringene best når myndighetene samarbeider med hovedorganisasjonene i arbeidslivet, anført av LO og NHO. Dugnaden har fungert når alle har bidratt og aktørene i det norske samfunnet har løftet i flokk.
LO har nå 994.185 medlemmer, og de fleste nye har kommet under korona-krisen. Det er et positivt trekk som bryter med situasjonen under tidligere kriser. Både finanskrisen tidlig på 1990-tallet og krisen etter oljeprisfallet i 2014 førte nemlig til svikt i LOs medlemsmasse.
Ola og Kari har tydeligvis registrert at det lønner seg å ha en sterk pådriver for å komme mest mulig velberget over krisen som har rammet en hel verden. LO-familien har vært synlig i denne situasjonen og vært en sterk pådriver for å forbedre regjeringens ulike krisepakker. Perioden for maksimal permittering har blitt utvidet, og satsene for dagpenger til ledige og permitterte har blitt økt. Bedrifter har også kunnet bruke lønnstilskudd for å ta permitterte raskere tilbake i jobb.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ekstra fornøyd med at flere unge nå skjønner betydningen av å organisere seg. Han ser ikke bort fra at noen har fått med seg Harald Eias programserie «Sånn er Norge», der Eia blant annet kommer med en anbefaling om å melde seg inn i fagforeninger.
Det er på sin plass å minne om historien: I januar 2018 tvang opposisjonen, den gang medregnet KrF, Erna Solbergs mindretallsregjering til å komme med tiltak som kan øke organisasjonsgraden i arbeidslivet. Året etter var alle de fire borgerlige partiene med i hennes regjering. De fire sørget da for å parkere stortingsvedtaket fra 2018, altså med KrFs hjelp.
Et godt organisert arbeidsliv er en forutsetning for at den norske samfunnsmodellen skal fungere. Dette fordrer en høy grad av organisering, både blant arbeidsgivere og arbeidstakere. Fagbevegelsen står sterkt i kommunene og staten, men i store deler av det private næringslivet står det dessverre dårlig til når det gjelder fagorganisering. Slik sett er det er svakhetstegn at LO har fått brorparten av de nye medlemmene nettopp i offentlig sektor. Videre bør det være en tankevekker for fagbevegelsen at det måtte en krise til for å få medlemsvekst.