JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DNA-bruk oppklarer hverdagskrim

Politiets utvidede adgang til å bruke DNA i etterforskningen av straffesaker gir gode resultater, konkluderer justisminister Knut Storberget (Ap).

Justisministeren besøkte onsdag Politihøgskolen i Oslo der han ble orientert om resultatene av den utvidede adgangen til å bruke DNA-analyse. Analysen er særlig innrettet mot å oppklare hverdagskriminalitet, som innbrudd i hus og biler.

Den utvidede adgangen til å bruke DNA-profiler i politietterforskningen, den såkalte DNS-reformen, trådte i kraft 1. september i fjor og har vært virksom i åtte måneder.

Hver måned sender politiet nå inn biologiske spor etter hverdagskriminalitet fra om lag 800 åsteder til Rettsmedisinsk institutt for undersøkelse.

EU-samarbeid

– Om lag halvparten av de DNA-sporene vi sender inn i samband med etterforskning av straffesaker, treffer mot personer som vi har DNA-profiler på. Etterforskningen viser at de er mange gjengangere som begår hverdagskriminalitet, sier prosjektleder for DNA-reformen, politiinspektør Erik Liaklev.

Knut Storberget sier til NTB at Norge er i forhandlinger med EU om å få knytte seg til DNA-registrene i EU-land.

– Det er politisk enighet om en slik tilknytning, og jeg håper at en ordning raskt vil være på plass, sier Storberget.

– DNA-samarbeid med andre land gir oss en enestående mulighet til å oppklare kriminalitet over landegrensene, sier Liaklev.

Fant spor i Østerrike

Nå er allerede et visst samarbeid med EU-land på plass på dette området, kan Erik Liaklev fortelle.

For en stund siden kom man over DNA-spor i samband med et lovbrudd i Nord-Trøndelag, og sporet passet med profilen til en litauer som fantes i det østerrikske politiets DNA-register.

På grunnlag av tilbakemeldinga fra Østerrike kunne politiet fastslå at litaueren allerede satt i norsk fengsel der han sonte for en annen forbrytelse, oppgir Liaklev. Det er et godt eksempel på hvordan samarbeidet med EU- land om DNA-sporing kan fungere.

Tre registre

Det norske politiets DNA-register består av tre registre. Identitetsregisteret består av vel 12.600 domfelte personers DNA-profil.

I etterforskningsregisteret er det lagt inn 2.074 profiler på personer som er mistenkt eller siktet for straffbare handlinger. Til sammen har dermed norsk politi DNA-profiler på om lag 14.700 personer som politiet kan søke mot når de finner DNA-spor i samband med forbrytelser. Dataene i disse personregistrene blir slettet etter fem år, opplyser Liaklev.

I sporregisteret finnes DNA-spor fra straffbare handlinger og fra personer som ikke er identifisert. I dag er det om lag 4.500 DNA-spor i dette registeret som ikke kan tilbakeføres til identifiserte personer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse