Dramatikk til det siste
Motstanderne av datalagringsdirektivet frykter at regningen kan bli flere milliarder kroner dyrere enn antatt, og forlanger mer tid til saksbehandling.
I 12. time ber fem parlamentariske ledere Stortingets presidentskap om hjelp.
Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjorde om regjeringens Libya-politikk fra talerstolen tirsdag formiddag, gikk det hett for seg i møterommene og på kontorene, men i en helt annen sak.
Sentrale politikere i transport- og samferdselskomiteen hadde da vært oppe i flere timer for å fordøye responsen på de spørsmål som ble oversendt mandag kveld. Svarene fra Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet kom ved 5.30-tiden.
De fem partiene er svært misfornøyd med det de betegner som omtrentlige utsagn fra embetsverket, og nekter å godta det kjøret som de mener Ap og Høyre legger opp til.
I et brev til Stortingets presidentskap ber de derfor om at saken blir utsatt. Presidentskapet vil etter det NTB kjenner til behandle saken på et møte onsdag morgen.
Ikke kjempetall
Aps fungerende parlamentariske leder, Martin Kollberg, sa tidligere på dagen at det ikke var snakk om slike kjempetall «ut fra hva jeg vet», som han formulerte det. Aps forhandlingsleder, Anne Marit Bjørnflaten, ville overhodet ikke diskutere konkrete tall eller hvem som skal ta ekstraregningen, staten eller telekomselskapene som blir pålagt lagring i seks måneder.
Hun viser bare til side 129 i proposisjonen, der det heter det skal utarbeides en «kostnadsmodell» for fordeling av utgiftene mellom partene.
Høyres fraksjonsleder i komiteen, Øyvind Halleraker, mener det hele er en oppkonstruert situasjonen fra tapende partier som ikke kan godta det han ser som en glimrende avtale mellom Høyre og Ap.
– Det er ikke noe saklig hold i disse innvendingene. Vi vet om denne usikkerheten, men Høyre forplikter seg i avtalen til å godta de kostnadene som et styrket personvern vil kreve, sier Halleraker til NTB.
Kostbart
Han innrømmer at kravet om kryptering er kostbart, men at det uansett ekstrakostnader ikke er snakk om «flere milliarder». Men heller ikke Halleraker kjenner det endelige tallet.
Som en siste uthalingsmanøver for å få bedre kjennskap til kostnadene ved innføringen av direktivet, la de fem partiene saken i presidentskapets hender. Endelige innstilling fra komiteen kommer kl. 14 onsdag og uten inngripen fra presidenten, blir direktivet lovhjemlet slik Ap og Høyre er blitt enige om.
Det var avtalen mellom Høyre og Arbeiderpartiet som under innspurten av behandlingen utløste den intense aktiviteten i regjeringspartiene SV og Sp, samt i de tre opposisjonspartiene Frp, KrF og Venstre.
De fem mener at flere av de sikkerhetskravene som Høyre har fått innfridd for å bedre personvernet, som kryptering av lagrede data og oppgradering av datasystemer, skaper betydelige problemer av økonomisk og markedsmessig art.
Svakt
– Vi reagerer sterkt på saksbehandlingen. Departementene kan ikke si annet enn at det blir svært dyrt. Dette er oppsiktsvekkende dårlig, og vi forlanger en ny behandling. Stortinget kan ikke debattere og vedta dette direktivet uten pålitelige anslag over økonomien, sier komitéleder Knut Arild Hareide (KrF).
SVs Hallgeir Langeland er opprørt over Aps framgangsmåte i saken og mener at regjeringspartnerne SV og Sp blir fullstendig overkjørt. Det hører med til historien at begge partier for lengst har tatt dissens og aktivt motarbeider Ap i denne saken.
– Vi får ikke anskueliggjort kostnadene. Høyres krav kan komme opp i milliarder i ekstrautlegg, noe som klart binder opp store beløp og i høyeste grad berører budsjettsamarbeidet mellom de rødgrønne partiene, sier Langeland.
Komiteens andre nestleder, Frps Bård Hoksrud, mener at det må gis mer tid siden nye forhold ble brakt inn i avtalen mellom Høyre og Ap, sikringstiltak det ikke er regnet på.
Venstres leder Trine Skei Grande mener at nytt datasystem i Nav og kanskje også i politiet vil koste milliarder og eventuelt føre til at Høyres forhandlingsgevinster ikke lar seg realisere i det hele tatt. (ANB-NTB)
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim