Det handler om styrke
Forhandlinger om lønn handler om styrke. En rekke klubber har rett til lokale forhandligner, men bruker ikke mulighetene. Her har fagbevegelsen mye å gå på.
stig.christensen@lomedia.no
Fagbevegelsen befinner seg i en oppkjøringsfase foran hovedoppgjøret til neste år. Et fornyet solidaritetsalternativ er lansert av LO-lederen, og klubber og fagforeninger diskuterer krav, og sender dem videre til forbundet. LOs samlede krav pleier å bli fastsatt på et representantskapsmøte i begynnelsen av februar. Men flere fagblader har i det siste fokusert på det store spørsmålet om lokale forhandlinger. Mange bruker denne retten for alt den er verdt, mens andre lar muligheten ligge brakk.
Fellesforbundet hadde nylig en bransjekonferanse for hotell, restaurant og reiseliv. Ifølge fagbladet Magasinet kom det fram at det nesten ikke føres lokale forhandligner, selv om Riksavtalen åpner for det. Riksavtalen er bransjens største overenskomst, en såkalt minstelønnsavtale. I disse avtalene forutsettes det at man skal forhandle om tillegg ut over minstelønnssatsene.
Bransjen er preget av mye turn over, få fagutdannede og outsourcing av tjenester. Organisasjonsprosenten er lav, og styrken blant de få organiserte deretter. Mange tillitsvalgte har liten erfaring og vet ikke hvordan de skal gripe an spørsmålet om lokale forhandlinger. Dermed forblir styrkeforholdet på arbeidsplassen knusende overlegent i arbeidsgivers favør.
I en reportasje om lokale forhandlinger i HK-Nytt møter vi på den samme problemstillingen. Hovedregelen er at alle som har tariffavtale kan forhandle lokalt. Likevel skjer det ikke. Hvorfor? Det er mange grunner til det. Noen er svært få på arbeidsplassen og synes rett og slett det er vanskelig å «plage» arbeidsgiveren med den slags aktiviteter. Man har kanskje fått beskjed om at butikken så vidt går med overskudd og at enhvert lønnskrav nærmest vill velte lasset.
Andre har ingen kultur eller tradisjon for forhandlinger. Når det gjelder handelen, er den full av kjedekonstruksjoner og franschisevirksomhet, noe som gjør partsforholdene uklare. Er man i tillegg få på en plass, krever det at en av de få tar initiativ, bruker sine rettigheter og organiserer de andre. Neste skritt blir å diskutere mulighetene for lokale forhandlinger som det formelle regelverket gir anledning til hvis man har en minstelønnsavtale. Som en regionsekretær sier til HK-Nytt: det blir helt feil at sjefen alene skal bestemme prisen på arbeidskraften.
Vi snakker med store ord om organisasjonsfrihet og retten til kollektive avtaler når det gjelder land ute i verden, der disse rettighetene er krenket. LO skryter av å ha mer enn 860 000 medlemmer, og at det er en av få fagorganisasjoner i Europa som ikke er svekket. Vel og bra det, men det gjelder også å ta i bruk de rettighetene som fins på papiret i vårt eget land, og her ser vi at det er mye å gå på. Forbundene er vel klar over problemet, og en rekke tillitsvalgte gjør en god jobb for å få flere til å bli aktive.
Her fins det neppe noe hokus-pokus formular for å bedre forholdene, annet en hardt og traust fagforeningsarbeid. Det dreier seg om organisering, rekruttering og kursing. Det dreier seg om å få folk til å tro på seg selv gjennom skolering. Det handler rett og slett om å ta i bruk de rettighetene demokratiet gir, med organisasjonsfrihet og retten til kollektive avtaler som da ofte også har en medfølgende lokal forhandlingsrett. Sånn sett handler det om fagbevegelsens framtid. Uten et aktivt grunnplan vil bevegelsen stivne og arbeidsgiverne bestemme i enda større grad.
HK-nytt skriver om Byggmakker Skattum på Gjøvik. Der hadde det ikke vært noen tradisjon for forhandlinger mellom partene på mange år. De ansatte kan ha vært alt for lojale i forhold til ledelsen. Man har kanskje ikke turt å stille krav, men tatt til takke med det de har fått. Ofte er det snakk om en familiebedrift, der både kunder og ansatte har et personlig forhold til eieren. Klubbleder Stig Skyberg på denne Byggmakker-bedriften sier til fagbladet sitt at arbeidslivet er blitt langt tøffere og «da må også de ansatte stille krav». Han startet de å gjeninnføre lokale forhandlinger. Det er veien å gå!
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB