JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et stykke av fastlandet

Hun er som en skattekiste med mange hemmelige rom. Når man åpner et av rommene til Drude Sommersten (63), flommer det over av lys og varme.

nina.hanssen@lomedia.no

Drude Sommersten har vært primus motor for mange av NTL-dagene i Bergen. De er svært populære, og har over 200 deltakere hvert år.

Hun har vært leder av NTLs fylkesutvalg i Hordaland i syv år, og sitter fortsatt i styret.

I to år har hun ledet LO Stats fylkeskartell.

Den driftige damen, som også er plasstillitsvalgt hos Fylkesmannen i Hordaland, har mange skjulte talenter.

Vi møter den fargerike kvinnen på hjemmebane i Bergen sentrum.

Engasjert.

Sommersten har en ubestemmelig dialekt, men snakker pent og korrekt. Hun innrømmer at hun har trønderske aner.

Hun har også bodd i Odda, og en kort periode i Halden og Stavanger, men det er Bergen som nå er hennes hjemby.

Her bor hun midt i hjertet av byen, er singel og trives godt med det. Sommersten bruker mye av fritiden på NTL-arbeid fordi hun synes det er morsomt og engasjerende.

– Ideen til en egen NTL-dag hentet vi egentlig fra Trondheim for 16 år siden. To av mine NTL-kolleger besøkte Trondheim og kom tilbake full av inspirasjon og med gode ideer. Så satte vi i gang. Nå er det jo nærmest blitt en institusjon, smiler hun.

Unge Høyre.

Det var ikke en selvfølge at hun skulle melde seg inn i LO. Sommersten har nemlig en fortid fra Fana Unge Høyre, sammen med Terje Røed Larsen - som senere skulle bli statsråd i en Ap-regjering,

– Røed Larsen var politisk nestleder og jeg var sekretær på midten av 60-tallet. Det var moro. Men etter hvert forsto jeg at dette ikke var mitt parti. Jeg tror det var tidligere statsråd Kristin Clemets (H) uttalelser om effektivisering og behov for kutt i offentlig sektor som fikk begeret til å renne over for meg. Det var noe med innstillingen til folk som jobbet i staten jeg ikke likte, sier hun.

Aktiv dame.

Sommersten er i dag Ap-medlem. Hun deltok svært aktivt i høstens stortingsvalg for å beholde en rødgrønn regjering.

Men på selve valgnatta valgte hun ro og fred i leiligheten.

– Jeg ser på meg selv som en innadvendt person som liker å lese. Jeg har ikke TV og hører sjelden på radio, så valgnatta leste jeg en god bok, innrømmer hun.

Agatha Christie er favoritten blant krimforfatterne.

– Mitt blodtrykk hadde ikke tålt spenningen i dette viktige valget. Siste valgvake jeg var på var i studentsamfundet i Trondheim i 1965, forteller hun.

Sommersten var lettet da hun hentet avisen i postkassen dagen etter årets stortingsvalg, og fikk bekreftet at Siv Jensen ikke ble statsminister.

Mangfold i NTL.

Drude Sommersten kom til Bergen da hun var 15 år, og falt pladask for byen og folkene her.

– Jeg er et typisk bymenneske. Bergen har alt, røper hun. Men det var først da hun ble medlem av fagbevegelsen at hun virkelig begynte å trives. Det er rom mange forskjellige mennesker i NTL, med ulik bakgrunn og utdannelse. Det var dette mangfoldet som tente Sommersten.

– Jeg er så glad for å være en del av et fellesskap, sier hun. Hun blir alvorlig og trekker opp en lapp fra lomma. Det er et dikt av den engelske poeten John Donne, som hun har skrevet ned fra Ernest Hemingways klassiske bok ”Klokkene ringer for deg”.

Hun leser første del av diktet høyt: "Intet menneske er en Øy, hel og ubeskåren i seg selv. Hvert menneske er et stykke av Fastlandet, en del av det Hele."

Diktet er en hyllest til fellesskapet og gir rom for refleksjon. Samtalen stopper opp mens Drude Sommersten legger fra seg den håndskrevne lappen. Så smiler hun igjen.

– Jeg er i dag glad for å være en del av NTL, og ikke minst LO, sier hun.

Verdensvant.

Hun har ikke bil, og bruker helst beina hvis hun skal forflytte seg i byen, eller skal på fjelltur ovenfor Bergen. Hvis hun da ikke reiser utenlands.

Hun elsker Europa og storbyene, som har mye kunst og kultur å by på. Hun har heller aldri lagt skjul på at hun skulle ønske at Norge ble medlem av EU.

I passet er det stempel fra Paris, Tokyo, London og flere andre storbyer hun har besøkt i det siste. Den kreative ildsjelen reiser nemlig ofte for å få med seg åpninger av store utstillinger. Hun drar også ofte til Italia sammen med andre kunstvenner for å nyte kunst, kultur og ikke minst god mat og drikke.

– Toscana er favoritten, røper Sommersten, og løfter glasset. Vi har nemlig forflyttet oss til en liten bar i byen mens solen går sin gang.

Stor kunnskap om mye.

Sommersten ville helst ha spist sin egen fiskesuppe hjemme i kveld, men tar gjerne et glass vin på kvelden for å fortsette samtalen.

– Ja, jeg nyter jo et glass vin eller to flere ganger i uka. Jeg er vel kanskje litt fransk sånn, smiler hun.

Hun forteller om stort og smått. Under samtalen røper hun enorm kunnskap om Lepramuseet, som forteller historien om spedalskes historie i Norge, om livet på hospitalet og de berømte norske bidragene til lepraforskningen. Hun får det meste til å virke veldig spennende.

Maler og syr.

Sommersten har vurdert å gå av med AFP, men er redd hun da vil savne fellesskapet som tillitsvalgt i fagbevegelsen.

– Jeg har jo mine venner der, og kommer til å savne det daglige fellesskapet hvis jeg går av med pensjon, sier hun. Hun er også glad i å tegne og male. Hvert år lager hun ulike julekort.

Hun tar fram noen og ber meg velge fritt blant 10-15 ulike motiver. Det er naturlandskap og blomster. Jeg klarer ikke å velge mellom et motiv av en vakker bro og en rose.

– Ta begge to du. La meg skrive en liten hilsen til deg også, sier hun raust, og overrekker de selvlaga postkortene signert med Drude og et smilefjes.

Hun røper at hun også syr julepresanger til venner og bekjente over et tema hvert år. Men dette er en hemmelighet.

– De som får julegavene blir nok overrasket i år også, smiler hun.

Et fylkesutvalg, stedsutvalg eller fellesutvalg er et uformelt organisasjonsledd. De er fellesorgan for forbundets medlemmer innenfor et geografisk område.

Formålet er at de skal være bindeledd mellom NTLs lokale avdelinger og foreninger, for å styrke forbundets faglige, organisatoriske og politiske arbeid.

Utvalgene skal bl.a. tilrettelegge og drive informasjons- og vervearbeid. Gi opplæring til tillitsvalgte og medlemmer, og representere NTL der formelle organisasjonsledd ikke er representert.

NTL har i dag fylkesutvalg i Hordaland, Trøndelag, Oslo og Telemark.

For mer informasjon. Se NTLs hjemmeside: www.ntl.no

Annonse
Annonse

Et fylkesutvalg, stedsutvalg eller fellesutvalg er et uformelt organisasjonsledd. De er fellesorgan for forbundets medlemmer innenfor et geografisk område.

Formålet er at de skal være bindeledd mellom NTLs lokale avdelinger og foreninger, for å styrke forbundets faglige, organisatoriske og politiske arbeid.

Utvalgene skal bl.a. tilrettelegge og drive informasjons- og vervearbeid. Gi opplæring til tillitsvalgte og medlemmer, og representere NTL der formelle organisasjonsledd ikke er representert.

NTL har i dag fylkesutvalg i Hordaland, Trøndelag, Oslo og Telemark.

For mer informasjon. Se NTLs hjemmeside: www.ntl.no