JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS i landsdekkende kjede

Hva kan jeg kreve av arbeidsgiver i mitt verv som hovedverneombud?

Arne Bernhardsen.

Arne Bernhardsen.

Sissel M. Rasmussen

SPØRSMÅL: Jeg er oppnevnt som hovedverneombud (HVO) i en landsdekkende kjede. Vi har aldri hatt en sånn ordning før. Jeg ønsker å bli bedre kjent i kjeden og ønsker å reise ut til våre butikker på Vestlandet for å bli kjent med verneombud og butikkledere der.
Jeg har også ytret ønske om å ha et månedlig telefonmøte med verneombudene. Dette har ikke ledelsen svart på på en måned, og i samtale ga de uttrykk for at det var unødvendig mye, «for vi hadde det så bra her».
Kan jeg bare kreve å få gjøre det?

SVAR: Prinsippene i arbeidsmiljøloven § 6-5 er at verneombudene og HVO sjøl vurderer omfanget av sin egen oppgave. Det handler sjølsagt om en realistisk vurdering av kompleksitet og risikoforhold i virksomheten. Men det vil aldri være ledelsen som bestemmer om det er mye eller lite å gjøre som HVO. Og deres vurdering av at alle har det så bra, får man ta med et lite smil.

Forskriften om organisering, ledelse og medvirkning sier lite om HVO og hva de skal gjøre. Kort fortalt: Samordne verneombudenes aktiviteter opp mot arbeidsgiver.

I tillegg skal saker som gjelder flere verneområder, forelegges HVO. Oppgavene må med andre ord utvikles gjennom en konkret vurdering av hva dere har behov for.

Siden denne posisjonen ikke er beskrevet hos dere før, blir det du som definerer arbeidet ditt. I samarbeid med ledelsen.

Se flere spørsmål og svar om jobb, lønn og rettigheter

Både besøksreise og telefonmøter er gode tiltak for at du gjør deg kjent med området og de mange lokasjonene og verneombudene. Skal du samordne og kunne foreta beslutninger på manges vegne, er det helt sentralt at du har hatt anledning til å gjøre deg kjent. I og med at du skal ut på tur, vil du dra på deg utgifter som arbeidsgiver må betale. Derfor må det skje i samforståelse med dem. Telefonkonferanse er derimot et veldig billig tiltak og burde ikke by på andre problemer enn det som kan løses ved hjelp av små praktiske tiltak.

Mange store organisasjoner inviterer alle verneombudene til årlig samling. Jeg har til nå ikke møtt noen verneombud som synes det var misbruk av arbeidstid – snarere tvert imot. Gjennom et sånt tiltak får de følelsen av at bedriften vil dem og vernearbeidet vel.

At du har laget deg en handlingsplan, vitner om at du har en god systematisk holdning til oppgaven. Veldig bra! Men det er mulig du må ha hjelp til nødvendige forhandlinger om frikjøpt tid, faste tider til HVO-jobben, kostnadsdekning mv. Da må du samhandle med klubben.

Arne Bernhardsen,

kurs og foredragsholder i arbeidsmiljøspørsmål

Arne Bernhardsen.

Arne Bernhardsen.

Sissel M. Rasmussen

(Denne saken ble først publisert i LO-Aktuelt 7/18)

Send spørsmål

Arne Bernhardsen er kurs og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.

Send ditt spørsmål til Arne Bernhardsen

Annonse
Annonse

Send spørsmål

Arne Bernhardsen er kurs og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.

Send ditt spørsmål til Arne Bernhardsen