Det er ingen skam å snu, Jens
Om kort tid avgjør Stortinget om EUs vikarbyrådirektiv skal bli en del av norsk lov. Arbeiderpartiet må lytte til sine venner i fagbevegelsen og benytte reservasjonsretten mot et direktiv som vil svekke arbeidstakernes rettigheter.
Lista over tunge aktører som anbefaler reservasjon mot vikarbyrådirektivet blir lenger for hver dag som går. LO-sekretariatet vedtok i forrige uke at de ikke kan anbefale Stortinget å implementere direktivet og vi er glade for at stadig flere av Arbeiderpartiets kommunepartier har fulgt etter. Når vi vet at både UNIO og YS nå også har vedtak som sier at Norge skal reservere seg mot implementering av EUs vikarbyrådirektiv betyr det at over 1,3 millioner fagorganiserte står bak kravet. Arbeiderpartiet har fremdeles mulighet til å snu i saken, og si nei til et utrygt arbeidsliv og økt bruk av midlertidige ansettelser.
Etter maktskiftet i 2005 var noe av det første den nye rødgrønne regjeringen gjorde å reversere Bondevik II-regjeringens endringer i Arbeidsmiljøloven, blant annet deres åpning for mer bruk av midlertidige ansettelser. Retten til fast jobb, og ikke minst at det å være fast ansatt skal være hovedregelen i arbeidslivet, er og har vært en av fanesakene til både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet. Slik mener vi det fortsatt må være.
Å innføre et direktiv som har økt vikarbruk som sitt hovedformål og som gjør det enda enklere å gi arbeidstakerne midlertidige kontrakter, er i strid med alt arbeiderbevegelsen har jobbet for opp gjennom historien. Direktivet vil pålegge Norge å fjerne hindringer for bruk av vikarer og innleid arbeidskraft som ikke er begrunnet i såkalte «allmenne hensyn». Hva dette betyr er uvisst, men flere tunge faginstanser, herunder Advokatforeningen, har uttrykt bekymring for at direktivet vil kreve endringer i Arbeidsmiljøloven, vi deler disse bekymringene. Garantier om at dette ikke vil skje er ikke verdt papiret de er skrevet på, ettersom det vil være EFTA-domstolen og ikke norske myndigheter eller partene i arbeidslivet som vil avgjøre dette dersom direktivet implementeres.
Vi vil at vikarer og innleide folk skal likebehandles med de faste ansatte i virksomhetene. Vi trenger på ingen måte vikarbyrådirektivet for å få til dette. Vi kan ikke godta at norsk arbeidslivs- og tariffpolitikk skal dikteres fra Brussel eller at norske tariffkonflikter skal avgjøres av EU- eller EFTA-Domstolen.
Norge har hatt en eksplosiv utvikling i bruk av vikarer de siste 10 årene, og det er gode grunner til å være bekymret over utviklingen. Det hevdes at økt vikarbruk betyr fleksibilitet for arbeidsgiverne. Vi vet at for vanlige arbeidstakere betyr det større usikkerhet rundt arbeidsforholdet, færre faste stillinger og vi ser at du ikke får like lønns- og arbeidsvilkår som de faste ansatte i virksomheten før du sjøl er fast ansatt. Bruk av vikarbyråer med stor gjennomtrekk, mange korte arbeidsoppdrag og et skille mellom arbeidsgiver og oppdragsgiver gjør det også svært vanskelig å organisere ansatte i bransjen.
Unge er spesielt sårbare for å bli utnyttet i arbeidslivet, og må ta til takke med midlertidige stillinger oftere enn andre arbeidstakere. Vi vet at de uheldige konsekvensene av dette er mange, bl.a. at man ikke får lån i banken og dermed ikke mulighet til å etablere seg. Med økt bruk av innleid arbeidskraft blir det dessuten vanskeligere å få på plass nok læreplasser.
Vis meg hvem vennene dine er, og jeg skal si deg hvem du er, sies det ofte. . Mens LO, UNIO, YS, SV, AUF og en rekke lokale Arbeiderpartilag har vedtak om at de ikke ønsker å innføre vikarbyrådirektivet, har både Høyre og NHO Service lenge ivret for at det må bli en del av norsk lov. Arbeiderpartiet har alltid stått på lag med fagbevegelsen i kampen for sterkere stillingsvern, og denne saken burde ikke være annerledes. Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet burde rett og slett være reddere for å si nei til en samlet fagbevegelse enn til liberaliseringsentusiastene i Brüssel.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge