Ansatte og pårørende protesterte mot privatisering av sykehjem i Oslo
«Nei til privatisering» var budskapet da et sekstitalls ansatte og pårørende demonstrerte utafor Oslo rådhus onsdag 29. mai.
PRIVATISERINGSVETERAN: Beth Nordahl var blant dem som demonstrerte mot privatisering av sykehjemmene i Oslo. Selv har hun vært gjennom flere anbudsrunder på St. Hanshaugen omsorgssenter - et av de første sykehjemmene som ble privatisert i hovedstaden.
Kathrine Geard
tips@fagbladet.no
Byrådet i Oslo har vedtatt å konkurranseutsette fire kommunale sykehjem: Uranienborghjemmet, Bjølsenhjemmet, Kantarellenhjemmet og Abildsøhjemmet.
Fagforbundet mener at konkurranseutsettingen vil innebære lavere lønn og dårligere pensjonsvilkår for de ansatte. Onsdag 29. mai demonstrerte forbundet foran rådhuset.
– Byrådet kaller dette valgfrihet, men våre medlemmer kan ikke velge. Beboerne på sykehjemmene kan ikke velge. De eneste som kan velge er byrådet, sier Siri Follerås, leder for fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, i en pressemelding.
Høyre: – Vil sikre bedre tjenester
Helsebyråd Saliba Andreas Konkuc (H) mener privatiseringen vil ha positiv effekt på sykehjemmene:
– Dette vil bidra til å sikre bedre tjenester for våre eldre, innovasjon og mer mangfold, sa Konkuc i en pressemelding etter kunngjøringen om konkurranseutsetting.
SAMLET SEG: Troppene gjør seg klare for demonstrasjonen, som ble arrangert av Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo og Fagforbundet Oslo.
Kathrine Geard
MOT PRIVATISERING: Pårørende var også representert.
Kathrine Geard
Sterke reaksjoner
Det er bare to år siden Kantarellenhjemmet ble tatt tilbake i kommunal drift etter flere år under en kommersiell aktør. Nå skal det altså konkurranseutsettes på nytt.
– Det har vært en stor jobb å omstille driften fra å være drevet av Stendi til å ligge under sykehjemsetaten i kommunen. Vi er bare så vidt ferdige, og så skal vi ut på anbud igjen. Jeg hadde ikke trodd at vårt sykehjem ville være blant de byråden skulle sette ut, sa leder av Kantarellenhjemmet, Ewa Adamski til Fagbladet, da nyheten ble kjent i midten av mai.
Adamski gikk langt i å stille seg på de ansattes side etter nyheten om at hjemmet skal tilbake i markedet og private driftere.
– Vi er alle sjokkerte, og jeg synes synd på de ansatte. De blir kastet ut i usikkerhet. De får igjen en ny aktør å forholde seg til, nye arbeidsavtaler og nye rutiner.
– Reaksjonene har vært sterke, sier hun.
I dag stilte mange ansatte fra Oslos sykehjem opp utenfor rådhuset for å vise hva de synes om høyrebyrådets vedtak.
Trond Granlund og co. framførte Rudolf Nilsens «Revolusjonens Røst» under markeringen: