Enighet i meklingen for havn og speditør
Tre timer på overtid, klokka 0300 søndag 13. mai, ble partene i speditørbransjen og havnenorge enige om å anbefale forslag til nye tariffavtaler.
vegard.holm@lomedia.no
I Transportarbeiderforbundets forhandlingsutvalg for Speditøravtalen var flertallet for å anbefale forslaget, et mindretall stemte nei. Landsutvalget for NTF-organiserte i Schenker anbefalte forslaget enstemmig, det samme gjorde havnearbeidernes forhandlingsutvalg.
Både under de tidligere forhandlingene og meklingen har det i hovedsak vært penger striden har stått om.
Satt langt inne
Transportarbeiderforbundets 1. nestleder, Lars Johnsen, har ledet forhandlingene
- Jeg er fornøyd med at det ble en løsning, men den satt langt inne. Ja faktisk helt i skjæringspunktet. Det vises jo ved at anbefalingen ikke var enstemmig. Kronetillegget er det tredje største siden 1986, men isolert sett er jeg ikke fornøyd med resultatet, sier Johnsen.
Administrerende direktør i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening, Tom Rune Nilsen, sier alternativet til løsning hadde vært verre.
- Dette har vært et veldig tøft oppgjør. Løsningen satt langt inne, men vi kan leve med resultatet. Jeg er glad det ikke ble streik, sier Nilsen til Transportarbeideren.
Speditøravtalen og Schenkeravtalen
Dette er innholdeti meklingsfrslaget:
– Meklerens forslag gir kr. 5,25 i generelt tillegg til alle i begge avtalene, satsene i tariffavtalenes minstelønnssatser økes tilsvarende.
– Minstelønnssatsen i Speditøravtalen har dermed gått opp med kr. 8,42 I år. Dette inkluderer tillegget på kr. 3,17 som ble gitt 1. februar.
– Timetillegget for forskjøvet arbeidstid i Speditørtariffen er økt til 48 kroner, (fra 32.50). Dette tillegget er bedre i Schenkeravtalen, og er økt til 60 kroner per time (+kr. 1,34). Tillegget utbetales for de som jobber fra klokka 0600 til 0700, og klokka 1700 til 1900.
– Partene ble enige om en prøveordning der det kun kan jobbes inntil tre sammenhengende netter på rad i løpet av en uke. Ordningen skal prøves ut på fem terminaler, og være avsluttet innen 31. mars 2014.
– Man har også fått inn i avtalene den samme bestemmelsen om 14 dagers lønnet pappapermisjon som i frontfagene.
– Ingen endringer er gjort i tariffavtalens bestemmelser om bruk av vikarer, midlertidig ansatte og innleid arbeidskraft. Bestemmelsene om dette kom inn i Speditørtariffen og Schenkeravtalen ved tariffoppgjøret i 2010, etter en tre uker lang streik. Denne bestemmelsen anses for å være bedre enn det som ble forhandlet fram av Fellesforbundet i år, og ble aldri skrevet under av NHO.
– Derimot er det gjort et tillegg i omfangsbestemmelsen som sier at overenskomstene kan gjøres gjeldende for bemanningsforetak og vikarbyråer som virker innenfor speditørbransjen.
Leder i bransjerådet for spedisjon, Dag Tønder, er ikke fornøyd.
- Vi er på ingen måte fornøyde med det økonomiske resultatet i meklingsløsningen, sett i lys av hvor mye vi har blitt hengende etter i lønnsutviklingen. Men et flertall i bransjerådet anbefaler forslaget, sier Tønder.
- Schenkeravtalen er litt annerledes bygd opp enn speditøravtalen, så vårt landsutvalg anbefaler denne avtalen enstemmig, sier leder for landsutvalget for Schenker, Jon Johannessen.
Havn
Også for havnearbeiderne ble det enighet mellom Norsk Transportarbeiderforbund og Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) i NHO.
Havnearbeidernes forhandlingsutvalg anbefaler forslaget enstemmig.
Lønnsmessig er det gitt et generelt timetillegg på kr. 2,75 som legges på tarifflønna. Alle havnearbeidere får tillegget. Dette innebærer at lønnsveksten i år har vært på 10,23 per time, som inkluderer garantitillegget på kr. 7,48 som ble gitt 1. februar, altså en samlet årslønnsvekst på nært 20 000 kroner.
Garantilønnsbestemmelsen (som ga 7,48 1. februar) var en prøveordning. Denne er nå gjort permanent slik at havnearbeiderne hver 1. februar i åra framover vil få regulert lønna etter denne.
Partene fikk også på plass en avtale om sikkerhetsopplæring, som nå vil gjelde i alle havner.
Fra prøve til permanent
Leder Terje Samuelsen i Norsk Havnearbeiderforening er tilfreds.
- Det er gledelig at vi har fått gjennomslag for våre krav om sikkerhetsopplæring for alle innenfor vårt avtaleområde. Vi er også tilfredse med at lønnsgarantibestemmelsen, som til nå har vært en prøveordning, blir gjort permanent, sier Samuelsen.
Men han er ikke bare fornøyd.
- Vi har på langt nær nådd gjennom med alle våre krav. Det er synd at ikke arbeidsgiverne vil klargjøre omfangbestemmelsene i tariffavtalene, hvor overenskomstene våre faktisk skal gjelde. Vi ønsket også at ILO-konvensjon 137 skulle inn i de nye tariffavtalene. Denne konvensjonen, som Norge har undertegnet, gir havnearbeiderne fortrinnsrett på losse- og lastearbeid i havnene. Dette ville heller ikke arbeidsgiverne være med på, sier Terje Samuelsen.
Meklingsforslaget skal ut til uravstemming blant medlemmene. Uravstemmingen skal være ferdig til 8. juni.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen