Den ukjente arbeidersykdommen
30.000 nordmenn har fått kols på grunn av dårlig arbeidsmiljø. Hvert år dør 200 av disse.
ane.borrud@lomedia.no
– Kols er et alvorlig arbeidsmiljøproblem. Hvert år dør det fire til fem ganger flere av kols påført av arbeidsmiljøet enn det gjør i arbeidsulykker her i landet, åpnet Frode Jahren under gårsdagens seminar om yrkesrelatert kols.
Jahren er generalsekretær i LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke), som arrangerte seminaret i samarbeid med LO.
Utsatte bransjer
Arbeidstilsynet har hatt fokus på kols i lengre tid, med et spesielt fokus på asfaltarbeid, varmt arbeid og sveising, bakere, landbruket, smelteverkindustrien og tunnel- og gruvearbeidere.
– Vårt primærmål er å hindre at sykdommen oppstår. Men vi har også som mål å tilføre samfunnet forståelse og kunnskap om yrkesrelatert kols. Økt kunnskap og effektiv overvåking vil øke antallet tilfeller som årlig blir godkjent som yrkessykdommer av Nav, sa Tone Hegghammer, sjefingeniør og yrkeshygieniker hos Arbeidstilsynet.
– Vi skulle gjerne ha nådd arbeiderne i større grad enn det vi gjør, innrømmet hun.
Vidar Søyseth, professor II på AHUS, viste til forskning på kols i smelteverkindustrien.
– Linjeoperatørene, de som er i kontakt med gass og støv på et smelteverk, har oftere kols enn andre, påpekte professoren.
Bakere i faresonen
Bakere er en av yrkesgruppene som er særlig utsatt for kols.
– Da jeg begynte som lungespesialist på 1990-tallet, gjorde alle de syke bakerne inntrykk, fortalte Tor B. Aasen, avdelingsdirektør og spesialist i lungesykdommer ved Haukeland universitetssykehus.
Selv om symptomene på bakeallergi ble beskrevet første gang i 1713, mener Aasen at det er forbausende lite om bakere i den medisinske litteraturen.
– Sykdomsrisikoen hos bakere er ganske omfattende. Det er en mulig sammenheng mellom utvikling av kronisk astma og deretter kols dersom eksponeringen fortsetter. Griper man inn i tidlig fase kan det hele gå tilbake igjen og man blir frisk. Lar man eksponeringen fortsette, kan man bil kronisk syk, sa han.
De som blander deigene er mest utsatt blant bakerne. Aasen fortalte at for å unngå at de skulle bli flere lungesyke bakere, er anbefalt støvnivå mellom 0,5 og 1,0 milligram støv per kubikkmeter.
– Men det ble for dyrt å gjennomføre. Normen ble redusert fra fem til tre milligram per kubikkmeter.
I sitt innlegg litt senere kommenterte LOs Peggy Hessen Følsvik tallene fra Aasen.
– Det er trist når vi hører eksempler som fra bakerne. Her blir tiltak lagt på hylla fordi det blir for dyrt. Men jeg skulle gjerne sett fasiten på dette regnestykket dersom man også tok med kostnadene for den enkelte baker og samfunnskostnadene som helhet, sa hun.
Bedre metoder, men fortsatt støv
Karl-Christian Nordby, avdelingsdirektør ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) holdt foredrag om forskning på risiko for kols ved arbeid i tunneler og gruver. I en STAMI-studie fra 1990-tallet ble det påvist at 15 prosent av de aktive tunnelarbeiderne hadde kols. Siden den gang har det vært endringer i tunneldriving. Det har kommet nytt sprengstoff, bedre ventilasjon, bedre maskiner og bedre undersøkelsesmetoder.
– Men arbeiderne blir fortsatt utsatt for støv, konkluderte Nordby.
STAMI gjennomførte en ny undersøkelse for et par år siden, og den viste at etter ni dager på jobb, hadde arbeiderne en akutt reduksjon av lungekapasiteten.
Tar mer hensyn til fisken
Knut Jarle Rødseth og Roger Sivertsen, begge regionale verneombud i Arbeidsmandsforbundet, synes begge det er bra med fokus på kolsfaren i tunneler og gruver. Men de savner et fokus på de som borer i dagen.
– Når man borer i dagen så suges støvet opp. Men det legges bare i dynger, og folk går og vasser i kvartsstøv, påpeker Knut Jarle Rødseth.
De regionale verneombudene jobber for å få samlet støv fra bergboreriggene. I dag har de aller fleste boreriggene støvsuger som suger opp borestøvet, men legger det fra seg i hauger, slik at det blir spredt i omgivelsene og arbeidstagerne blir eksponert.
– Jeg var oppe på et fjellanlegg en gang, der de blant annet skulle utvide en vei langs en bekk. De samlet sammen støvet, og bar det bort i sekker. Jeg ble veldig imponert. Men så sa boreoperatøren: Dette er ikke for min del. Det er på grunn av ørreten i elva, forteller Rødseth.
–Vi opplever at hensynet til omgivelsene har høy prioritet, legger Sivertsen til.
– Men det er ikke alltid så nøye med anleggsarbeideren, supplerer Rødseth.
Snakkes for lite om yrkesrelatert kols
Peggy Hessen Følsvik, 1. sekretær i LO, uttrykte bekymring over hvor lite kjent det er at støv og gass kan gui kols.
– Kols er en av våre nye folkesykdommer. Vi som fagbevegelse er bekymret for denne utviklingen. Samfunnet forebygger kols ved røykesluttkampanjer, men det snakkes lite om yrkesrelatert kols, sa hun.
Følsvik viste til helse- og omsorgsdepartementets nye strategi for ikke smittsomme sykdommer (NCD, noncommunicable chronic diseases).
Her lanserer regjeringen en felles strategi for hvordan Norge skal forebygge og behandle de fire største folkesykdommene, som regjeringen kaller «ikke-smittsomme livsstilssykdommer».
– Kols mer med i denne strategien, men arbeidslivet er faktisk ikke nevnt som arena for tiltak mot kols. Det synes vi er uklokt, avslutter LOs 1. sekretær.
Kols er forkortelsen for kronisk obstruktiv lungesykdom.
Betegnelsen er fra 1960-tallet. Tidligere ble sykdommen kalt kronisk astmabronkitt eller emfysem
Sykdommen måles ved fallende lungekapasitet
Jo mindre volum luft du klarer å puste ut i løpet av ett sekund, jo større er sannsynligheten for kols
I følge LHL har 370.000 nordmenn kols. Av disse er det om lag 280.000 som ikke vet at de har sykdommen.
De fleste vet at man kan få kols av å røyke. Men kunnskapen om at man kan få kols fra ulike former av røyk og gass på arbeidsplassen, er ikke så kjent.
I følge Arbeidstilsynet har 30.000 nordmenn yrkesrelatert kols. Hvert år får 3.000 mennesker denne sykdommen. Seks til åtte prosent av disse har aldri røkt.
Kols er forkortelsen for kronisk obstruktiv lungesykdom.
Betegnelsen er fra 1960-tallet. Tidligere ble sykdommen kalt kronisk astmabronkitt eller emfysem
Sykdommen måles ved fallende lungekapasitet
Jo mindre volum luft du klarer å puste ut i løpet av ett sekund, jo større er sannsynligheten for kols
I følge LHL har 370.000 nordmenn kols. Av disse er det om lag 280.000 som ikke vet at de har sykdommen.
De fleste vet at man kan få kols av å røyke. Men kunnskapen om at man kan få kols fra ulike former av røyk og gass på arbeidsplassen, er ikke så kjent.
I følge Arbeidstilsynet har 30.000 nordmenn yrkesrelatert kols. Hvert år får 3.000 mennesker denne sykdommen. Seks til åtte prosent av disse har aldri røkt.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL