En epistel fra California
Boligstandarden for folk flest har ikke den fjerneste likhet med hva vi er vant til i Norge. Det som jeg her synes kan ligne et vanlig husbankhus, vil de færreste ha råd til å skaffe seg, sjøl med to skikkelige inntekter.
Denne gangen skriver jeg fra Berkeley i Nord-California, en by på størrelse med Trondheim, like ved San Francisco. Det er sju-åtte grader ute, regner og blåser. Slik er det fra november til april, ulikt alt vi forestiller oss om været i California. Det er sør i delstaten det er varmt året rundt, her i nord er klimaet annerledes. For et par uker siden snødde det i San Francisco, ganske uvanlig riktignok, men på denne tida av året trengs ulltøy, regnfrakk og langstøvler.
Jeg er her for å holde foredrag om boka jeg ga ut i januar, «Mannen i Montgomery Street». Det er ei fortelling om den norske emigranten Peder Sæther fra Sør-Odal som utvandret til Amerika i 1832, toogtjue år gammel, som eneste passasjer på et amerikansk seilskip som var i Göteborg for å hente jernmalm. Utsiktene var ikke gode, men Peder ble etter hvert en dyktig bankmann, aktiv motstander av slaveriet og varm tilhenger av å gi svarte utdanning, arbeid og husrom. Han bosatte seg først i New York og flyttet senere til vestkysten, der han ble medgrunnlegger av universitetet i Berkeley, det første i California. To store monumenter er reist over ham her i byen, men lite har til nå vært kjent om livet hans, og det er derfor jeg har samlet opplysninger om ham og skrevet denne boka.
På Peder Sæthers tid var California bare en øde utpost, men alt ble endret da gullet ble oppdaget. Da Sæther kom hit i 1851, bodde det bare noen få tusen her, men i dag er California den mest folkerike staten i USA. Bare rundt San Francisco-bukta bor det ti millioner mennesker, over dobbelt så mange som i Norge. Hundretusener av ulovlige innvandrere fra Mexico har tatt seg inn i California, og ingen er lenger sikre på hvor mange innbyggere delstaten har, men tallet ligger rundt førti millioner.
Leiligheta jeg bor i går for å være brukbar, men når det regner, noe det gjør dag ut og dag inn, renner det gjennom taket. Isolasjonen er så dårlig at en hører hvert skritt naboen tar, og stadig invaderes kjøkkenet av maur, sjøl om jeg har lært å legge alle matvarer i kjøleskapet. Boligstandarden for folk flest har ikke den fjerneste likhet med hva vi er vant til i Norge. Det som jeg her synes kan ligne et vanlig husbankhus, vil de færreste ha råd til å skaffe seg, sjøl med to skikkelige inntekter.
California er ingen gullstat lenger, den er snarere bankerott. En prangende rikdom er samlet på få, private hender, særlig i sør. Der stemmer de republikansk, mens demokratene bor i nord. Fattigdommen er nedslående, og den alminnelige kvinne og mann sliter vettet av seg for å holde på hjemmene sine. Arbeidsledigheta er stor, folk klarer ikke å betjene lån, bor hos slektninger eller i bilen på parkeringsplassene.
Det er vanskelig å se lyspunkter, men krisa har ført til at politikk er blitt fast innslag i alle samtaler. Da delstaten Wisconsin nylig vedtok en lov som førte til at offentlig ansatte mistet retten til lønnsforhandlinger, grep fortvilelsen om seg. Plutselig var fagorganisering et tema, og visste en ikke bedre, skulle en tro det var arbeidsfolk det var snakk om, men nå gjaldt det den stadig fattigere middelklassen. Når folk hører at jeg kommer fra rike Norge, er det som de får lyst til å emigrere dit med det samme!
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 7/2010)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB