En tid for alt
Gruvearbeiderne i Chile har feiret, med rette. De reddet livet. Og presidenten solte seg i glansen.
stig.christensen@lomedia.no
Høyresidens presidentkandidat i Chile tok over etter sosialdemokraten Michelle Bachelet i mars i år. Sistnevnte var populær, men hennes etterfølger som venstresidens kandidat, Frei, tapte valget, mot den reaksjonære Sebastian Piñera. Millionæren fra høyresiden hadde ikke mye til overs for fagbevegelsen.
Men nylig fikk han et gratis realityshow for å profilere sin arbeidervennlighet. 33 gruvearbeidere skulle opp i dagslys med hele verdenspressen og all verdens TV-stasjoner til stede. Presidenten glimret med sitt nærvær og verdens største smil. Han framsto som redningsmann. Nå forteller Piñera verdenspressen at han vil bedre arbeiderlovgivningen. Han vil aldri gi tillatelse til at noen skal arbeide i et så usikkert og umenneskelig miljø som i San Jose-gruven.
Det er utrolig hvordan folk kan endre fokus og holdning med verdenspressen til stede. Mannen, som er en av Chiles rikeste og eier en riksdekkende TV-stasjon samt har store eierandeler i flyselskapet LAN, står jo fram som arbeidervennlig. Nå vil han ha møte med fagbevegelsen og skape en kultur som respekterer livene, helsen og stoltheten til arbeiderne, ifølge vg.no. Tro det den som vil.
Det er en fantastisk historie fra Chile vi har vært vitne til i den siste tiden. Dramaturgien var sånn at verdenspressen kunne følge det hele fra gruven raste sammen, til man fikk kontakt med gruvearbeiderne etter 17 døgn og helt fram til sistemann var oppe 14. oktober. Spørsmålet er om dette kan brukes til å sette fokus på gruvearbeidernes situasjon i Chile og resten av verden, med et langsiktig arbeid for bedre arbeidsforhold og sikkerhet.
Kontrastene er store fra en vellykket redningsaksjon og til de harde kår som gjelder i Chiles gruveindustri. Ifølge Arbeidsmandsforbundet, det forbund i LO som organiserer gruvearbeidere, fins det 900 privateide gruveselskaper i Chile, og kun 18 gruveinspektører! Ifølge ICEM, Den internasjonale kjemi-, energi-, gruve- og fabrikkarbeiderføderasjonen, dør minst 12 000 gruvearbeidere på jobb hvert år. Ifølge den samme internasjonalen er det videre sånn at det går an å betale litt under bordet for å sikre videre drift i en usikker og ulovlig gruve i Chile.
Redningsaksjonen for gruvearbeiderne i Chile kostet over 100 millioner kroner. Det ville ha kostet langt mindre å bygge nødutganger, men det var ingen verdenspresse til å sette søkelyset på sikkerheten før ulykken inntraff. Nå bør det settes skarpt lys på sikkerheten i gruvene. Men det nytter ikke å forlite seg på en president og mangemillionær som identifiserer seg med arbeidsgiversiden, som han selv er en del av. Her, som ellers, er det fagbevegelsen som må ta jobben.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie