Det lukter vondt
Vi kjenner bildet fra den svarte og kriminelle delen av økonomien. En mengde nasjonale og internasjonale selskaper som gjør det nærmest umulig å vite hvem som er ansvarlig for hva. Og like umulig å følge pengenes flukt og i hvilken lomme de til slutt havner.
sym@lomedia.no
Mye tyder på at deler av norsk offentlig sektor ikke lenger er så uskyldig hvit og oversiktelig som vi lenge har trodd. I Oslo pågår det for tiden en korrupsjonssak som gjelder kjøp av busser. Men det er langt fra det eneste eksempelet. Lederen av kontrollutvalget i Oslo sier ifølge Aftenposten at kommunen har lang tradisjon for å bryte anskaffelsesloven. «Det er brudd hver eneste gang Kommunerevisjonen går inn og undersøker noe», fastslår kontrollutvalgets leder.
Hvis dette er riktig er det skremmende. Like urovekkende er det at lovbruddene ikke avdekkes gjennom grundig fortløpende kontroll. Bare for noen dager siden kunne Aftenposten fortelle at det skandaløse elektroniske billettsystemet i Oslo som så langt har kostet 600 millioner kroner, ble kjøpt inn etter at leverandøren som vant konkurransen hadde laget anbudskravene. Skandalen slutter ikke der. Revisjonsrapporten som i 2008 avdekket mulige lovbrudd, havnet i en skuff. Politiet ble ikke varslet. Den pågående korrupsjonssaken rundt innkjøp av busser har akkurat det samme utgangspunktet. Produsenten av bussene som ble valgt, laget selv anbudsspesifikasjonene. Og på samme tidspunkt var selskapet under etterforskning for korrupsjon i Frankrike.
Hvert eneste år bruker det offentlige i underkant av 300 milliarder kroner på kjøp av varer og tjenester. Fagforbundet har i mange år advart mot at både staten og kommunene velger å organisere sin kjernevirksomhet i et mylder av selskaper. Det kan føre til at både ansvarsforhold, styring og kontroll blir nesten umulig. Og Fagforbundet mener at selskapsorganiseringen øker faren for korrupsjon og annen kriminalitet.
Bruk av anbud og konkurranseutsetting har i seg selv mange negative konsekvenser. Det er byråkratisk og ressurskrevende hvis det skal gjøres seriøst. Og det er ofte de ansatte gjennom svekket pensjon og dårligere lønns- og arbeidsvilkår som må betale prisen for at deres virksomhet skal være konkurransedyktig. Mange år med en hovedstad styrt av Høyre og Fremskrittspartiet har også vist at konkurranseideologien åpner for brudd på lover og avtaler. I en uttalelse sier Fagforbundet at det ikke bare er viktig å ta tak i de personene som er involvert i lovbrudd, men at man tar et oppgjør med systemet som har gjort det mulig. Det er all grunn for hele fagbevegelsen å stille seg bak det kravet. Samtidig som myndighetene må styrke kontroll og tilsyn og gi politiet ressurser til å følge opp hele veien til rettssalen.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2012)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB